Flodsafari på Nilen– ett besök hos krokodiler och flodhästar.

I inlägget Murchison Falls i Uganda – ett fall för regnbågsälskare. får du följa med till toppen av vattenfallet som är en del av Nilen. Idag får du följa med på en båtsafari nedanför samma vattenfall.

Murchison Falls nedifrån.

Ett av de första stoppen på safarin jag åkte på tillsammans med en av mina kusiner och hans fru var Murchison Falls högsta punkt. Där uppe ramlar vattnet ut för det nästan 50 meter höga stupet och dagen efter fick vi se det lite speciella och häftiga fallet även nerifrån, när vi åkte en båttur på Nilen.

Murchison Falls från nedan.
En nöjd men varm Linnea på flodsafari med lite fläktande vindar.

Alla fantastiska djur i Nilen.

Under båtturen var det dock inte vattenfallet som stod i fokus. Faktum var att man inte ens kan komma det så nära då det är otroligt strömt och stenigt i floden efter vattenfallet. Det var istället alla de fantastiska djur som bor i och vid floden som var huvudpersonerna.

Vi fick se flodhästar i massor, elefanter som var nere och drack, krokodiler som låg och vilade i standkanten, apor som hoppade i träden och en mängd olika vackra fåglar. Det var nästintill overkligt att brumma fram på floden och plötsligt se några flodhästhuvuden sticka upp. De såg liksom bara ut att vilja kolla läget lite sådär nonchalant.

En av de fantastiskt vackra fågelklipporna med hundratals bohålor.
En närmre bild på hålorna. Ser du den gröna fågeln till höger?
Andra fåglar byggde hängande bon istället. En av de välkamouflerade, svart-vita fåglarna sitter till vänster.

Låtsaskrokodil eller inte?

Hade jag inte vetat att krokodiler kan se väldigt låtsats ut när de ligger och gapar sådär blickstilla så hade jag promt hävdat att de lagt dit den för att vi skulle åtminstone få se en krokodil på turen. Nu var denna bamsiga krokodil inte den enda vi såg och de andra rörde sig betydligt snabbare för att komma ur rampljuset så kanske var de inte utplacerade för att visa upp sig ändå. Den kanske bara hade ätit så mycket att den inte orkade röra sig.

Guiderna hade såklart koll på var denna bjässe brukar ligga så de hittade den snabbt bland buskagen i strandkanten.
Båten kördes ändå in till stranden så vi var kanske 7-8 meter ifrån den, i säkerhet uppe på båten såklart.

En annan av krokodilerna vi fick se var betydligt blygare. Denna ville INTE visa upp sig och var fri att välja bort det. Kändes bra att inte kunna råka tvinga sig på något djur som inte ville vara med.
En eftermiddag på Nilen – en har ju haft det sämre.
Är fortfarande osäker på huruvida flodhästen och hägrarna hade kommit överens om att ställa upp sig såhär tillsammans när vi åkte förbi.

Ett fantastiskt djurliv längs med Nilen.

Att floder är populära tillhåll för djurliv i Afrika är lätt att förstå. Jag hade dock inte tänkt på att det skulle kunna vara så intensivt. Det var djur nästan överallt och vart man än tittade i mer än några sekunder så fick man syn på något, helt otroligt och fantastiskt! För en djurälskare som mig kunde det liksom inte bli bättre. Att få se djuren vilda i sin självvalda och naturliga miljö var … magiskt.

Det gällde att vara snabb med kameran. I nästa sekund var den vackra Columboapan borta.
Familjen elefant på väg hem från eftermiddagsturen till floden.
En hel del ensamma elefanttjurar såg vi under vår safari, både vid Nilen och på savannen. Elefanterna lever i matriarkat så det är inget konstigt.
Det såg så himla mysigt ut att ligga där i vattnet i en hög och sova. Kanske ska bli flodhäst i nästa liv.

Vill du läsa fler inlägg om min resa i Uganda hittar du dem i kategorin

UGANDA

8 kommentarer

  1. Tack för din reseberättelse! Väldigt roligt att läsa och inte minst att titta på de fina bilderna.

    1. Det stod med på min bucketlist också! Jag gör gärna om det och då i andra parker med lite andra arter. Jag drömmer om att se sebror till exempel. Men jag drömmer ju även om uppleva valarna vid Shetlandsöarna och havssköldpaddorna på Sri Lanka så vi får se vad det blir för äventyr härnäst 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: