Frankenstein & Hundraåringen – böcker från mina hemtrakter.

Jag älskar att läsa böcker och ibland recenserar jag någon här på Lanclin. Idag kommer inga recensioner men väl några boktips! De två böckerna är väldigt kända och då är det lite extra roligt att de är ifrån mina hemtrakter.

I veckans Bokbloggsjerka ska man tipsa om böcker från sina hemtrakter. Det tyckte jag lät kul så jag hängde på. Undrar du vad bokbloggsjerka är kan du läsa mer på Bokbloggsjerkabloggen.

Jag är ju född och uppvuxen i Täby utanför Stockholm men jag har tyvärr ingen historia från Täby att tipsa om. Skulle möjligtvis vara Reinfeldts bok då kanske? Nä jag tipsar istället om två historier från Växjö och Ingolstadt, två städer som också är mina hemtrakter. I växjö bodde jag ju 15 år i och Ingolstadt är staden jag bor i nu, det får man väll kalla för hemtrakter?

hundraåringen-svenskaDen första boken jag vill tipsa om är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Det är en bok som otroligt många redan läst men har du inte gjort det är det ett hett tips. Det är en helt igenom knasig bok som utspelar sig i trakterna kring Växjö eftersom författaren Jonas Jonasson är därifrån. Det blev liksom en extra krydda i galenskaperna att dessutom veta precis var dessa tokigheter i boken äger rum rent geografiskt. Min inre syn ser nu en elefant simma i den lilla Växjösjön mitt inne i stan, ha ha! Sjön jag gått ungefär 371 varv runt med mina hundar.

 

frankenstein-bok
Den andra boken jag vill tipsa om som utspelar sig i mina hemtakter är faktiskt Frankenstein. 
Det är Mary Shelleys bok från 1818 om Viktor Frankenstein som åker hit till Ingolstadt för att studera. Bayerns första universitet grundades nämligen här i staden men finns dessvärre inte kvar. Hur Viktor Frankensteins monster blir till och vad som händer med det och Herr Frankenstein får ni läsa i boken som ibland kallas den första science fiction-romanen.  

 

 

8 kommentarer

 1. ”Hundraåringen” har jag läst precis som ”Analfabeten”, jag håller faktiskt precis på att läsa ”Mördar-Anders”. Jag gillar ju sättet han skriver på även om det kanske blir lite väl mycket emellanåt.

  Och åh vad jag älskar min eboksläsare som gör att jag kan låna böcker från biblioteket i Sverige!

  Det är lustigt. Precis innan jag satte mig vid datorn så tänkte jag att nä, nu måste jag nog ta och börja läsa lite klassiker! Alla de där som man borde läsa. Frankenstein tillhör ju faktiskt dem så varför inte?

   1. En bok lite på samma sätt är ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman. Den är mer jordnära och full av charm, sorg och värme. Finns tydligen som film också men den har jag inte sett.

    1. Jag har läst ”Oveboken” också men asså … den tyckte jag var sååå deppig 🙁 Visst var det lite kuligt ibland men när man har en riktig ”Ove” i sin närhet är det inte lika kul 🙁

 2. Jag orkade faktiskt inte läsa mer än ett kapitel av Hundraåringen. Jag satt och blev lite förbannad när jag läste, på själva tonen i boken tror jag. Men det är ju knappast ditt fel.

  1. Ha ha 🙂 Nä det kan ju knappast vara mitt fel får man hoppas! Jag blev inte så arg när jag läste men störde mig ibland på att det mer osannolika efter det andra radades upp 🙂

 3. Hehe, ja den är rätt skön den där boken/filmen om 100-åringen!

  Det är helt klart kul när man kan relatera till platserna i böcker. Som för mig och Pelle Svanslös. Jag är född och uppvuxen i Uppsala.

  Ha en fin dag!

  Kram Lena

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: