Adventsgranen som blev adventsljusstake

Många av de ”svenska” jultraditionerna har ju haft kopplingar hit till Tyskland. Kan det vara så att vår kära adventsljusstake kan ha sluppit undan den tyska kopplingen och är en helt genomsvensk tradition. Nej nej, den kommer såklart ifrån Tyskland också!

Hur adventgranen blev adventsljusstake.

Det var på 1800-talet som idén med adventsljus kom till Sverige från Kaiserwerths diakonissanstalt utanför Dusseldorf i Tyskland. Det var en så kallad adventsgran som hade 28 stycken ljus. Varje adventssöndag tändes sju ljus, ett för varje dag i veckan. Detta spreds snabbt i Sverige och utvecklades senare till traditionen att endast tända ett ljus varje adventssöndag i en ljusstake.

I Sverige är nog den allra vanligaste modellen av adventssjustake nuförtiden den där ljusen står på linje. Här i Tyskland är det nog allra vanligast att ljusen står i en kvadrat på en rund krans. Båda modellerna verkar förekomma i oändligt många designer och är väldigt populära att pyssla ihop själv inför jul. I lucka nummer 5 i den här julkalendern fanns till exempel en beskrivning av hur du kan tillverka din adventsljusstake i betong, den är gjord av Stina från bloggen Stina -en del av tillvaron. Den första advent skrev jag om min älskade adventstegelsten från Sverige som också har ljusen på linje, det inlägget heter Idag firar vi 1:a advent med en tegelsten.

Adventsljusstake av en tegelsten
Imorgon tänder vi sista ljuset i vår adventsljusstake.

Hur julgransbelysningen blev elektriska adventsljusstakar.

De första elljusstakarna som kom kallades för ”julottestakar” och det var svensken Oskar Andersson som uppfann dem 1934. Han arbetade på företaget Philips i Göteborg som sålde den första julgransbelysningen som gick på el och hade börjat säljas 1930. Många av julgransbelysningarna kom dock tillbaka som reklamationer eftersom de fungerade dåligt på nätspänningen som då var på 120 volt i Göteborg. Oskar fick då idén att använda de kasserade ljusen till julgransbelysningarna till att uppfinna en elektrisk ljusstake. Det var sen en herre som hette Werner Simonsson som lyckades övertyga den skeptiska ledningen på Philips om att sälja dessa ljusstakar med elektriska ljus 1937. Ledningen var skeptiskt till att någon i Sverige skulle vilja byta ut sina levande ljus mot elektriska men gav med sig och lät tillverka 3000 exemplar som snabbt sålde slut. Året därpå dubblades upplagan och även den såldes slut. Nuförtiden syns de moderna, mer brandsäkra elljusstakarna i var och vartannat fönster så skepsisen är nog borta för länge sen.

Jag är dock inte så säker på att svenskarna så gärna bytte ut sina levande ljus mot elektriska. Det är nog snarare så att vi tog till oss den moderna uppfinningen utan att för den sakens skull sluta tända levande ljus. Majoriteten av hushållen har antagligen båda varianterna nuförtiden, eller?

Har du någon adventssjustake eller adventskrans? Hur ser den ut?


Faktan i detta inlägg är hämtade från dessa sidor:
Juligen.se
Wikipedia.se

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: