Baska -en liten turistort på den kroatiska ön Krk.

Ön vi precis kommit hem ifrån är den kroatiska ön Krk. Det är en av de största öarna i Adriatiska havet, ligger utanför den norra delen av det kroatiska fastlandet och är knappt 406 km² stor. Ut till ön går det en 1430m lång bro som byggdes 1980 och medan man kör över den bjuds man på en väldigt vacker utsikt över sundet. Ön själv bjuder på en väldigt vacker natur med vita kakstensberg, gröna skogar och mycket rundslipad småsten längs med havet. Ett riktigt semesterparadis alltså!

Längst söderut på Krk, som det bor ca 19000 invånare på, ligger den lilla orten Baska som vi besökte och bodde i. Vi åkte till Baska under den absoluta högsäsongen i augusti då tyskar, österrikare och italienare vanligen har semester. Hade vi kunnat välja hade vi antagligen åkt i juni, mest för att priserna på boende är många procent lägre då. Det var lite samma känsla som när Borgholm på Öland invaderas av oss sommargäster under juli. Alla glada semesterfirare som var i Baska i samma ärende som oss förstörde dock inte vår semester på något sätt. Alla var glada, trevliga och väldigt skötsamma.

Baska är utanför turistsäsongen en liten medelhavsort med 1600 invånare. Här lever de fastboende mest av olivodling, biodling, hantverk och jordbruk. Jag kan tänka mig att många
av de fastboende även på något sätt är engagerade i någon turismverksamhet också. De hotell och campingar som finns ägs alla av samma företag men det finns många privata lägenheter och enklare bed & breakfast runtikring i byn. För att inte tala om alla de restauranger, vandringsguider, vattensportföretag och andra aktiviteter som till stor del drar in sin årsinkomst under sommarmånaderna.

Strandpromenaden
Längs med strandpromenaden ligger många restauranger, glassbarer och tillfälliga sommarbutiker. Nedanför ligger den smala stranden, den del av den som ligger inne i byn. Den lilla strandremsan tror jag slog alla rekord av stränder jag sett som varit full av besökare. På vissa ställen låg badhanddukarna som ett helt lapptäcke, alltså inte ens en centimeter ifrån varandra utan precis dikt an varandra. Hur de på andra och tredje raden kom ner till havet för att doppa sig stannade jag aldrig och undersökte. Vi förfasade oss bara och gick vidare. På den betydligt bredare delen av stranden som är precis nedanför campingen är det långt ifrån lika tätt mellan handdukarna och det går att både få plats och gå ner och bada utan problem hela dagen. Att folk envisades med att tränga ihop sig på den minimala strandremsan inne i byn var märkligt när det fanns betydligt mer svängrum ett par hundra meter bort.
Bortanför strandremsan inne i byn kommer den lilla hamnen för både utflyktsbåtarna och privata båtar. Där är det betydligt mindre folk och det ”riktiga” Baska visar sig mer. Härifrån utgår till exempel den specialbyggda båt som vi åkte med på ett litet undervattensäventyr. Mer om det i ett senare inlägg.
Baskas strandpromenad

Vattensport Baska BaskaGator och gränder
Baska är som de flesta andra små byar och städer runt medelhavet full med mysiga gator och gränder. Där blandas bostadshus, restauranger, butiker, kiosker och ”hål i väggen” där man kan köpa allt möjligt och omöjligt. På de lite bredare gatorna står frukt-, honungs- och lavendelförsäljare på rad. De mysigaste gatorna och gränderna är såklart de smala kullerstensgatorna där man bara tillåts ta sig fram till fots. Där kan man gå och bara titta, känna, lukta och suga i sig av byns själ. Lukten från medelhavet, olivoljetvålarna med lavendel och trähantverket av olivträ som sprider sig från de små butikerna är dofter som får lungorna att dra in extra djupa andetag. Husen längs med de smala gatorna är byggda med sydeuropeisk standard, ingen standard alls alltså. Inget hus har likadana fönster, dörrar eller trappor, charmigt och fint om du frågar mig. Överallt hänger telefonledningar, elledningar och tvättlinor kors och tvärs, väldigt olikt gatorna i både Sverige och Tyskland. Inget följer standardmått och väder och vind ser ut att designa de små huset med anarki som utgångspunkt.
BaskaBaska gränd
Frukstånd i BaskaMonument och statyer
Inne i byn finns flera monument och minnesmärken. Då det endast står på kroatiska på alla kunde vi bara gissa att flera av dem handlade om bland annat det kroatiska självständighetskriget. Att Kroatien har varit inblandat i flera väpnade konflikter i slutet på 1900-talet blir väldigt tydligt när man läser om olika olika kroatiska byars, städers och naturområdens historia. Det är en spännande del av Kroatien som vi tyvärr inte han fördjupa oss i eftersom våra barn än så länge visar relativt lite intresse för historia. Kroatien och dess grannläder finns ju kvar och historien om dem ändras inte så vi kommer kanske tillbaka en dag och lär oss mer.
Baska
Baska
Bostädern inne i gränderna
Det är lite fascinerande med så kallade turistorter att det mitt ibland alla tusentals turister trots allt bor fastboende. De som är de riktiga Baskaivånarna, de som lever sina liv i den lilla byn med smala gränder, lång strand, en liten hamn och små små butiker. Här hänger de ut sin tvätt, odlar sina vindruvor utanför ytterdörren, odlar blommor och grönsaker på balkongerna och går och tar ett morgondopp långt innan sommargästerna har vaknat. Jag undrar hur 
Baska känns att promenera runt i i typ november. Antagligen väldigt lugnt och skönt.
Baska
Blomlåda i Baska

Vacker natur
Då det var mellan 30-35 grader i skuggan alla dagar vi var i Baska valde vi att hålla oss nära poolen eller havet för det mesta. Med barn och hund i ressällskapet vågade vi inte ge oss iväg på vandringar i bergen vid de temperaturerna. Vandringslederna kring Baska såg nämligen väldigt trevliga ut och vi hade gärna testat några av de markerade vandringslederna. Minst en av lederna är en så kallad ”utbildningsled”. Där får vandrarna lära sig om vad de märkliga stengärdsgårdarna använts till, Krks berg och flora och säkert andra spännande saker om naturen runt Baska och bergen som omger det. Någon gång i livet kommer vi tillbaka, på våren eller hösten.
Stranden i Baska är som många andra stränder i Kroatien av småstenar, som akvariegrus ungefär. Stenarna är rundslipade av havet och inte vassa men badskor är att rekommendera. Personligen tycker jag att stränder av småsten är ypperligt. Ingen sand som letar sig in i varje vinkel och vrå av kläder, väskor, handdukar, kameror och andra icke önskvärda ställen. Vi lär åka till flera ställen med den typ av strand i framtiden!
Medelhavet vid Baska Strand i Baska
Vi var i Baska i 10 dagar och bodde i en villavagn på Camp Zablacé (mer om det i ett senare inlägg). Då vi bestämt att denna resan skulle vara mest för barnen var dagarna anpassade efter deras behov och önskemål. Våra barn älskar att bada, som väldigt många andra barn. Vårt fokus låg därför på att bada och inte så mycket annat denna gången. Baska har annars väldigt mycket historia och naturupplevelser att erbjuda. Vandringsleder, cykelleder, båtturer, kyrkor, monument och andra kulturella skatter att upptäcka och lära sig om. Om man nu inte väljer att i princip äta glass och bada sig igenom hela sin semester, som vi.

Vill du läsa mer och se fler bilder från vår semester i Baska har du listan över de inläggen här.
-Att bo på camping i villavagn på semestern.
Wellness Baska -Att campa bredvid ett spa.
-Fladdermusspaning i Kroatien.
-Akvarij Baska -Det lilla akvariet i källaren.
-Att bada sig genom en semester.
-Fladdermusspaning i Kroatien.

Är du ännu mer intresserad av Baska, var man kan bo och vad som finns att göra där kan du klicka dig in på dessa hemsidor och läsa mer.
Tz-baska.hr
Baska-krk.at
Adriagate.com
Splendido.hr

8 kommentarer

    1. Javisst var det finare! Namnet Krk var bara ett av exemplena vi fnissade lite åt, eller vad sägs om bron Kuk och äppeljuicen Fis 🙂

    2. Som tur var var det bättre än den knasiga guideboken 🙂 Krk var bara ett av de roliga namnen på saker på kroatiska vi fnissade lite åt. Vi körde tex över bron Kuk och drack äppeljuice av märket Fis 😉

    1. Albanien ser väldigt trevligt ut! Vi fastnade lite för Slovenien när vi körde igenom på vägen till och från Krk. Kanske blir en liten rundtur i sydöstra europa nästa sommar. Vi är nyfikna på Slovenien, alla fd Jugoslaviska länder, Bulgarien och Rumäninen.

    1. Det var verkligen en jättemysig liten stad! Jag är dock inget fan av dessa mängder med människor som var där i samma ärende som oss. Alla var jättetrevliga men de var såååå många 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: