Böcker att läsa i höst – om mord, mod och kriminella pensionärer.

Sommaren och hösten är nog väldigt mångas högsäsong för att läsa böcker. Så är det för mig i alla fall och idag tänkte jag tipsa om de böcker jag läste i somras. Några boktips till er höstläsning alltså!

Tillgången på svenska böcker är ju rätt kass och usel i butikerna här i Tyskland. Vi laddade därför ner appen Storytel i somras och den har använts flitigt sen dess, speciellt av barnen. Jag tog även tag i att rota fram de där böckerna jag köpt men sen hittat andra att läsa istället varje gång. Det visade sig finnas en litet bortglömt bokskatt för se så många braiga böcker jag hittade i gömmorna aka vårt pocketskåp. I år blev det därför en salig blandning av mord, mod, hemskheter, humor, dokumentärt och påhitt.

  • Jag är Malala av Malala Yousafzai och Christina Lamb. Malala fick Nobels fredspris 2014 och blev känd som ”flickan som blev skjuten i huvudet för att hon kämpar för flickors rätt att gå i skolan”. Detta är berättelsen om hennes händelserika liv och kamp fram till den dramatiska händelsen, flytten till Storbritannien och Nobels fredspris.
  • Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg. Detta är den första av tre riktigt roliga böcker om en grupp pensionärer som tröttnar på att bo på ålderdomshem där det bara skärs ner mer och mer på allt roligt de brukade göra. De vill ha kul medan de kan på ålderns höst och vill även se till att de som måste bo kvar på hemmet får lite kul. Till det krävs pengar…
  • Låna är silver, råna är guld (inte i bild) av Catharina Ingelman-Sundberg . Detta är fortsättningen på boken Kaffe med rån, en bok om pensionärsligan som gör storslagna kupper i stil med Jönssonligan. Gillar man boken Hundraåringen så är chansen stor att man gillar dessa böcker också då knasigheter och häpnadsväckande sammanträffandena radas upp efter varandra boken igenom. Den tredje boken, som jag inte läst ännu, heter Rån och inga visor.
  • Flykten från läger 14 av Blaine Harden är en dokumentär bok och handlar om Shin Dong-huyk liv innan han lyckas rymma från ett av Nordkoreas arbetsläger. Ett läger där han föddes och levde hela sitt liv fram till flykten. En makalöst gripande bok om en verklighet vi knappt tror är verklig.
  • Vassan lull av Carin Gerhardsen är den tredje och fristående boken i Hammarbyserien om en grupp poliser i Stockholm. Fallet de får på halsen i denna bok innehåller flera riktigt sorgliga familjehistorier, dödsfall och mord blandat med polisarbete, en klassisk krimbok alltså.
  • Helgonet av Carin Gerhardsen är den fjärde och fristående boken i Hammarbyserien. Utan att avslöja för mycket så tyckte jag att historien kändes lite inspirerad av den dokumentära boken ”Jakten på kapten klänning.”

Vill du ha tips på svenska barnböcker ska du snart börja hålla utkik här på Lanclin. Jag har fått flera fina recensionsexemplar av böcker på svenska, från förlag i Sverige den senaste tiden. Det är en hel drös fina svenska barnböcker som vi ska läsa och recensera under hösten, så håll utkik!

Alla länkar i inlägget är vanliga länkar (inte reklamlänkar) och går till Adlibris.se för att det är där jag alltid beställer böcker. Trevlig höstläsning önskar Linnea.

2 kommentarer

  1. Tack, trevligt med boktips! Jag har läst ”Kaffe med rån” om härliga pensionärer som tar för sig. Fick nu lust att läsa även de två senare böckerna.

    1. Böckerna om Pensionärsligan är suveränt roliga! Jag gillar även serien med böckerna Villa Bonita, Potensgivarna, Rappsabaggarna med flera, de är så roliga och mysiga 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: