Den finska tjädertuppen som var på friarstråt.

Vår Östersjöresa innebar flera nya naturupplevelser för mig. I Finland mötte vi en tjädertupp, i Baltikum och Polen såg vi otroligt många häckande storkpar och i Dresden såg vi både ett bäverbo och en bäver. Mer om både storkarna och bävern kommer i inlägg framöver.

Som jag skrev i förrgår så mötte vi en tjädertupp när vi vandrade i Tykö nationalpark i Finland. Nu har jag fått de bilder som min pappa tog och den man ser tjädern tydligast på är den här ovanför. Jättefin var den!

Den där tjädern var faktiskt lite spännande men efter att genom åren sett filmklipp med ”spelgalna” tjädertuppar som i princip går till attack blev jag aningens nervös. Det var faktiskt när jag själv stod och spelade in ett filmklipp där göken spelade jättehögt i bakgrunden som jag uppmärksammades på att tjädertuppen kom snett bakom oss. Han verkade inte så väldigt upprörd men gick sakta sakta emot oss och spände sig. Vi ökade vandringstakten och lät honom vara ifred. Kändes lugnast så, jag ville ju komma hem helskinnad.

Den här filmen som är från Sverige hittade jag på Youtube. Nu är ju jag inget så kallat Youtube-fenomen som gärna skapar actionfyllda naturklipp för att få likes (eller vad det kan heta på YT). Jag hade nog låtit tjädern vara ifred när den gick till attack … men det är ju bara jag det. Jag kanske ska vara glad att någon annan vågar filma såhär närgånget så att jag får se hur en tjädertupp ser ut nere i gapet, typ.

6 kommentarer

  1. Vi hade en tjädertupp på skolgården för ett par år sen. Den var riktigt stor och såg argsint ut där den gick och spände sig. Vi höll barnen inomhus tills en skogvaktare på något sätt fick bort den. Barnen tyckte att det var spännande där de stod och tryckte mot fönsterna.

    1. De ser ju fullkomligt livsfarliga ut när de spänner upp sig men i ett annat klipp jag sett hackar en en kille i benet och det ser inte ut att göra så fasligt ont faktiskt. Det är nog mest en hotfull situation…

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: