Att blogga sig genom livet.

Många är de gånger jag varit urless på bloggandet, bloggvärlden, skrivandet, tänkandet, fotandet och att lämna ut delar av sig själv så som man gör i en blogg. Nästan varje gång har jag efter ett tag sansat mig, tagit en paus från allt som haft med datorer att göra och sen kommit fram till att jag inte kan hålla mig ifrån det, det är för roligt. Det ger mig för mycket i form av hjärngympa, socialt nätverkande och allmän struktur i livet för att jag ska vilja sluta helt. Mina bloggar har följt med mig som kompisar genom livet, i perioder som nära vänner och i perioder ”bara” som bekanta. 

Jag har bloggat sedan 2004 ungefär. Den första bloggen var en hemsida på Passagen som handlade om mina hundar och vår träning. Jag hade till och med ett eget domännamn som var snabbatassar.se tror jag. Varje år i december har jag sen jag flyttade hemifrån när jag var 16 år skickat julkort med mina hundar på, numera även mina barn. Låter urtöntigt men när jag något år skippade det blev det ramaskri i släktleden. Jag rättade in mig och fortsatte. Varje år tittar jag igenom alla dessa julkort och på ett av dem från typ 2005 eller 2006 står min webbadress med i ena hörnet. Det va tider det…

Efter Passagen bytte jag till Blogspot där min blogg låg fram tills nån gång i början på detta år innan jag flyttade allt till WordPress. Då hade jag bestämt att jag skulle ta ett omtag om hela mitt bloggeri. Alternativen var att antingen sluta blogga eller satsa lite mer, lägga ner mer tid och arbete för att få fart på det. Efter några möten med bloggredaktionen (aka mitt hjärnkontor) där frågor som integritet, presatationsångest, mål och mening diskuterades valde jag att satsa. Där är jag nu.

Bloggen är numera en bättre vän än den någonsin varit och hjälper mig att hålla fokus, rutiner och kreativitet igång. Jag har valt att inte gå så djupt in på vad mina barn gör, säger och tycker och min man är inte så överdrivet intresserad av på ett personligt plan bli en del av min blogg för ofta. Jag har därför spänt upp en röd tråd jag följer för att hålla fokus och för att skapa en viss förutsägbarhet för mina bloggläsare. Den röda tråden eller de ramar jag valt att hålla mig inom har fallit sig ganska naturligt. Skulle jag börja mode- eller sminkblogga och lägga ut inlägg med ”dagens outfit” eller ”dagens make” skulle ni nog undra om jag börjat ta någon mystisk medicin med mystiska biverkningar. Skulle jag börja trädgårdsblogga skulle ni snabbt förstå att vår trädgård består av en savann och några krukor, det skulle inte bli många inlägg. Jag försökte matblogga en gång men gav upp snabbt, vet ni hur supersvårt det är att ta snygga matbilder? Eftersom vi mer än gärna har tagit emot begagnade barnkläder till våra barn genom åren har det inte varit aktuellt med någon barnmodeblogg heller. Deras outfits har ju oftast inte gått att köpa längre. Att knyta ihop säcken och blogga om hundar och hundträning som allt började med för mer än 10 år sen då? Nja, Chio är nu 11,5 år och har avslutat sin lilla tävlingskarriär. Hon blev svensk viltspårschampion, godkänd i apellklass spår och gjorde några ok starter på lydnadstävlingar. Jag håller mig istället till det som ligger mig varmast om hjärtat, vardagen som utlandssvensk, friluftsliv, resor, upplevelser med lite inslag av språkträning, boktips och tips om vilka andra finfina bloggar det finns där ute i cybespace. Det blir nog bäst så.

IMG_0522 IMG_5806
Såhär skulle dagens outfit kunna se ut i min modeblogg. Vänsta bilden är från när jag dokumenterade ÅRETS målaroutfit för några år sen. Ett linne och ett par byxor valdes ut i början på varje sommar och slängdes i slutet när allt måleri var avslutat. Suddigt, dåligt ljus och et par hundöron i nederkant, det är nivån på mina ”dagens outfit”- bilder. Högra bilden är ett typexempel på hur våra barn glidit genom livet, icke mösterpassade och ostylade. 

chiospottar Såhär utryckte Chio sin åsikt om en ev hundträningsblogg på senaste mötet med bloggredaktionen. 

12 kommentarer

 1. Fina bilder, från den lilla resan då alltså. Mycket trevligt att läsa dina bloggarreflektioner. De känns som en helt följdriktig uppföljning på din blogg om bloggarpreferenser. Allt intressant för en icke-bloggare.

 2. Jag tror att man måste blogga om det som ligger en varmast om hjärtat, annars blir det inte bra! Jag har bloggat sedan 2009, tycker att det är roligare än någonsin nu! 🙂

  1. Det är nog en av bloggarens 10 budord, att bara blogga om det som ligger en varmast om hjärtat. Vilken bra inläggsidé, ”Bloggarens 10 budord”! 🙂

 3. Känner igen mig i mycket, trots att jag ”bara” bloggat sedan 2011. Håller just nu igång 3 bloggar, men Resfredag är där min passion ligger!

  1. Försökte hålla igång tre bloggar en gång men jag lyckades inte riktigt hålla fokus. Imponerade att några klarar det 🙂 Bra gjort! Vad handlar dina andra bloggar om?

 4. Jag tycker att du är väldigt duktig och du har utvecklats i ditt skrivande och tankar. Det är en höjdpunkt att varje dag se om vad du skrivit. Det känns som om jag vore närmare er då. (Låter det tramsigt.) Kram!
  PS: Ser fram mot att läsa nästa blogginlägg.

  1. Ursprunget till bloggen var att våra släktingar och vänner runtom i världen skulle få se lite utdrag ur vår vardag så din känsla är helt i linje med syftet med bloggen 🙂 Nu är det långt fler än släkt och IRL-vänner som läser och det är jätteroligt. Lite därför har jag backat på det mest personliga, närbilder och porträtt på barnen och detaljer om våra liv som är privata.
   PS: Imorrn kommer ett bloggtips om en av mina favoritbloggar som jag följt i fler år 🙂

 5. Jag älskar ”Blogglandia”. Det är befolkat med så många generösa, trevliga och duktiga människor. Jag har ju som du vet bloggat ett bra tag och haft några olika bloggar med olika inriktningar. Just nu är mitt fokus på trädgård och grönsaksodling och mitt nya liv på landet.
  För min del fungerar bloggarna mest som dagbok och dokument över vad som händer i trädgården. Man glömmer så lätt och det är kul att gå tillbaka till förra året eller innan man grävde upp en odlingsbädd eller en rabatt eller att följa samma plats månad för månad. Men det är givetvis jätteskoj att få kommentarer och inse att man faktiskt inspirerar andra också.

  Kram

 6. Jag har också genom åren startat x antal bloggar men aldrig haft något riktigt fokus.. Det är först nu när jag insett att det såklart är mina resor jag ska blogga om (mest för min egen skull men om det kan vara intressant för andra är ju det också ett plus) som det har känts riktigt kul och givande 🙂

  1. Jag har också efter många års bloggande landat i vad jag ska blogga om 🙂 Det känns skönt att ha bestämt sig för en röd tråd och sen hålla sig till den utan att sväva iväg alltför mycket 🙂 Roligt att höra att du också har hittat rätt!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: