Lanclin tycker -Vad en bra blogg bör ha enligt mig.

Efter att ha läst det här inlägget hos Jennifer Sandström började jag själv fundera på vad jag själv egentligen tittar på när jag läser en blogg. Jag har läst bloggar de senaste 10 åren och många har kommit och gått i min bokmärkeslista, mina intressen också. I min ”baslista” finns bloggar jag har följt under flera år och på den ”öppna” listan finns bloggar jag följer tillfälligt pga ett tillfälligt intresse eller att bloggaren skriver om något projekt under en begränsad tid. Vissa gemensamma nämnare har de dock. Här listar jag utan inbördes ordning de saker jag (relativt omedvetet) tittar på när jag bedömer om en blogg får komma in på min följlista. Det bästa med bloggar är att de är lite som människorna som skriver dem, vissa dagar briljanta, andra dagar inte lika briljanta men jag gillar dem ändå.

Tydlig och enkel layout.
För mig måste det vara tydligt var mina ögon ska börja läsa om jag vill läsa det senaste publicerade inlägget på en blogg. Distraherande reklam mitt i alltihopa, blinkande banners och annat krafs gör min hjärna förvirrad och jag tappar intresset. Reklam, arkiv, sökrutor, länkar, Instagram- och Twitterflöden bör hållas i en kolumn, gärna den högra. En neutral bakgrund och en inte alltför innehållsrik toppbild är ett plus.

Lugna färger.
Jag klarar inte av bloggar med skrikiga mönster och 50 olika färger på länkar, bildramar, avdelare mellan inlägg och andra detaljer. Ingenting bör blinka, då klickar jag mig därifrån illa kvickt tyvärr.

Språket
Lika viktigt som att det är lugn och ro i färger och layout är det att språket som används i texten är bra. Texter med för mycket svordomar, särskrivningar, felstavningar, syftningsfel, smileys och andra symboler fungerar inte på mig. Jag slutar inte följa en blogg som kastar in en smiley, glömmer korrekturläsa eller stavar fel men det stör läsningen och får mig att tappa intresset i längden.

Infosida om den/de som skriver i bloggen.
Jag är alltid nyfiken på vem eller vilka som skriver. Det ger mig större behållning av det som skrivs om jag har lite bakgrundsinfo. Namn, kön, exakt ålder, utseende och precis bostadsort är ganska ointressant men beroende på vilken sorts blogg det är kan det vara intressant att veta i vilket land bloggaren bor, vad den har för utbildning, yrke eller annan bakgrund, hur den bor, om den har familj och något kort om vad man kan förvänta sig att få läsa i bloggen.

Sökruta och inläggsarkiv.
Det måste vara enkelt att hitta i bloggen, en sökruta och ett inläggsarkiv gör det enklare.

En röd tråd.
Jag gillar bloggar som inte är alltför ”breda” men inte heller alltför ”smala”. Jag följer inte någon blogg som är tex strikt och ren sport-, politik-, mat-, teknik- ellet inredningsblogg. Lite variation i ämnen i inläggen men inte om allt mellan himmel och jord, det blir lite för spretigt. Någon röd tråd måste det finnas. Även i tex en trädgårdsblogg är det okej att skriva om att man har varit på semester på Mallorca. Oftast brukar dessa inlägg ändå få en trädgårdstouch med mycket bilder från parker och trädgårdar för att den som skriver är intresserad av det.

Intressanta och/eller spännande ämnen.
Ingen enskild blogg kan producera inlägg på inlägg som är intressanta för alla läsare så det är naturligt att jag inte gillar alla inlägg som skrivs. Vissa bloggare har dock förmågan att i de flesta av sina inlägg fånga mitt intresse att läsa mer. Har ingen bra förklaring på hur det går till för inläggen behöver inte handla om något mer spännande än att personen drack en kopp te idag. Kanske är det blandningen av bloggar jag följer som gör det. En dag skriver någon om när den drack ett jäkligt gott te (som jag kan känna igen mig i) medan en annan skriver om sin weekend i Paris (som jag kan drömma om) och ytterligare en annan skriver om hur de lyckas få sina krukväxter att överleva (tips jag kan praktisera). Jag behöver nog en blandning av högt och lågt tror jag. Huvudsaken är HUR det skrivs och många bloggare är otroligt duktiga på att skriva målande.

Illustrationer
En blogg utan bilder är som en tidning utan bilder. Det behövs foton eller teckningar för att förstärka och lätta upp texten. Många bloggare är galet duktiga på att fotografera, andra inte så duktiga men det gör inget. Alla kan inte vara så himla duktiga på allt. Visst naggas helhetsintrycket lite om många bilder är suddiga och knasigt komponerade men andra saker kanske väger upp. Jag följer bloggar fulla av suddiga bilder där andra saker gör att jag fortsätter att följa den. För mig är bilder väldigt viktiga men ska inte ta alltför stor plats i inläggen, de får inte heller vara alltför små så man inte ser motivet ordentligt. Är det för många bilder blir det jobbigt att scrolla, är det för få blir det för livlöst.

Kanske kastar jag sten i glashus, kanske har jag glömt något viktigt. Vad är viktigt för att du ska fortsätta att följa en blogg? samma saker som för mig?

2015-04-22 15.43.58Eftermiddagsmöte på Lanclins bloggredaktion.

14 kommentarer

 1. Jag tycker samma saker som du är viktiga, och några till: Jag vill att en blogg ska vara lite personlig. Dvs jag vill inte enbart ha en snygg reseguide till Paris utan jag vill veta VEM som var där, och lära känna den personen lite. En blogg ska vara mer personlig än en tidning tycker jag. Det innebär också att jag tycker att det är lite roligt med personliga foton ibland och att man får se personen som bloggar på bild då och då. Sedan vill jag gärna att en blogg uppdateras någorlunda ofta, åtminstone några gånger/vecka. Detta är ju inga objektiva sanningar om hur en blogg ska vara, men det är sånt jag gillar. Har ganska nyligen hittat till din blogg, men den gillar jag 🙂

  1. Det där med att den ska vara personlig tycker jag absolut också är jätteviktigt! Konstigt att jag glömde skriva det. Annars kan man läsa vilket månadsmagasin som helst. Det finns dock en gräns för hur personlig och en bra balans är ett måste. Ibland blir man lite förskräckt över vad för sorts information (och bilder) vissa bloggare publicerar om sig själva och andra. Att ta en integritetsdiskussion med sig själv ibland är nog bra.
   Jag gillar er blogg också! ämnena intresserar mig, bilderna är fina, ni är lagom personliga, texterna är välskrivna och bloggen är lugn och behaglig 🙂

 2. Jag håller med! Ibland tycker jag att min blogg är för personlig, att folk kommer mig för nära inpå livet, men det är bara ibland, när jag får lust att vara hemlig och kommer på att jag inte är så hemlig längre. Här är jag och min familj, varsågoda, liksom! 😉

  1. Jag var mycket mer personlig förut (klickar du fram några inlägg från för några år sen så märks det) men har nu hittat en balans som känns bra tillsvidare. Folk gillar att läsa om väldigt personliga saker som förlossningsberättelser, separationer, barnuppfostran, familjefejder, sjukdomshistorier osv osv. Kanske skulle jag få mer läsare om jag skrev om detta men nu har jag valt linjen ”att flytta utomlands som barnfamilj” och lämnar de snaskiga inläggen till de sk kändisbloggarna att skriva. Jag dömer aldrig någon för vilken linje den valt i sin blogg, alla överlägger med sig själv (och kanske sina närmsta) och sätter sin egen gräns för vad som är privat och offentligt. Så känner jag.

  1. Menar du mina kommentarer? I kommentarerna får alla som vill peppra på med smileys 🙂 Det är inte lika viktigt att texten flyter på i kommentarsfältet, de ska vara just kommentarer och/eller små hälsningar. Jag skriver sällan en kommentar på en blogg utan MINST en smiley 🙂

 3. Smileys i alla kommentarer till det här inlägget såg jag! De är ganska bra att ha ibland ju. Och oj, vad länge du har bloggat!

 4. Det är alltid lika roligt att läsa om hur olika personer tycker att en bra blogg ska vara! 🙂 Vissa saker tycks dom flesta gilla, och ibland går åsikterna brett isär. Uppdateringsfrekvens t ex råder det olika meningar om. Personligen har jag supersvårt att hålla mig till en röd tråd, och kommer sannolikt aldrig att få någon större läsarskara till mitt impulsskrivande 😉
  Mvh
  Anna

  1. Det är ju det fantastiska med bloggare och deras bloggar 🙂 Det finns några för alla sorters läsare! Det där med uppdateringsfrekvens och röd tråd råder det som sagt delade meningar om men det viktigaste är nog att man är överens med sig själv, ha ha! 🙂

 5. Bra skrivet om bloggande, Linnéa! Kan inte annat än håll med dig. Själv har jag haft en blogg i lite drygt ett och halvt år, där jag skriver om min släktforskning och min odlingslott samt ibland om olika aktiviteter jag bevistar. Jag följer förstås en del bloggar inom mina intresseområden och några andra som jag tycker är intressanta att läsa. Speciellt tycker jag det är roligt att läsa vad ni yngre skriver, eftersom jag själv hör till den äldre generationen (76). Gammal tant skulle väl en del tycka, men jag känner mig ung till sinnes och försöker ”hänga med”.
  Nu en fråga: För, tror jag, någon månad sedan skrev du om en ung tjej som gillade natur och friluftsliv som hade flyttat till norra Sverige. Jag läste hennes blogg då och skulle vilja följa henne, men kommer inte ihåg hennes namn eller vad bloggen heter. Det där med minnet!!! Vet du vem jag menar?
  Ser fram emot att läsa dina bloggar i fortsättningen. Spännande att flytta med familjen till ett annat land.
  Hälsningar
  Birgitta

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: