Friluftsmässan Explore i mars – vad tog jag med mig hem?

Här kommer blogginlägget som gud glömde. Eller snarare som jag glömde. Kanske säger det något om hur imponerad jag var av friluftsmässan Explore …

… för nja, det va ingen kioskvältare.

Friluftsmässan Explore har fått kritik i fler år, mycket kritik. Det har nog mest handlat om de otroligt torftiga och tunna utbudet av utställare och jag håller med. De stora svenska tillverkarn av friluftsutrustning lyser till exempel med sin frånvaro och teorierna till varför är flera.

En är att de stora friluftsföretagen helt enkelt inte behöver marknadsföra sig på mässor som dessa. De får kulorna att rull sin ändå och har valt andra sätt att marknadsföra sig och bygga sina varumärken. Det är trots allt vinstdrivande företag som måste räkna hem vinst med sin mässnärvaro. Och att förbereda, bygga och bemanna en monter kostar ju en hel del pengar så de kan inte komma dit bara för att vi besökare vill klämma, känna och shoppa billigt. Tyvärr.

Explore samsas med fotomässan i samma hall.
Ett av få utrustningsföretag om var där – Tentipi.

Men fanns där inga intressanta utställare alls?

Jodå, flera stycken, men kanske inte så många klassikt frilufsiga. Jag förstår dem som saknade de stora pryl- och utrustningföretagen men det är jag sisådär intresserad av ändå. Jag gillade istället utbudet av montrarna med destinationer!

Både svenska och utländska destinationer fanns på plats och ville locka besökarna att komma och frilufsa och äventyra hos dem. Jag blev vansinnigt sugen på att åka till alla möjliga ställen, främst i Sverige. Bergslagen, Dalarna, Gotland och Stockholms skärgård var några av ställena som fick mitt äventyrshjärta att slå lite extra.

Bergslagens monter fastnade jag för – riktigt snygg och med proffsig personal.
I Bergslagens monter kunde man dessutom vaska guld!
Vi har pratat om Dalarna i flera år – i år kommer vi!
Expeditionsresor är inte riktigt min grej men så snygg monter!

Inspiration till nya sorts äventyr

För mig innebar besöket på Explore inte bara inspiration till var jag vill äventyra. Vår lite hemliga dröm om att inte bara ta med sig tältet ut utan ett helt boende för de mer bekväma äventyren fick ny näring. Den minililla husvagnen jag hittade på mässan tyckte jag va sååå cool! Nu skulle denna bli aaaaningens för trång för hela min familj men oj vad kul det hade varit att rulla iväg lite enkelt när helgen och äventyrslusten gjorde sig påmind.

Nu några veckor efter mässan kan jag konstatera att våra drömmar på det här området inte gick att hejda riktigt. Jag ska inte avslöja hur ännu men Lanclin  kommer från och med om några veckor utöka sin lista över typen av äventyr det skrivs om här. Hujeda mig så spännande!

Miniminsta husvagnen jag sett – compact living hardcore. Under ”bagagluckan” som sticker upp finns köket.
Vad behöver man mer än en säng …
… och lite förvaring.

Kan det va en cykel jag köpt?

Nja, kanske. Efter att ha hört Fredrika Ek på mässan berätta om sitt drygt 1000 dagar långa cykeläventyr i världen blev jag ännu mer pepp på det här med cykel. Inspirationen till den idén har flera skyldiga. Det började nog i Idre förra sommaren. Det såg så himla mysigt och fint ut att cykla fram i varm barrskog. Jag kan riktigt känna doften i motvinden bara jag tänker på det. Tillsvidare väljer jag att bortse från min totala avsaknad av kondition och cykelmuskler och låter känslan av mysighet skimra maximalt tills jag brutalt blir neddragen på jorden. Den dagen den sorgen.

Ytterligare en skyldig till min nyfikenhet på cykel är min bloggkollega Elna som bloggar om cykling på Elna Dahlstrand – Cykellycka, mjölksyra och äventyr. Har jag tur kan jag pumpa henne på svar på alla mina frågor kring hur jag ska börja, hur jag ska våga, hur jag ska tänka och vad jag egentligen behöver. Har du tur kanske du får höra vårt samtal i en Friluftspodd nära dig.

Årets kvinnliga äventyrare – Fredrika Ek.

Andra syften än billig shopping

Nu visste jag redan innan att Explore inte hade rykte om sig att vara någon fullträff om man ville klämma och känna på friluftsprodukter och prata med företagen bakom dem.  Så jag åkte dit med andra intentioner, att träffa folk.

Jag hängde med min resebloggkompis Helena (Oh darling, let’s be adventurers!) som också bor i Östergötland, träffade Jacquline (Jacquelinewester.se) och Caroline (carolinefrankesjo.se), Angeliqa (Vandringsbloggen) och sist men inte minst Pierre (Reldin Adventures).

Eftersom Pierre (ni vet han jag gör Friluftspodden med) och jag ytterst sällan träffas utan bara pratar vid telefonmöten och poddinspelningar hade vi inte en enda bild på oss tillsammans. Det behövde vi. Vi har nämligen fått fler än en förfrågan från friluftstidningar, e-magasin och andra som vill ha en bild på oss att illustrera små artiklar om Friluftspodden med. Efter lite om och men, dåligt fotoljus och kassa modellskills fick vi till en bra pressbild, check på den!

Ett snabbt hej till Angeliqa som stod i Moraknivs monter för projektet Kvinnliga äventyrare hann jag med.
Jag vet inte men våra skills som fotomodeller satt djupt inne.
Men sen så – voilá – en bild på oss båda till alla som fråga efter det!

Uteområdet med Buschcraft

Utanför mässhallarna fanns ett litet område med buschcraftutställare. Här lagades det mat över öppen eld, täljdes, slöjdades, eldades och andra mer hands-on-aktiviteter. Om jag får gissa så är det vad gemene friluftsmänniska känner är mer friluftsmässa än snygga roll-ups med proffesionellt tagna och redigerade bilder på skog och natur. Jag vet inte, jag bara gissar.

Jag och Pierre tog oss i alla fall en runda på området innan jag skulle hem med tåget. Vi kikade på vedeldade bastutält, kände doften av brinnande ved och pratade yxtillverkning. Hur trevligt som helst, om än lite kyligt.

Typiska bra-att ha-grejer. Ett bastutält, bärbart vedeldat bastuaggregat och en badbalja för vuxna.
Yxsmide är ett imponerande hantverk.

Så vad tog jag med mig från friluftsmässan Explore?

Jag blev överlag nöjd med mitt mässbesök. Visst hade det varit roligt med fler friluftsföretag på en mässa som utger sig för att handla om friluftsliv men jag visste ju läget. Jag fick träffa en hel hope fina människor istället, ta den där välbehövliga pressbilden och sova en natt på hotell, det va trevligt.

Med mig från mässan tog jag massor med inspiration kring vart i Sverige jag vill åka på friluftsäventyr. För oj vad många fantastiska ställen det finns vårt land! Listan över fina platser jag bara måste besöka växte markant och jag ser framemot att uppleva dem tillsammans med min familj och kanske vänner.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: