Årets Maibaum och firande av första maj i Bayern.

Igår firades maj in med att varje by reste en Maibaum här i Tyskland. Lite som Sveriges midsommarstänger ungefär. Vi cyklade till brandstationen i vår by för att se på när årets version restes där.

Jag har sagt det förut om säger det igen, tyskar kan konsten att ställa till kalas, ofta. Det är en av sakerna jag kommer att sakna från Tyskland, alla kalas. Det är trevligt och roligt med kalas men här kan man även med gott samvete stanna hemma om man inte har lust att träffa en massa folk just den dagen. Det kommer ju så många fler fester inom en snar framtid, alltid.

Traditionen med att resa en Maibaum i varje by är trevlig. I Zuchering som vår by heter bjuds det på korv, brezel, apfelshorle och öl när det är Maifest. Man betalar vad man tycker att det är värt och pengarna går till den frivilliga brandkåren som är den tyska motsvarigheten till svenska deltidskåren.

Det är dem som är ute och sågar ner det där bamseträdet på morgonen, transporterar det till stationen och dekorerar det innan de reser det. Jag både fotade och filmade så här kommer några snapshots från kalajset vid brandstationen igår.

4 kommentarer

  1. Vi har ju fått en hel del traditioner från Tyskland, så kanske även denna? Nu känns det visserligen som att majstången reses på ”fel” dag … eller så är det vi som gör ”fel” förstås;)

    1. Ja Maibaum (Majträd) känns ju mer rätt att resa i maj istället för i slutet på juni då man reser ”majstången” i Sverige. Jag har faktiskt inte forskat i de båda traditionernas släktskap, det skulle ju vara intressant att veta 🙂

  2. Vilket högt träd och vilket firande på första maj. Roligt att se vad många det var som jobbade för att hissa trädet.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: