5 spännande saker du inte visste om Ingolstadt.

Ingolstadt är en tysk stad i Bayern som har många spännande historier att bjuda på. Sen vi flyttade hit har jag stött på flera både spännande och överraskande fakta om min nya hemstad som jag tänkte berätta om. Visste du till exempel att…

1. …biltillverkaren Audis huvudkontor och fabrik ligger i Ingolstadt?

Här i Ingolstadt är Audis område större än vad stadens stadskärna är. Där arbetar 35 000 anställda och företaget är överlägset den största arbetsgivaren här. Där finns även ett museum om Audis historia där man kan se gamla fina (och fula) bilar i mängder. Audimuseet i Ingolstadt skrev jag om i somras efter att vi hade varit där och kikat på rallybilar, veteranbilar och en tillfällig utställning om polisbilar. Förutom museet med bilarna visas olika delar av fabriken upp i många guidade turer på olika språk. Ett måste för bilfantasten på besök i Ingolstadt!Audimuseum i Ingolstadt.

2. …det var i Ingolstadt år 1516 som Bayerisches Reinheitsgebot, Bayerska renhetspåbudet stiftades.

Den lagen innebar att man endast fick brygga öl på humle, malt och vatten. Den lade grunden för den världsberömda ölkultur som finns här i Bayern. Varje år firas Fest zum reinen Bier här och i år besökte vi såklart festligheterna i april. Nästa år i april är det 500 år sedan Reinheitsgebot stiftades. Uppladdningen för det stora firandet har precis börjat här i Ingolstadt och jag förväntar mig ett hejdundrandes kalas om några månader!
Fest zum Reinheitsgebot Ingolstadt.

3. …det är i Ingolstadt som romanen Frankenstein utspelar sig.

Jag har faktiskt inte läst boken om Frankenstein som Mary Wollstonecraft Shelley skrivit men när jag läste att det är Ingolstadt som historien utspelar sig blev jag nyfiken. I boken åker Viktor Frankenstein till Ingolstadt för att studera. Hur det går sen vet kanske många av er, jag ska läsa boken snart så avslöja inga detaljer.
frankensteinIngolstadt

4. …att en av den svenska kungen Gustav II Adolf hästar står uppstoppad på stadsmuseet i Ingolstadt.

Den mest kända för oss svenskar är kanske hästen Steiff som står uppstoppad på Livrustkammaren i Stockholm. Ytterligare en av hans hästar finns alltså uppstoppad och den står här i Ingolstadt. Här finns även en gata som heter Gustav Adolf Strasse och en som heter Schwedenstrasse, kanske med anledning av den svenska kungens äventyr i Bayern kring Ingolstadt.
Gustav Adolfs häst i Ingolstadt.

5. …att Illuminati grundades i Ingolstadt.

Det var faktiskt i Ingolstadt som Adam Weishaupt 1776 stiftade Illuminati Förbundet. Så mycket mer har jag inte rotat i historien ännu men den tål absolut att undersökas lite mer. Visst låter det lite spännande?
Illuminati

4 kommentarer

  1. Men OJ! Lilla Ingolstadt verkar ju nästa vara The Centre of the Universe! Hehe! Det där med Illuminati måste du rota mer i!

    1. Ja denna lilla metropol döljer en del hemligheter verkar det som 🙂
      Illuminatis historia tål absolut att rota lite i. Google var dock inte till någon enkel hjälp, det gäller nog att gräva lite bortom toppträffarna man får upp när man googlar på Illuminati 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: