Tips för att må bra i värmen!

Som de norbor vi är tycker vi att det är fantastiskt att det blir sommar i maj, att det inte regnar så mycket och att sommaren varar till i slutet på september. Vi njuter av värmen men inser att de rutiner vi hade för den svenska sommaren är i behov av revidering sen vi flyttade till södra Tyskland. Hade det handlat om en eller två veckor på en charterresa till värmen hade det varit en sak men nu är detta vår vardag som vi måste lära oss att förhålla oss till för att kunna fortsätta att njuta av den underbara solen och värmen.

Facebook till min tjänst

Jag kastade ut uppmaningen ”ge mig era bästa vardagsknep för att klara värmen” i en av de Facebookgrupper för utlandssvenskar jag är med i.  Där fick jag lite tips utöver de jag redan kommit på själv och här kommer en liten summering av mina egna och andra utlandssvenskar vardagstips för att må bra i värmen! Tipsen går såklart att praktisera lika väl en varm sommarvecka i Leksand som i Johannesburg.

Kläder

Långärmade tunna tröjor och solhattar är mina absolut bästa klädtips för barnen. Dessa, tillsammans med solcreme skyddar barnens små armar bra. Vi har aldrig klätt på dem UV-kläder men överväger det nu. Kepsar i all ära men solhattar skyddar öronen och nacken. Inte alltid helt lätt att få på ett barn, som hittat en stencool keps, en solhatt istället. I dessa lägen godkänner vi keps hemma hos oss. Risken är att solhatten som barnet inte vill ha åker av illa kvickt så fort man inte ser på och då är kepsen som sitter på hela tiden bättre än inget.

Solcreme

Vi kör med vattenfast solskyddsfaktor 50+ utan undantag. Kom ihåg att smörja öronen på kepsbärare! 

Skugga

Att alltid hålla barnen i skugga är omöjligt. Särskilt omöjligt om man har barn som springer och rör sig på stora ytor när de leker, typ som våra barn. Finns ingen naturlig skugga där barnen leker mest får man sätta upp parasoll eller andra saker som skuggar. Tänk dock på att solen flyttar sig och att det kan vara bra att kunna flytta med skuggan på ett smidigt sätt om den inte täcker ett stort område. Parasoller, segelduk, solskyddstält för strand, lakan på uppspända tvättlinor är några förslag om det inte finns växtlighet som skuggar.

Ha alltid med en extra filt i barnvagnen som är tillräckligt stor för att lägga som solskydd över sovande barn. Tänk på att inte stänga in värmen hos barnet om det sover i vagnen. Våra barn har fått sova på en filt eller handduk på en skuggig plats på marken med vagnen som extra skugga ibland om vi inte planerat att flytta på oss medan de sovit.

Ät!

Till exempel soppa och pasta- bulgur- matvete/havresallader IMG_0251med valfritt övrigt innehåll är lätt mat som kan ätas ljummen eller kall och innehåller mycket vätska. Grönsaker, frukt och yoghurt är bra mellanmål med mycket vätska i. Hemmagjorda yoghurtglassar med naturell, osötad yoghurt och bär i funkar både till frukost och mellanmål. Vem vill inte äta glass till frukost? Glassformar i lagom storlek finns på Ikea. Smoothies med frukter, bär, yoghurt, valfri sort gryn och mixade nötter kan bli en näringsrik, vätskerik och god frukost eller mellanmål.

Drick!

Drick helst inte iskallt vatten, det är jobbigt för kroppen att lägga energi på att värma upp det till kroppstemp. Är det lättare att få i sig tillräcklig mängd om det smakar lite kan du smaksätta vattnet med citron, lime, gurka, ingefära, äppel-cidervinäger eller en gnutta saft till exempel. En citron-, lime- eller gurkskiva kan ligga i vattenflaskan eller bringaren under några påfyllningar innan de behöver bytas. Glöm inte att ta med vattenflaska till lekparken, på cykelturen, i bilen osv för att kunna dricka och fylla på vätska regelbundet. Håll koll på ungefär hur mycket du (och dina barn) kissar. Den exakta mängden behöver såklart inte kontrolleras men på ett ungefär för att se om urinmängden minskar och indikerar låg vätskenivå i kroppen. Kissets färg ska inte heller bli för mörk, då har man druckit för lite.

Tips för hålla drickan sval längre

Fyll vattenflaskan till 1/3-del, LÄGG i frysen, ta ut när innehållet frusit till is och häll i resten. Tänk på att en liggande flaska ger en ”stående” isbit inuti som kyler hela flaskans innehåll. Står flaskan upp medan innehållet fryser blir det en isklump i botten som får mindre kontaktyta med resten av innehållet som den ska kyla. Nu har du sval dricka en längre stund än om du hällt i allt samtidigt precis innan du ska dricka det. Smart va?

Stäng ute värmen.

AC kanske behövs i vissa lägen men jag är lite emot det om de inte är i bilen, där den är självklar för mig. Håll istället persiennerna neddragna på söder och västersidorna av huset (om du inte vill ha alla neddragna). Vädra på natten och håll fönster och dörrar stängda på dagarna.

Tänk på vad du lagar för mat om du vill undvika att värma upp ditt hem ytterligare med värme från spis och ugn. Klart man måste använda spisen och ugnen storbak kanske kan vänta med till svalare dagar? 

Har man en källare eller ett svalt rum i norrläge är det guld värt när temperaturen är över 30 grader utomhus. Vi har ett vardagsrum/gästrum under marknivå och där är det svala 20 grader om det utomhus är 32 grader. Är det svårt att sova eller om man bara behöver vila från värmen är en källare eller ett norrum bra att ha.

Såhär ser våra fönsterjalusier ut. I helt neddraget läge är de mörkläggande och stoppar solvärmen väldigt effektivt.
gyttjebad
Känner ni igen mig? Såhär ser jag ut när jag svalkar mig i gyttja på grisars vis.

Jag vet att jag har en del utlandssvenska läsare i varma länder och även många resvana läsare som reser i varma länder. Vad är era bästa tips för att må bra i den underbara solen och värmen?

5 kommentarer

  1. Alltså jag brukar inte göra så mycket utom att undvika att hetsa omkring i solen. Om det går åker jag och handlar tidigt på morgonen. När barnen var små höll jag dem inne i middagshettan. Husen här är i o f s byggda på ett för klimatet bra sätt. Man brukar inte nästan dö av värmen inomhus, inte som i svenska småhus under värmeböljor. Okej, ibland drar jag ner rullisarna på eftermiddagen (komplimang till dina nytvättade rullisar förresten). Det lustiga är att det alltid är antingen riktigt riktigt varmt här eller rätt kyligt. Ha det bra i värmen!

    1. Trähus har vi kommit fram till endast bör byggas som bastuar 🙂 Bygger vi ett eget hus någon gång vill vi absolut bygga ett i ”sten” som de flesta husen här. Rullisarna (bra namn förresten! ska jag börja använda) är en uppfinning vi kommer att ta med oss till Sverige om vi flyttar tillbaka. Outstanding som solskydd och även inbrottskyddande! Våra är dock nya då huset är nybyggt så jag har inte putsat en millimeter på dem 🙂

    1. Mina tips kan användas överallt där man UPPLEVER att det är varmt. Ok, 23 grader kanske inte är så hett men har man levt i typ minusgrader hela vintern och våren kanske man blir chockad och behöver sig en youghurtglass.

  2. Här i Sverige har vi ju inte förgåtts av värme precis i år, men man blir väldans ovan och missar när man helt plötsligt befinner sig i stekande sol & en temperatur som vi bara drömt om under hela våren!! 😉
    Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: