Legoland Deutschland Resort i Günzburg

Vi gillar Lego i vår familj. Jag gillar att kolla på de uppbyggda miljöerna på Legoland och resten gillar nog mest egentligen att bygga själva. Helst utifrån någon lång beskrivning med många steg. Legoland Deutschland ligger ca 1 timmes bilfärd från oss i Ingolstadt så i helgen när vi har haft besök från Sverige åkte vi dit för att roa oss och kolla vad de hittat på för nyheter för säsongen 2015.Legoland Deutschland

Årets nyhet, det inte så fantastiska polishuset.
För säsongen 2015 på Legoland Deutschland i Günzburg är ett polishus årets nyhet. Där ska man hjälpa Legopoliserna att hitta stöldgods i bland annat en spegellabyrint. Barnen var så pepp att de studsade i kön för att komma in. Man började med att gå in i ett rum där det visades en kort liten film om vad Legopoliserna ville ha hjälp med och sen gick man ut i spegellabyrinten.

Vi tror att vi hittade stöldgodset när vi såg en bild av det i en spegel. Ingen av oss förstod dock riktigt det roliga med spegellabyrinten och gick och väntade på att något skulle hända. Det enda som hände var att vi tappade bort ett barn (samma barn som vi höll extra hårt i när vi åkte tåg i saltgruvan i Hallein).

När vi hade hittat barnet igen skulle vi i nästa rum ta oss igenom ett larm av laserstrålar för att komma ut. Det var några laserlika lampor som tändes och släktes så man snabbt skulle kunna gå förbi utan att starta larmet. Det lät och larmade oavsett vad man gjorde där inne så vi förstod inte om vi lyckades eller inte. Barnen såg ut som små frågetecken när vi kom ut från denna spektakulära nyhet för 2015. Synd tycker vi men vi fattade kanske inte grejen bara.

Legoland Deutschland
Legostaty med årets nyhet Polishuset i bakgrunden.

Åkattraktioner
Annat var det med alla de åkattraktioner som finns på Legoland! Eftersom våra barn först i år har kommit upp i längd så att de tillåts åka de lite större åkattraktioner har de i princip aldrig gjort det förut. Det gillades väldigt mycket och som tur är betalar man ”bara” inträde till Legoland och sen är i princip alla attraktioner fria.

Vill man ta lotter eller köpa vattenballonger för att kasta på varandra i vattenballonglandet till exempel så kostar det extra. För yngre/kortare barn finns flera fina och trevliga åkattraktioner. Bland annat en vattenbana där man får paddla själv (i lite strömt vatten så man kommer framåt).

I huset där man får bygga med lego själv finns en hörna med gigantlego. Det är Legobitar i gummi som är stora som mjölkpaket ungefär, jätteroligt för barn som inte får ihop det med smålego ännu.

Canoe adventure
”Canoe adventure” för barn under 130cm.
Legoland Deutschland
Byggrum för de yngre besökarna.
Legoland Deutschland.
Byggrum för de lite äldre besökarna.

Legobutiker
Inne på Legolands område finns det ett flertal butiker som säljer både souvenirer, kläder och lego. Det finns såklart både byggsatser och bitar i lösvikt. De är uppdelat så att de största serierna (t.ex. Star Wars, Friends och City) har egna butiker och lösviktsbutiken säljer standardbitar, specialbitar och figurer. I lösviktsbutiken fick våra barn bygga ihop några figurer var och köpa. Alla kroppsdelar, frisyrer och assessorer ligger sorterade så man kan bygga ihop en tjusig special editionfigur med kostym, genomskinliga byxor, monsteransikte, långt hår och pilbåge om man så önskar.

Legoland Deutschland.
En ny outfit kanske?
Legohandväska
Eller en ny handväska kanske?
Legoland Deutschland
Pax för att inte delta i lagerinventeringen.

Legomiljöerna
Vi roade oss såklart även med att titta på alla de miljöer som byggts upp av legobitar, anledningen till att det heter Legoland. Min personliga favoritavdelning på hela Legoland Deutschland är den där de byggt upp valda delar av olika europeiska städer. Flera av städerna har jag ju varit i och känner igen dem utan att kolla på skyltarna, det är häftigt.

På denna avdelning har de även lagt otroligt mycket jobb på växtligheten och att få den att passa ihop med miljöerna de byggt i lego, imponerande. Det är roligt och imponerande med alla dessa byggen som någon/några har konstruerat och byggt. Jag brukar gå runt och fundera på hur djupt in i figurerna och husen det verkligen är Legobitar och hur många som varit med och byggt ihop låt oss säga elefanten i naturlig storlek. För inte kan det väll vara maskiner som byggt allt?

Legocamping
Tänkte på bloggen Freedomtravel som campar sig genom Europa under ett år när jag gick förbi denna.
Venedig
Känner någon igen bron?
Venedig
Överallt i ”städerna” växer det riktiga blommor, träd och buskar som förstärker de fantastiskt fina legomiljöerna.
Holland
Holland.
Legofontän
På en del ställen finns knappar man kan trycka på för att något ska hända. Här började fontänen spruta vatten på en när man tryckte!
Någon som känner igen staden?
Legomejeri
Ett mejeri måste såklart ha kossor utanför och någon som klipper gräset.
Lego flygplats.
Münchens flygplats finns uppbyggd.
Lego Egypten
Ser ni det lilla barnet?

Lekparker
På Legoland finns naturligtvis lekparker. Alla med olika tema såklart. I de flesta är inget vatten inblandat men det finns både en vattenlekpark, vattenballongområde och en åkattraktion där man står på en båt och pumpar upp vatten som skjuts på besättningen på de andra båtarna. Dagen då vi besökte Legoland var det ca 28 grader i skuggan på eftermiddagen så dessa båtar  och vattenlekparken var väldigt populära! Tänk på att ta med lite ombyten om någon skulle vilja vara med i vattenleken eller råkar hamna i skottlinjen.

Legoland Deutschland.
En av alla roliga lekparker. Denna är en variant utan vatten.
Här har vi istället en med vatten, massor med vatten.

”Hemliga” installationer
Överallt över hela parken finns legobyggen som sitter lite gömda. Det kan vara en apa uppe i ett träd eller på en skylt, en orm runt en trädgren, någon legofigur som gör bus eller som här en hackspett, Adam och Eva och en grävlingfamilj. Det är jätteroligt att gå runt och kika efter dessa små (eller stora) installationer bland buskar, träd och även i de uppbyggda miljöerna.

Lego hackspett.
Hackspett på en staketstolpe.
Adam och Eva
Överallt finns små roliga detaljer att upptäcka. Adam och Eva upptäcktes i en Schweizisk skogsdunge.
Lego grävling
En grävlingfamilj i naturlig storlek.

Star Wars
På ett område har flera miljöer ur Starwarsfilmerna byggts upp. Vid de olika montrarna kommer det musik och andra ljudeffekter ur högtalarna som ska förstärka upplevelsen av att ”vara med” och det funkar faktiskt. Några skepp och figurer rör sig med jämna mellanrum och det gör det också mer levande.

Lego Starwars
Det är spännande med alla uppbyggda miljöer.
Utan att kunna mer än namnet på figuren i bakgrunden tycker även jag att alla skepp, figurer och fordon är fascinerande.

Det praktiska
Legoland är vana vid turister från andra länder och har därför de flesta skyltar på både tyska och engelska, minst. Toaletterna är rena. är relativt många, är såklart gratis att använda och har skötbord på både dam- och herrtoalettera (jag frågade min man eftersom jag inte vågade spatsera in där för att researcha själv).

Restaurangerna erbjuder allt från ”korvmojjskorv” till pizza, pasta och franska våfflor och crepes. På Legoland är det fastfood som gäller om man inte har med sig egen mat.
Edit 2016: Nu finns en ”riktig” resturang på Legoland som serverar mer a la carte.

Då det är få nivåskillnader i parken fungerar det utmärkt att ta sig fram med både barnvagn och rullstol. Där det är trappor finns hiss eller ramp.

Nu i juni är det inte högsäsong här i Tyskland så det var betydligt mindre köer överallt än när vi var här under högsäsongen i augusti förra året. Att åka hit i augusti rekommenderar vi helt enkelt inte av den enkla anledningen att det är timslånga köer för att åka de åkattraktionerna som finns och för att köpa mat i någon av restauranger.

För vem? Alla som gillar Lego och/eller åka karuseller, äta fastfood eller sitta och kolla på folk. Det finns saker att göra för barn från ca 2 år.
Pris? Vi betalade drygt 1000 kr för 2 barn och 2 vuxna när vi förköpte biljetter på Legoland.de.
Parkering? Parkeringen kostar 6€ och kan betalas hemma. Antalet meter man får gå beror väldigt mycket på säsong och vilken tid man kommer till parken. Några hundra meter får man nog räkna med.
Mat? Flera restauranger och matkiosker finns i parken. Inte hutlöst dyrt men såklart lite dyrare än på stan.
Toaletter? Rena, fräscha, gratis och relativ många. Skötbord finns på både dam- och herrtoaletterna.

Trots att vi nu efter några besök kanske har kommit över nyhetens behag när det gäller Legoland är det en rolig dagsutflykt som uppskattas av hela familjen. Det är säkert kämpigt för Legoland att varje år komma på och framför allt finansiera fantastiska pangnyheter som driver upp besöksantalet till nya rekordsiffror för billigt är det ju inte att gå in. Drygt 1000kr kostade det för vår familj när vi förköpte biljetter på Legoland.de. Det rekommenderar jag att göra då det blir ganska mycket billigare och kön till biljettkassan undviks. 

1 kommentar

  1. Det var en helt fantastisk dag! Omvänd ordning på fm & em rekommenderas; alltså ta åkattraktionerna först och sen kolla de uppbyggda miljöerna, figurerna och städerna sen. Solparasoll kan också vara på sin plats …. ibland. Joda blir även mitt bestående minne från LEGOLAND i Tyskland. Kram
    PS Jättefin skrivet. Kul att läsa. DS

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: