Adventsstjärnan -en tysk uppfinning -Lucka 12

Jag har tidigare skrivit om det tyska påhittet adventskalendern och idag kommer turen till en annan tysk juluppfinning, adventsstjärnan!

Det var i Herrnhut i Tyskland som de första adventsstjärnorna i papper tillverkades på 1880-talet. Idén om en stjärna, som skulle var en påminnelse om Betlehems stjärna som de vise männen följde, sägs ha kommit ifrån de svenska stjärngossarnas huvudstrutar och det var en lärare i den evangeliska brödraförsamlingen Herrnhutarna som kläckte idén. Läraren tillverkade tillsammans med eleverna papperstjärnor för att dekorera skolan i adventstid.

Denna ursprungliga adventsstjärna, den herrnhutiska, hade 17 fyrkantiga och 8 trekantiga uddar som tillsammans bildade en stjärna med strålar åt alla håll. Med skolans stjärnor som förlaga konstruerade och utvecklade senare en pappershandlare i Hernhut en ny, mer praktisk modell. Den hade löstagbara uddar vilket skulle komma att underlätta transport och försäljning avsevärt. Senare växte en Sternfabrik fram i Herrnhut och på 1930-talet började det exporteras adventsstjärnor till bland annat Sverige där de såldes i papperhandlar under namnet Weinachtsstern (julstjärna).
Hernhutisk julstjärna
Såhär ser den ursprungliga adventsstjärnan ut, Herrnhutiska stjärnan. Bild lånad från Halmbocken.se.

Julia Aurelius hette kvinnan som tog den allra första adventsstjärnan till Sverige. Hon var professor, född i Herrnhut och kom till Lund år 1912. De första adventstjärnorna spreds sen i liten skala mellan svenska och Herrnuhutska familjer i Lund, särskilt de med anknytning till kyrkan. På grund av stjärnornas design med uddar åt alla håll kunde de inte hängas i fönstrena utan hängdes mitt i rummen eller i dörröppningar. Belysningen var en liten fotogen eller oljelampa som sen bytes ut mot elektriska lampor.

Det var dock först på 1940-talet då Erling Person (senare grundare av H&M) kom på idén till den mer praktiska, ihoppfällbara, sjuuddiga pappersstjärnan som de blev mer populära hos en bredare publik. Han hade sett en tysk julstjärna i en pappershandel i Stockhom, tycke att den var för dyr och konstruerade då en billigare variant som gick att massproducera. Stjärnan döptes till Tindra Kristall och hade utstansade hål som man sökte patent för.

Julstjärna i vardagsrumsfönstret.
Såhär ser det ut på natten i vårt vardagsrum i december. Vi har den något modernare, hopfällbara modellen med färre uddar.
På 50-, 60- och 70-talet kom nya modeller av adventsstjärnor i till exempel halm, metall och näver men de röda pappersstjärnorna syntes fortfarande ofta i var och varannat fönster runtom i Sverige. Kanske i ett fönster hemma hos dig?

Faktan i detta inlägg är hämtat från följande sidor.
Högtider -Julstjärnan
Jul igen.
Halmbocken.se

10 kommentarer

  1. Jag är inte, som du vet, så förtjust i att ha en religiös symbol i fönstret, hur profan julstjärnan än har blivit. Ni fick lysande änglar i era fönster i stället. Kommer du i håg? Nu har jag, sen några år tillbaka, även bytt ut den 7-armade ljusstaken mot en 11-armad. Enligt gammal nordisk asatro skulle egentligen en 9-armad vara det lämpligaste, men det fanns väl inte på K-rauta när jag skulle köpa nya 😉 . Julkrubba har vi aldrig heller haft, men julgran, halmbock, adventsljus och annat mer traditionellt nordiskt och ”icke religiöst” har funnits i huset. Det är ju en sanning med modifikation, eftersom ju mycket av den nordiskt traditionella och folkliga har ”översatts” till religiösa traditioner av kyrkan.
    Det är intressant med luckorna i din adventskalender. Man lär sig mycket!
    Kram

    1. Tack Kim! Det har varit lite spännande att leta reda på fakta till luckorna med historiska fakta om vår svenska kulturhistoria. Jag har lärt mig en hel del 🙂

  2. Ifjol var jag och sambon på julmarknad i Berlin. Där hittade vi en julstjärna med uddar åt alla håll. En sådan variant hade vi aldrig sett förut och vi köpte med oss ett exemplar hem. Den är jättefin.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: