5 saker att göra på norra Öland – min sommartopplista.

Varje år sedan ganska många år nu har vi varit på norra Öland minst en gång. Jag är otroligt svag för hav, natur, landsbygd, fina hus och sånt finns det mycket av på Öland så ön har en speciell plats i mitt hjärta. Idag får ni därför 5 av mina favoriter på den vackra vackra ön i Östersjön!

I år har vi fått välja bort Öland av fler anledningar och det känns såklart väldigt tråkigt. Detta blir därför ett litet tröstinlägg till mig själv och samtidigt några tips till er som råkar befinna er på den fina och speciella ön eller kanske funderar på att åka dit. Ni som fortfarande funderar, sluta med det och åk dit!

 1. Vandra på Blå jungfrun.

  Blå jungfrun är den lilla, lilla nationalparksön i kalmarsund mellan Byxelkrok och Oskarshamn. Det är en fantastiskt vacker ö med rosa-röda-oranga klippor, en djungellik liten skog och vidunderlig utsikt över havet. På Blå Jungfrun finns en liten vandringsled och numera även ett vindskydd att sova över i. Till ön åker man båt som man tar antingen från Byxelkrok eller Oskarshamn. Mer om vår vandring på ön och bra-att-veta-info hittar du i mina två inlägg Blå Jungfrun – Sveriges mest mytomspunna nationalpark och Vandra med barn på Blå Jungfrun

  IMG_2265

  IMG_2228

  IMG_2226

 2. Vandra och/eller åk tåg i Trollskogen.

  Trollskogen är ett naturreservat på norra Öland och har en väldigt speciell natur. Här har naturens krafter format skogen efter eget behag och mest fascinerande (och kända) är de tallar som liksom kroknat i den bemärkelsen att det har växt och utvecklats på ett väldigt speciellt sätt. Här finns även ett fint litet naturrum, vandringsleder och en museijärnväg som har vi åkt på ett flertal gånger. Då har tåget drivits av ett diesellok, nu ska det tydligen trafikeras av något av de små ångloken som museet renoverat. Det är första året på många år så det ser vi väldigt mycket fram emot nästa gång vi är på Öland, att få åka med något av de två små ångloken Mormor eller Karolina.
  Mer Trollskogens naturreservat hittar du HÄR och mer om naturrum Trollskogen hittar du HÄR.

  skogsjarnvag-trollskogen

 3. Se karamelltillverkning på Bredsättra karamellkokeri.

  Förra året var vi och kikade på när de gjorde karameller på mysiga Bredsättra karamellkokeri. En familj har gjort om den gamla skolan till café och karamellkök. Det är ett finfint litet utflyktsmål när det inte är strandväder eller om man kanske vill vila från den öländska solen ett tag. Vi som gillar att se hur saker går till stod fascinerade kvar till sist i publiken när de två karamellbagarna drog, rullade och hackade upp det som till slut blev små söta och färgglada karameller. Efteråt fikade vi i cafét och köpte såklart med oss varsin karamellstrut med oss hem. Mer om vårt besök på Bredsättra karamellkokeri hittar du i inlägget som heter Karamellkokeriet i Bredsättra kort och gott.

  IMG_1986IMG_1989 IMG_1968

 4. Meta i Byxelkrok.

  Några i min familj gillar att fiska så en dag förra året begav vi oss till hamnen i Byxelkrok för att meta. Här krävs tydligen inget fiskekort och ensamma på kajen med spön var vi inte men oj så mycket fisk vi fick! Småfiskarna (barnen alltså) i familjen var mer än nöjda över att det nappade så mycket så de gör nog gärna om den lilla utflykten. Mer om vår fiskeutflykt till Byxelkroks hamn hittar du i inlägget Meta i Byxelkroks hamn.

  IMG_1806IMG_1822

 5. Besök Källa ödekyrka.

  Sist men inte minst vill jag tipsa om att besöka den kyrka som vi gifte oss i 2009, Källa ödekyrka eller Källa gamla kyrka som jag tror den heter officiellt. Det är såklart min favoritkyrka i Sverige och den är så himla fin. Inga krusiduller, utsmyckningar och tillrättalagda grusgångar. Det allra mesta är gjort av grå ölandsten men all den där kalkstenen asså … oj så fint det är!
  Vill du kan du passa på att kika in i butiken på Källa stensvarveri som ligger i närheten. De säljer hantverk av öländsk kalksten.

kalla-odekyrka

kalla-odekyrka-altare

13 kommentarer

 1. Det är så härligt att veta att du har tagit Öland till ditt hjärta, den som betyder så oerhört mycket även för mej. Jag har ju varit med och känner igen varje bild du tagit. Nästa år du Linnea får vi hoppas att du får lite tid här. Jag har verkligen saknat er i år.

  1. Öland är perfekt att visa om man vill visa en del av den speciella naturen som finns i Sverige. En helt pannkaksplatt ö med sandstränder, vilda orkidéer och kalksten i oändlighet, jag älskar det! 🙂

 2. Vi har husvagnssemestrat på Öland och gillade det! Vi var först i mellersta och södra delarna, och bodde på Böda Hamn. Vi förstod inte riktigt vad alla pratade om, så himla fint var väl inte Öland. När vi kom upp till Byxelkrok och Trollskogen så fattade vi grejen! Så vackert! Kan absolut tänka mig att återvända och ge mer tid åt det vi gillade.

  Vad vacker kyrkan ser ut. Helt i min smak också. Hmmm, Källa, låter bekant, var det där som den populära kroppkaksboden ligger tro…

  Kram Lena

  1. Eftersom min mans släkt håller till på norra delen av ön så har vi bara varit lite på södra delen. Den är också fin men norra delen har lite mer av den speciella naturen. Det stämmer med kroppkaksboden, Ninnis kroppskaksbod ligger i Källa 🙂

 3. Tack för bra tips om Öland! Har varit där en gång på semester, när vår yngste son var bebis (han är i dag 16 år). Det är kanske dags för ett återbesök! Minns att det var fin resa med mycket sol.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: