Krapfen -Bayerns fastlagsbullar.

Igår höll sociala medier på att svämma över av semmelbilder från hela världen! Jag är ingen semmelfanatiker men är de bra gjorda är det gott, inte mer. Här i Bayern går vi snart loss på Krapfen istället!

Mitt något svala engagemang för den svenska traditionen med semlor betyder att det inte har blivit några ätna här i Bayern hittills. För att det skulle kunna ske måste nämligen ett bak startas upp och genomföras, det lär inte hända. Lika glada är vi för det för vi har ju de otroligt smarriga Krapfenbullarna som itänt för semlor äts i en ansenlig mängd här.

Här i Bayern kallas de Krapfen, i norra Tyskland kallas de Berliner. De finns motsvarande i Sverige men där kallade vi dem nog för sockerbullar. Vår favorit var med äppelmos i, här är den absolut vanligaste fyllningen jordgubbssylt. Jag vet faktiskt inte om de har något riktigt svenskt namn, någon som vet?

Förra året denna tiden på året skrev jag inlägget Fasching -Tysklands svar på fastlagstiden. Är du mer nyfiken hur fastlagstiden firas här i Tyskland kan du kolla in det inlägget. Här är det nämligen, precis som i många andra länder i världen karneval som gäller!

I Tyskland älskar man karneval och det mest görs med karnevalstema under dessa veckor. Förra veckan var det två dagars karnevalsparty på Kindergarten och jag lämnade in en vacker, svensk liten fjäril med ansiktsmålning, vingar och hela kittet. I skolan fick barnen klä ut sig i fredags och det var lite olika festligheter, som godisregn till exempel. Ni som känner mig kan ju ana vad jag tyckte om det. Tacka vet jag att moffa i sig några Krapfen istället!

9 kommentarer

 1. Jag undrar om inte många kallar de där äppel-, vanilj eller annan sylt-fyllda bullarna för munkar?!
  Kram
  Pst det är felstavat i sista stycket. I Tyskland älskar …….

 2. Här äter man också flottyrkokt deg som man vänt i socker, och kanel faktiskt nu till karnevalen. Här heter de filhoses och är jättegoda. Det har väl att göra med att man ska göda sig inför fastan mellan karnevalen och påsken. Ja äppelmunkar eller syltmunkar säger jag om de där med sylt/äppelmos i. Jag brukar kalla den gula vaniljkrämen som är i för mormorshosta. Det brukar inte vara så populärt. Här heter de Bolas de Berlim, alltså berlinerbullar de med vaniljkrämsfyllning och på sommaran säljs de på stranden. Gamla gummor och gubbar går runt med en korg och ropar BOLAS DE BERLIIIM! Det är omöjligt att äta dem utan att slicka sig runt munnen!
  Det hade varit roligt att se karnevalsbilder från Bayern!

  1. Munkar? Är inte de med hål i, typ Dounuts?
   Mormors hosta, ha ha! Ungefär som det gula på Wienerbröd, ser också ut som något en mormor hostat upp 🙂
   Några karnevalsbilder blir det tyvärr inte i år heller 🙁 Vi har traditionsenligt varit sjuka så något karnevalståg eller firande har vi inte letat upp. Skriver som förra året: Bättre lycka nästa år!

 3. De där är så goda!! I Finland kallar vi dem sockermunkar, trots att de inte har hål 🙂 Sen har vi sockergrisar som är liknande, men kantiga och plattare och har små ”grisfötter” i varje hörn. Det är bland det bästa som finns!

 4. I Kroatien kallas de för krafne o kan vara fyllda med t ex nutella, vanilj, aprikoskräm etc. Mumsigt gott 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: