Friluftsfrämjandets ledarvecka i Idre – värme, gemenskap och friluftsliv.

För en tid sen var jag i Idre där Friluftsfrämjandets ledarvecka hålls varje år. Jag skulle hålla en föreläsning men åkte allra mest upp med förhoppningen att få uppleva Friluftsfrämjandets varma gemenskap och kärlek till natur, rörelseglädje och friluftsliv. Om mina förhoppningar infriades? Såklart!

Friluftsfrämjandets ledarveckor.

Varje år ordnas två ledarveckor för Friluftsfrämjandets alla ideella ledare, en i juli och en i januari. Det är nämligen dem som skapar alla de små och stora äventyr ute i landets lokalavdelningar och leder många tusentals barn, ungdomar och vuxna hjälp att ute i naturen. Det är dessa ideella ledare som organisationen vill belöna, peppa, utbilda och träffa för att visa sin uppskattning genom de två ledarveckorna.

Vad gör man när på ledarveckan sommar?

Under ledarveckan erbjuds en stor mängd aktiviteter, workshops, föreläsningar och prova-på-aktiviteter som har med friluftsliv, ledarskap, säkerhet, utveckling med mera att göra. Allt som allt var det cirka 140 schemalagda aktiviteter under veckan och en av dem var min föreläsning om att vandra med barn i alperna.

Tyvärr hann jag inte vara med på någon aktivitet för mitt eget höga nöjes skull men jag fick uppleva så otroligt mycket på kort tid ändå. Nästa år hoppas jag att vi kan åka upp hela familjen och vara med hela veckan, det skulle vara så roligt.

Dejt med ”Paracord-Robert” på Pernilla Wiberg hotell.

Första kvällen stötte jag på min vän Robert i receptionen. Han utbildar precis som jag barnledare för Friluftsfrämjandets lokalavdelningar och vi gick vår kursledarutbildning tillsammans för några år sen. Jag fick en väldigt trevlig avslutning på dagen med Robert över en god middag på fina Pernilla Wibergs hotell.

Han är förresten en pärla den där Robert. Det finns de som tycker att Friluftsfrämjandets ledarvecka inte är komplett utan han och hans stora, specialsydda paracordväska. Han är nämligen en fena på det där med att knyta armband, knopar och annat skoj tillsammans med barnen. Är du nyfiken på vad paracord är medverkar han i en liten film där han visar hur man knyter det jubileumsarmband som såldes under veckan.

 

Sparris, potatis och magnifik utsikt över fjället.

Jag frågade till mig en dundergod vegorätt med sparris, megarädisor och färskpotatis och beställde en alkoholfri Mojito till, så himlens gott! Det var dessutom en ljuvligt varm, solig och vindstilla kväll med en otroligt vacker utsikt över fjällen från där vi satt. Det hade liksom inte kunnat bli en bättre start för mina dagar i Idre. Första kvällen var den absolut varmaste av kvällarna under mina dagar i Idre och vetskapen om att betydligt kallare väder var på väg in höjde njutningsnivån ytterligare ett snäpp.

Invigning av ledveckan sommar 2017.

Min andra kväll i Idre bestod av invigning. Varje ledarvecka invigs såklart högtidligt med pompa och ståt, så även denna. Det pratas lite från scenen, alla får vara med i allsång till levande musik och det finaste av allt, näverluren! Ljudet av den ger mig gåshud och det är bara så fint.

När ceremonin var över minglade många runt och hälsade på nya, gamla och nygamla vänner. Då Sverige är ett avlångt land med otroligt många lokalavdelningar träffas en del kanske bara en gång per år, på ledarveckan i Idre. Det blir därför många kära återseenden, kramar och snabbuppdateringar om vad som hänt sen förra året. Jag själv hittade några av mina kursdeltagare från barnledarutbildningar jag hållit vilket verkligen var jätteroligt.

Hem mot stugan.

När hela första kvällen var över vandrade jag hem mot stugan. Där väntade en mjuk säng, en gosig pyjamas och en morgon som inte krävde tidig uppstigning. Jag hade det oförskämt bra och jag kände det i hela kroppen.

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: