FAQ

Här har jag listat de vanligaste frågor jag får om min familjs utlandsflytt. 

Tyskland? Varför då?
Min man har fått ett jobb på ett företag som är delägt av det företag han arbetar på i Sverige. De behövde mer arbetskraft och vi såg chansen att bli lite erfarenheter rikare. Just Tyskland är lite slumpen, det hade kunnat bli Sydafrika eller Brasilien också.

Hur länge ska ni bo där?
Daniels första avtal med sin arbetsgivare är på 3 år (enkelt förklarat). Om vi stannar kvar, flyttar till Sverige eller flyttar vidare när det går ut får tiden utvisa.

Vart i Tyskland bor ni?
Vi bor i Ingolstadt, en stad en knapp timme från München i Bayern.

Har ni sålt ert hus i Sverige?
Ja, vi har sålt vårt hus i Sverige.

Hur bor ni nu?
Vi bor i ett nybyggt hyreshus med 5 lägenheter. Vår lägenhet är i markplan med trädgård och garage. Det är en 5:a i två plan.

Vad jobbar du med?
Jag jobbar som förskollärare på en friluftsförskola här i Ingolstadt. Jag går även i skolan och pluggar tyska.

Går era barn i svensk eller internationell förskola?
Nej, vi har valt en tysk, kommunal förskola. Mest för att våra barn ska få en så tyskspråkig miljö som möjligt tillsammans med andra tyska barn som bor i närheten av oss och så ligger den nära oss där vi bor.

Hur går det för barnen att lära sig tyska?
Eftersom jag inte har något att jämföra med så säger jag såklart att jag tycker att mina barn är duktiga. De förstår det allra mesta på tyska och leker mycket med kompisar på tyska såklart. Storebror som började skolan i september -15 klarade de skolmognadstester och språktester han behöver för att få börja skolan och hittills har det inte varit några svårigheter pga språket i skolan.

Kan du tyska?
Nja, jag kan betydligt mer är när vi precis flyttat hit. Att föra en någotsånär vettig konversation på tyska går numera helt okej även om det är lite hackigt. Jag gör mig förstådd och förstår det allra mesta om personen jag pratar med pratar enkelt, tydlig och inte så fort.

Hur känns det nudå?
Detta är den absolut vanligaste nyfikna frågan vi får från andra svenskar. Jag vet aldrig riktigt exakt vad de menar med frågan (så jag brukar fråga) och ännu mindre vad jag ska svara tyvärr. Hur det känns med vad? att sälja sitt hus, säga upp sig, flytta till en ny stad i ett nytt land, lära sig ett nytt språk eller är det dagsformen de är nyfikna på? Tänker frågeställaren att det i några meningar går att sammanfatta känslorna kring att flytta ifrån ett land till ett annat till en ny kultur och nytt språk? Tänker kanske frågeställaren inte så mycket alls utan ställer frågan mer som ”berätta något intressant om hur ni har det”?

Ångrar ni er?
Nej det gör vi inte. Ingen av oss saknar Sverige jättemycket eller längtar tillbaka. Vi tycker att det är jätteroligt att åka till Sverige och hälsa på men det är också väldigt skönt att åka hem till Ingolstadt sen igen. Det har inte varit svårare än vi trodde att flytta till ett nytt land men vi ställde också in oss på att det skulle bli tufft så vi var beredda. Någon gång kommer vi att bo i Sverige igen men om det blir om ett år eller 10 år har vi inte bestämt. Just nu njuter vi av att upptäcka allt som finns runtomkring oss och kan nog hålla på med det ett tag innan vi tröttnar. Sverige finns kvar.

1 kommentar

  1. Bodde själv i Tyskland (Köln, Kiel, Bremen) under studietiden…och reser ennhel del på semester i landet. Tyskland har oerhörd mycket att erbjuda; vacker natur, god mat och dryck, etc, etc.
    Min svenska tillkommande hustru träffade jag i Berlin (själv kom jag från Norge…och vi bor sedan många år i Stockholm

Lämna gärna en kommentar!