Droppstensgrottan i Kelheim.

I höstas var vi flera gånger i Kelheim som ligger i Naturpark Altmühltal här i Bayern. Där finns bland annat den väldigt fascinerande Tropfsteinhöhle Schulerloch, en droppstensgrotta som är öppet för besökare mellan april och november. Från parkeringen vandrar man ca 2km upp till grottan på en serpentinslingrande vandringsled genom väldigt vacker lövskog. Lövskog är otroligt vacker och denna är inget undantag. Leden är bred och relativt jämn men stigningen är rejäl så det känns lite i benen.

På hösten stängs grottan för besökare då små fladdermöss flyttar in för vintern och vill vara ifred. Sist vi var där hade det redan börjar flytta in några stycken som yrvaket rörde lite på sig när guiden lös på dem med ficklampan. Besökare tillåts endast gå in i grottan med guider och under konserter som anordnas i den största ”grottsalen”. Första gången vi var där fick vi under vår guidade tur ett smakprov på en ljud- och ljusshow som producerats och visats där. Tillsammans med bombastisk musik som förde tankarna till afrikanska trummor, och olika ljussinstallationer som organiserats tillsammans skapades en väldigt stämningsfull liten show inne bland de olika grottgångarna. Akustiken i grottan är ju av naturliga skäl väldigt speciell och atmosfären blir också väldigt speciell när det blir 100% mörkt när lamporna släcks. Inget för den väldigt mörkrädda alltså.

Den lilla ljusshowen gjorde starkt intryck på våra barn som organiserade en egen ljud och ljusshow hemma. Ingen av dem ville köpa med sig någon gosedjursfladdermus som såldes i biljettluckan men däremot en CD med musiken som användes i ljud- och ljusshowen. Inte trodde vi att den skulle spelas mer än en gång men den har gått på repeat många gånger här hemma under vintern. Ibland blir man förvånad över vad barn fastnar för.

Tyvärr är det fotoförbud inne i grottan och dessutom väldigt mörkt så några fina bilder följde inte med ut. Här kan du istället se bilder inifrån den fina och spännande grottan som är väl värd ett besök om man är i krokarna.

Utsikt från vandringlsleden på vägen upp till grottan.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: