Johan Theorins böcker om Öland

En av de böcker jag läst den senaste tiden är den sista av fyra böcker av J. Theorin om mord och allmänt mystiska saker på Öland. En väldans bra bok! Den heter Rörgast och de tre andra heter Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge. Alla böckerna utspelar sig som sagt på Öland, norra Öland där vi varit mycket de senaste 10 åren. Bynamn och campingars namn är påhittade i boken men visst går det att ana vad han inspirerades av när han skrev.

Theorins böcker om Ölands har blivit väldigt populära och förra sommaren gick bussresor från Kalmar upp till norra Öland där man får åka runt, lära sig om landskapet han skriver om, känna atmosfären, uppleva Alvaret och se fiskebodarna, de knotiga tallarna och alla vackra väderkvarnar. Jag föredrar dock att köra eller cykla runt själv utan en hel hope människor runt mig. Det är tillräckligt som det är på Öland på sommaren.

Jag verkar fastna för böcker med historier som utspelar sig i svensk kust- och skärgårdsmiljö av någon anledning. Jag har läst och tycker väldigt mycket om böckerna om Saltöborna i Bohuslän av Viveka Lärn, pensionärerna på Österlen av Karin Brunk-Holmqvist, morden i Fjällbacka i Bohuslän av Camilla Läckberg och morden på norra Öland av Johan Theorin. Har någon fler tips på böcker ni tror jag skulle gilla tar jag tacksamt emot dem!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: