Att kombinera öl och choklad – ett gästinlägg från Chokladbloggen.se.

Idag gästas Lanclin av Christina som driver Chokladbloggen.se. Hon kan det här med smaker som jag kan ungefär ingenting om. Därför är det jätteroligt att hon ville dela med sig lite av sina tips och kunskaper till oss nu under Lanclins ölveckor. Varsågoda, nu lämnar jag över till Christina.

Att kombinera öl och choklad.

Under de senaste åren har allt fler fått upp ögonen för kombinationen öl och choklad. Öl och choklad kan vid första anblicken vara en otippad kombination, men rätt matchat så gifter de sig fullkomligt och plockar fram det allra bästa från varandra! Men att kombinera öl och choklad kan såklart vara lite knepigt om man inte vet var man ska börja. Därför bjuder jag idag på en guide till hur man kan tänka när man ska kombinera öl och choklad – och fyra bra kombinationer att börja experimentera med.

Jag vill kombinera öl och choklad, hur ska jag tänka?

 • Bestäm dig för om du vill utgå ifrån chokladen (och hitta en öl som passar till), eller om du vill utgå från ölen (och hitta en choklad som passar till). Eller varför inte testa några av kombinationerna som vi tipsar om längre ned?
 • Den absolut viktigaste regeln är att matcha intensiteterna. En smakrik öl kräver en smakrik choklad, och vice versa.
 • Ju sötare choklad, desto torrare och beskare kommer ölen att upplevas. Generellt sett är choklad bittrare ju högre kakaohalt den har.
  • Därför är det svårt att hitta en öl som passar till en söt mjölkchoklad – mjölkchokladen blir sliskigare och ölen blir bittrare.
  • Och därför är det också svårt att hitta choklad som passar till väldigt bittra öler som t ex en IPA – choklad får oftast bitterheten att förstärkas. Men när det gäller just IPAn har vi faktiskt ett riktigt gott exempel nedan!

Fyra favoritkombinationer

Klassikern: Mörkt och ännu mörkare.

Att kombinera mörk öl som till exempel porter eller stout med mörk choklad är en klassiker och en bra start. Det enda du behöver tänka på här är att balansera ölens intensitet med chokladen. Mörk öl är ofta väldigt smakrik, så välj med fördel en lättare öl för att inte köra över chokladen helt. Och när det gäller chokladen: ju mörkare, desto bättre för att matcha ölens bitterhet!

Exempel: Kombinera en Sierra Nevada Porter (5,5%) eller en Carnegie Porter (3,5% eller 5,5%)  med Beschles 88%-iga choklad gjord på Criollobönor från Venezuela.

gastinlagg-oktoberfest-chokladbloggen-4

En IPA och en citruspralin.

IPA har en distinkt smak av humle, som upplevs som väldigt bitter. Eftersom choklad ofta förstärker ölens bitterhet, är det knepigt att matcha choklad med IPA. Men en choklad som fungerar riktigt bra till en IPA är en citruspralin! Citrusens syrlighet tar udden av IPAns värsta humlighet och smakerna nyanserar varandra. En favoritparning!

Exempel: Kombinera en Ballast Point Sculpin IPA (7%), en Nya Carnegiebryggeriet J.A.C.K. (4,5%) eller en Mikkeller Drink’in the Sun (alkoholfri) med en god pralin med smak av citron, lime, yuzu eller lemon verbena!

gastinlagg-oktoberfest-chokladbloggen-2

En smaksatt choklad – och plocka upp smaksättningen i ölen.

Att kombinera smaksatt choklad med öl är roligt! Här kan man försöka plocka upp chokladens smaksättning i ölens toner. Para t ex en öl med toner av apelsin med en choklad smaksatt med apelsin.

Exempel: Kombinera en Oppigårds Indian Tribute (6,6%) eller en Backyard Brew High-Wheeler (alkoholfri)  med Malmö Chokladfabriks mörka choklad med apelsinskal!

gastinlagg-oktoberfest-chokladbloggen-3

Mörk choklad och sur öl.

Gillar du sura öler, såsom körsbärsölen Kriek? Testa att para ihop din sura öl med en bit mörk choklad. Chokladen tar bort den allra skarpaste syrligheten och rundar av ölen finfint!

Exempel: Kombinera en Kirsch Gose (4,7%), en Timmerman’s Kriek (4%) eller en Hallo Ich Bin Berliner Weisse (0,1%) med Malmö Chokladfabriks mörka choklad från Dominikanska Republiken!

gastinlagg-oktoberfest-chokladbloggen-1

Vill du läsa med om choklad ur alla möjliga vinklar måste du kika in på Christinas blogg som heter just 

Chokladbloggen.se

8 kommentarer

 1. Kul att läsa, men eftersom jag inte tycker om öl blir det ingen provning. Däremot är det gott med vin och choklad i olika former, där hänger jag med!
  Ha en trevlig helg!

  1. Samma grej för mig! Ibland önskar jag att jag iaf hade gillat alkoholfri öl men jag nöjer mig med diverse andra drickbara läckerheter 😉

  1. Jag är inte heller något ölfan men gillar tanken på att smaka, prova, kombinera och resonera om smakerna istället för att bälja i sig rakt upp och ner 😊

 2. Alltså udda! Vin och choklad är ju en klassiker numer. Lite som pepparkakor och grönmögelost. Smaksensation! Jag kan väl tycka att öl är gott men föredrar vin. Och jag kom på att jag har inte druckit öl på flera år!

  Läste en annan sak i dag apropå choklad:
  Alla har väl hört uttrycket ”Man är vad man äter”. Så varför är jag då inte söt, brun och har rutor på magen?

  Tyckte den var lite ”fnissig”.

  1. När pepparkakor och grönmögelost ”uppfanns” tyckte jag det lät helt genomäckligt! Men så himla farligt va det inte även om det inte blivit min julfavvo precis 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: