Månadens blogg i september -MINIMALISTERNA

En gång i månaden (förutom i juli och augusti) utser jag “Månadens blogg”. De bloggar jag väljer ut är sådana som jag av vilt skilda anledningar tycker om att läsa och titta i och vill dela med mig av som blogtips till mina egna läsare. Det är bloggar från olika kategorier, skrivna från olika länder men alltid på svenska. Denna månad tipsar jag om en minmalistisk blogg!

Bloggen Minimalisterna är en inspirerande blogg för oss som känner att prylar generellt sett inte gör oss gladare. Hemma hos oss går vi lite efter ett mottot i stil med ”mer prylar=mer att hålla reda på, laga och förvara”. Förutom att i möjligaste mån undvika nya prylar rensar vi ut förråd, skåp och garderober flera gånger per år. Då hittas alltid saker som får komma till ett nytt hem och göra mer nytta där. Vår inställning till prylar och konsumtion är en av nycklarna till att tex jag inte behöver lönearbeta för att hushållsbudgeten ska gå ihop. Jag kan plugga tyska och vara projektledare för familjen i lugn och ro utan att vi har kniven mot strupen att pengarna inte ska räcka varje månad. Hur det går till är en annan historia som vi kanske tar en annan gång. Nu var det bloggen Minimalisterna det handlade om! Här kommer min lilla intervju med fru och herr Minimalist:

minmalisternalogga

Vad var anledningen till att ni började blogga?
Vi startade bloggen i april 2013 efter en backpackerresa i Sydostasien och Nya Zeeland. En resa där vi hade mycket tid att fundera över livet i stort och smått. Under våra 7 veckor på resande fot såg vi dels hur få materiella ting många människor lever med och ändå är otroligt lyckliga, dels hur lite vi själva behövde för att känna oss nöjda och tillfreds. Det var då vi bestämde oss för att genomföra en större förändring. Genom att börja blogga skapade vi extra motivation och disciplin till förändring i rätt riktning. 
Bakgrunden till bloggens födelse var även att vi flyttade ihop. Vi insåg hur mycket onödiga prylar vi båda hade som nu skulle rymmas under ett och samma tak. Även det gjorde att vi började fundera på att leva enklare, både fysiskt och psykiskt. Vi hade båda länge funderat kring och diskuterat det överflödssamhälle vi lever i där svaret på så många problem ofta är att tillföra ytterligare något, istället för att se vad man redan har eller ta tag i det riktiga problemet. 

Vad handlar er blogg Minimalisterna om?
Den handlar om oss, fru och herr Minimalist som experimenterar med en mer minimalistisk livsstil. Vi skriver om både rent praktiska åtgärder samt mer filosofiska tankar, iakttagelser och beslut. Bloggens syfte är primärt att ge oss själva tillfällen att tänka igenom och formulera våra tankar, idéer och beslut. Vi vill även gärna få feedback på dessa eller nya infallsvinklar och tips från våra läsare. I januari 2015 utökades minimalistfamiljen med Bebis Minimalist.  Det syns i bloggens innehåll med mer tankar och funderingar kring bebisprylar, kemikalier, ekologiska produkter med mera. 

Vilka sorts bloggar följer ni själva? Har ni några bloggar ni själva vill tipsa om?
Vi följer bloggar om ekonomi, filosofi, psykologi, minimalism, miljö samt träning. Här kommer fem bloggtips från oss!

Becoming minimalist
Raptitude
Fri vid 42 -Sluta jobba vid 42 är det möjligt?
Ekomamma i stan.
Ekomorsa

Vill du läsa om tidigare utvalda Månadens bloggar hittar du de inläggen här:
Månadens blogg i april –Bortugal
Månadens blogg i maj –Mattis blogg
Månadens blogg i juni –Lev mer på mindre

4 kommentarer

  1. Så sant, så rätt! Nu när jag ska leva på 42 + 34 kvm så får jag fortsätta rensa ut. Det är otroligt hur man kan klara sig med lite prylar, bara man har nå´t att äta på, äta med och dricka ur. Lite kläder behöver man ju också.
    Kram

  2. Det fanns många bra tips på minimalistbloggen, även om man inte är baby-förälder. Mycket är ju självklart, men tål att upprepas hur många gånger som helst.
    Kram

  3. Tack för bloggtips! Vi blev nyligen intervjuade av en tidning om ”vårt liv som minimalister”. Det var lite roligt eftersom vi aldrig tänkt på oss själva som minimalister. Men när vi läste frågorna kände vi igen oss i mycket och det blev intressanta diskussioner. Vi sålde nästan allt vi ägde hemma innan vi flyttade till båten och i bilen lever vi förstås med begränsad yta, men också ofta med begränsad el, vatten osv. Mindre grejor och mindre åtaganden gör att man känner sig friare 🙂

    1. Vi slängde, gav och sålde bort enorma mängder saker när vi sålde huset i Sverige. Jag skulle nog kunna leva utan många av de saker vi har kvar men vi har även skrymmande saker som cyklar, tält, sovsäckar, liggunderlag och en massa vinterkläder som tar jättemycket plats men som vi inte vill göra oss av med för att vi använder det och skänker oss livskvalité. Det är helt klart en process att navigera sig fram till en nivå av minimalism som fungerar för hela familjen.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: