Boktips: Ofta tänker jag på Terek – en barnbok om att flytta utomlands.

Häromdagen damp det ner ett recensionsexemplat av den nyutkomna boken Ofta tänker jag på Terek i brevlådan. Paketet var från författaren Katis Malmqvist och jag tackar ödmjukast för förtroendet att recensera din nya bok. Jag och mina barn som är 6 och 7 år har nu läst den och här kommer vår recension.

Katis Malmqvist bok som illustrerats av Kerstin Engblom Claviljo handlar om Malin. Hennes mamma har fått jobb i Paris och hela familjen ska flytta dit. Det är inget som Malin är så sugen på och hur ska hon berätta det för sin bästis Ida? Dessutom kan hon ju inte ett ord franska.

När bilen med alla våra saker försvinner bakom kullen är lägenheten förvandlad. Den ekar och ulliga dammråttor dansar på golvet. Ur: Ofta tänker jag på Terek.

ofta-tanker-jag-pa-terek-bokrecension

Framme i den nya lägenheten i Paris så finns det ingen spis och inget kylskåp, det ska mammas nya chef köpa. Mycket är lite märkligt och till och med barnen klär sig lite annorlunda jämfört med i Sverige tycker Malin. Ingen franska förstår hon heller och hon sitter ofta ensam under rasterna i skolan. Ibland tänker hon på Terek, pojken hemma i Sverige som också flyttat från sitt land.

Ofta tänker jag på Terek. Längtar han också efter sitt land och sina gamla kompisar? Jag är trött på att ha fel kläder och att inte förstå. Hemma tyckte ingen att jag var konstig. Ur: Ofta tänker jag på Terek.

Malin tar hjälp av Astrid, chefens dotter som pratar svenska för att lära sig lekarna som de franska skolbarnen leker. Snart förstår Malin mer och mer franska och tycker att det känns som att hon alltid har lekt på franska. Det finns ord hon inte förstår men hon vet hur man gör, det tycker hon räcker. Ingen tycker att hon är konstig längre och hon blir till och med bjuden på kalas!

Vad tyckte Lanclinredaktionen om boken Ofta tänker jag på Terek? Jag har länge spanat efter en barnbok om att flytta utomlands och boken om Malin gjorde mig inte besviken. Det är många saker som förenar barn som flyttar ifrån sitt hemland och det kändes bra att läsa en bok för mina barn som tar upp livet som nybliven utlandssvensk på deras nivå. Att fler barn än dem tycker att en del saker i det nya landet är lite märkliga men att man vänjer sig och att det till slut känns som att det nya landet är det vanliga.

Det finns otroligt många saker att skriva om att flytta till ett nytt land där man aldrig varit och där man inte ens kan språket. Katis har ändå lyckats beröra många av sakerna jag önskade ha med tycker jag. Att känna att världen runt omkring är lite konstig, att man känner sig utanför i början och att man inte förstå vad någon säger men att det går fint ändå. Det enda jag skulle kunnat vara utan var att Malin ville ha/fick nya ytterkläder som såg ut som de andra barnens för att hon skulle känna sig fin och inte känna sig udda. Nu är många barns verklighet kanske så men det är inget jag tycker att man behöver förstärka i en barnbok.

Jag vill absolut varmt rekommendera Ofta tänker jag på Terek till barn i 6-9 årsåldern. De äldre kan med fördel läsa boken själva, texten är i anpassad storlek och språket är relativt enkelt. Just nu vet jag dessutom att boken finns med på listan över utvalda böcker på Idus Förlag i samarbete med Svenska som modersmål utomlands. Mer info kring det finns i SMULS:s Facebookgrupp!

Jag vill avsluta med att tacka Kati Malmqvist
för den fina boken!

3 kommentarer

  1. Ja, det finns ju mycket litteratur om vuxna som flyttat utomlands, men kanske inte om barn. Mina är ju vuxna, så har inte riktigt tänkt på det tidigare.
    Ha en fin helg!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: