KiBaLa – tågland för barn på DB-Museum i Nürnberg.

Härom dagen skrev jag om vårt besök på DB-museum i Nürnberg. Det stora tågmuseet som är proppfullt med både riktiga tåg, modelltåg och en mängd olika saker att upptäcka, prova och undersöka är en pärla för nyfikna själar i alla åldrar. Här får ni den andra delen av två om Deutsche Bahn Museum, idag om KiBaLa som museets avdelning för barn heter.

Tidningskiosk på Kibala DB-museum Nürnberg.
Naturligtvis finns det bagageskåp och tidningskiosk som på vilken annan tågstation som helst.

Uppe på tredje våningen i det gamla fina museihuset är det fullt ös. Barn kör, åker, bygger, skyfflar ”kol”, tankar, läser, trycker på knappar, fascineras – och allt detta medan de lär sig massor med saker. När man går runt bland allt det roliga, färgglada, barn- och klåfingervänliga märker man att ljudvolymen är rejäl. Det är härligt med alla glada barn men mina öron blir ledsna efter en stund, tyvärr.

Lektåg på Deutsche Bahn Museum i Nürnberg.
Några höghastighetståg fanns att låna till vissa barns stora förtjusning.

Ljudvolymen är kanske något museet behöver se över för att minska, det är mycket som låter och de ljuddämpande ytorna är få. Det är dock det enda jag tycker behöver förbättras faktiskt. Det är ett ovanligt omdöme från en kräsen pedagog som mig. Tummen upp för KiBaLa alltså!

Minitåg på Kibala på DB-museum Nürnberg.
I väntan på ett ledigt höghastighetståg kunde man åka med det ”riktiga” minitåget.

KiBaLa är en plats för barn i alla åldrar och är en riktig pärla för alla som är nyfikna på allt som har med tåg att göra. Bryr man sig inte ett dugg om hur tåg tankas, styrs, rullar och drivs går det alldeles utmärkt att ”bara” leka loss bland allt man får prova, leka med och pilla på. Det finns saker som kan roa allt ifrån bebisar till vuxna barn.

Barnavdelning Kibala på Deutsche Bahn Museum i Nürnberg.
Tunnlar och signaler – precis som på riktigt.

Vill du se fler bilder och läsa om de övriga delarna av DB-museet heter det inlägget Deutsche Bahn Museum – museet för hela familjen. Har ni vägarna förbi Nürnberg tycker jag absolut att ni ska kika in här!

Vill du se hur det ser ut på DB-museets barnavdelning har jag klippt ihop en liten film från vårt besök. 

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: