Kindermuseum i Nürnberg – ett museum för barn om verkligheten då och nu.

För några månader sedan var vi i Nürnberg för att besöka Kindermuseum. Då möttes vi av ett låst och nedsläckt museum så vi gick vidare till det jättefina Deutsche Bahn Museum istället. För ett tag sen gjorde vi ett nytt försök att besöka Kindermuseum. Denna gången kollade vi öppettiderna extra noga.

Väl på plats på Kindermuseum i Nürnberg insåg vi att detta var ett fantastiskt ställe om man gillar att lära sig saker genom att se, känna, lukta, höra, prova, leka och fråga. Ett riktigt upplevelsemuseum helt enkelt, det gillar jag. Nästintill alla saker fick man pilla på och leka med. Djuren och vissa saker som krävde lite handledning från någon av museipedagogerna fick man hålla fingrarna bort ifrån, om inte någon av museets pedagogerna var med förstås.

Vi är alltid väldigt nyfikna på naturen så barnen valde själva att vi skulle börja på den våningen (rummet) där naturvetenskap var temat. Oj oj oj så mycket spännande det fanns! På nästan varenda kvadratmeter fanns något att göra, testa, undersöka, läsa eller uppleva på något annat sätt.

Vi monterade inälvor i en människotorso, tittade på röntgenbilder från olika djur, lyssnade på och lärde oss om djurläten i amazonas, scannade vanliga matvaror för att se om de innehöll palmolja och lärde oss om varför och för vilka palmolja är förödande. I en annan del av avdelningen kunde man betrakta arbetet i en aktiv bikupa, prova att slunga honung och titta på insekter i förstoring. I regnskogsrummet fick man hälsa på en tusenfoting och en ödla, se hur annanas växer och hjälpa till att spraya vatten så luftfuktigheten hölls.

Fler otroligt pedagogiska och fina stationer fanns och de var väldigt väl anpassade för att barnen själva skulle fixa, trixa och prova sakerna. Ibland behövdes det lite läshjälp av en vuxen för att få en djupare förståelse men generellt var stationer utformade så att barnen skulle ta på eller ha något i händerna.

Kindermuseum i Nürnberg.
Insektsstudier pågår.
Kindermuseum i Nürnberg.
En av ödlorna som bodde i regnskogen.
kindermuseum-nurnberg-palmolja
Vilka produkter innehåller palmolja? Och varför är det så negativt?
Kindermuseum i Nürnberg.
Det luktade ljuvligt om honungsslungan.
Kindermuseum i Nürnberg.
Såhär växer tydligen en annanas.
Kindermuseum i Nürnberg.
Vad är det som låter i Amazonas?
Kindermuseum i Nürnberg.
Hur ser olika insekter ut?
Kindermuseum i Nürnberg.
Hur ser det ut under marken?

När vi kände oss klara på våningen med naturvetenskap gick vi ner till avdelningen med lite mer historisk inriktning. Här fanns en tvättstuga från förra sekelskiftet, en (vad jag skulle kalla) lanthandel, ett postkontor och en bakstuga. Det fanns även en avdelning som handlade om kolonisationstiden då många europeiska länder koloniserade bl.a afrikanska och asiatiska länder. Den var dock bara öppen för förbokade grupper men nyfikna jag kikade in och såg att det bland annat handlade om slavars livsvillkor och arbetet på plantager.

Även tvättstugan var lite halvstängd då den bara användes under de visningar och workshops som ordnades. Dessa missade vi tyvärr men vi fick såklart titta, pilla och prova lite ändå. Flera av de redskap, verktyg och modeller de visade hade jag faktiskt aldrig sett så det var lärorikt även för en liten mamma. Det hade varit roligt att se tvätteriet in action, det tar vi nästa gång.

kindermuseum-nurnberg-tvattstuga
Vedeldad tvättmaskin, det ni!
Kindermuseum i Nürnberg.
Är detta verkligen ett strykjärn?

Vi lekte loss ordentligt i lanthandeln istället. Det var en riktigt fin och välsorterad lekaffär de hade! De allra flesta varorna i butiken var lösa och kunde därför säljas och köpas fritt med de lekpengar som låg i den väldigt fina kassaapparaten. Det fanns varukorgar till kunderna och massor med varor att plocka ner! Otroligt nog så var det faktiskt ordning och reda bland hyllorna i butiken, trots att det var fritt fram att leka loss med allt.

Kindermuseum i Nürnberg.
Någon fastnade redan i boklådan utanför butiken.
Kindermuseum i Nürnberg.
Kan en lekaffär bli finare?
Kindermuseum i Nürnberg.
Hur mycket är två kilo?
Kindermuseum i Nürnberg.
Så himla fina riktiga leksaksvaror.
Kindermuseum i Nürnberg.
Jag hade kunnat plocka med mig varenda burk med mig hem!
Kindermuseum i Nürnberg.
I kryddlådorna kunde man lukta på olika kryddor.
Kindermuseum i Nürnberg.
Jag storshoppade en råttfälla, grönsaker, frukt, dricka, en borste och snöre …
Kindermuseum i Nürnberg.
… som jag naturligtvis fick betala i kassan.
Kindermuseum i Nürnberg.
Att ta betalt var tydligen otroligt spännande.
Kindermuseum i Nürnberg.
Jag lyckades vika mig en papperspåse enligt konstens alla regler.

Ironiskt nog så rådde totalkaos endast i den lilla bokföringshörnan där man fick prova att skriva med en riktig gåsfjäderpenna och bläck. Många barn (och vuxna?) hade signerat både det ena och det andra med både namn, tags, glada gubbar och figurer. Undrar vad revisorn hade sagt om det? Det gör såklart detsamma, det var ju så spännande (men knepigt) att skriva som man gjorde förr i tiden.

Kindermuseum i Nürnberg.
Så svårt men så roligt.
Kindermuseum i Nürnberg.
Många kladdidutter var det men vad gör det?

Vägg i vägg med handelsboden låg bakstugan. Där ordnades bakstunder några gånger per dag men det missade vi också. Nästan lika glada var vi för det, vi provade att mala säd istället. Den vattendrivna kvarnmoddelen var också spännande. Vattenhjulet som drev hela kvarnen kände vi igen från filmen Rasmus på luffen. Minns ni när han ska springa ifrån rånarna och jagas upp på ett kvarnhjul och får klättra för allt vad tygen håller för att det snurrar?

Kindermuseum i Nürnberg.
Förr behövdes sannerligen inga gym, det var bara att mala lite mjöl.
Kindermuseum i Nürnberg.
En dockskåpskvarn visade hur tekniken bakom de vattendrivna kvarnarna fungerade. Med rinnande vatten och allt.

Den allra minsta av avdelningarna på den historiska avdelningen var postkontoret. Det var någon kvadratmeter stort men hade både skrivbord, postfack och betjäningsdisk. Där kunde man stämpla brev som kommit in i brevinkastet och packa brevbärarväskan med brev som skulle delas ut. I väskan hittade vi tre tvålar utan adress, vi misstänker att de var på utflykt från handelsboden som låg vägg i vägg.

Kindermuseum i Nürnberg.
Alla postkontor har en brevbärare och alla brevbärare har en brevväska.
Kindermuseum i Nürnberg.
Flitens lampa lyser i det lilla postkontoret i Nürnberg.

 

Vill du veta mer om Kindermuseum i Nürnberg och vad de ordnar för aktiviteter just nu kan du läsa mer på deras hemsida. 

Kindermuseum i Nürnberg.

10 kommentarer

 1. Dit åker vi nästa gång jag kommer och hälsar på!! Hoppas ni vill tillbaka. Det brukar ju vara så att man hittar helt ”nya” och helt andra saker än första gången, eller hur?
  Kram

 2. Vilket fantastiskt härligt inlägg! DET var något för barnen – och även vuxna.
  Jag fick lite tankar om förr i tiden. Min mammas tvättstuga, som ett exempel.
  Trevlig Midsommar! Kram ♥

  1. Ja har ni vägarna förbi Nürnberg är det bara att kika in 😉 Glöm inte att kolla öppettiderna bara, ha ha! Skämt å sido det lär nog finnas många liknande museer i UK, kanske tom på Shetland?

  1. Många museer försöker nog få till liknande verksamhet men det får märkligt nog inte lika stora utrymmen som de delar som vänder sig till vuxna. Synd tycker jag såklart som förskollärare, museinörd och förälder 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: