Aktivitetsspel med tärning

Äntligen lite nytt material i Lanclins materialbank! Den här gången är det ett spel för barn i förskoleåldern där man både får slå tärning och göra små uppdrag som med stor fördel görs ute i naturen.

Spelplanerna

Det här spelet består av sex stycken spelplaner, laminera dem om du har möjlighet. Annars duger säkert en plastficka utmärkt (om det inte ösregnar). Principen är att man slår någon form av tärning och utför det uppdrag som har samma antal prickar vid sig. Här är några förslag på hur du kan använda de sex spelplanerna med uppdrag tillsammans med barn.

Bingo. Alla som är med och spelar får varsin bricka (i samma färg eller olika) och ska sedan i tur och ordning slå tärningen för att till slut ha fått göra alla små uppdrag på sin bricka.

Tillsammans. Man kan också samsas om en spelplan, speciellt om deltagarna inte är så gamla. Den som slog tärningen (eller alla tillsammans) gör det lilla uppdrag som står. Uppdragen kan göras många gånger om eller så bestämmer man t.ex. att man byter spelplan när alla är gjorda.

Lite svårare. Numrera de sex spelplanerna och lägg ut framför er. Alla får sedan i tur och ordning först slå tärningen för att se vilken spelplan man ska kika på och sedan en gång till för att se vilket uppdrag man ska göra från den.

Alla sex spelplaner hittas i Lanclins materialbank HÄR.

Tärningen

De behövs någon form av tärning för att bestämma vilket uppdrag som ska göras. I mitt exempel har jag tagit en vanlig tärning och lagt den i en burklupp. Då får den svårare att försvinna bland löv, mossa och pinnar ute i naturen och kan lättare hanteras av små barn. Den som ”slår” skakar luppen med tärningen i och kan sen, om den vill, kika i förstoringen för att se prickarna och räkna tillsammans med en vuxen.

Har man en stor tärning och kanske större barn kan de få öva på att slå tärningen ur handen. En liten tärning fungerar såklart men tänk på att saker har en förmåga att slukas upp bland löv, mossa och blåbärsris.

Friluftsfrämjandets barnledare i samarbete

Grunden till det här spelet är skapat av en av mina barnledarkollegor ute i landet. Hon ritade de enkla men tydliga bilderna som illustrerar uppdragen och jag har sedan med hennes tillåtelse färglagt dem lite samt skapat nya PDF-filer av dem.

Alla sex spelplaner kan du ladda ned som PDF-filer från

LANCLINS MATERIALBANK

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: