Månadens podd i november – ANDRA SÄTT.

Det är bara att erkänna, jag glömde publicera inlägget med månadens podd för november. Det tar jag igen idag för här kommer det, inlägget om podcasten Andra sätt!

En podd som stämmer med hur jag vill leva. 
Jag minns inte hur jag hittade podden Andra sätt men jag måste ha gjort det när den var relativ nystartad för det var ungefär ett år sedan. Den skapas av Patrik Andersson och handlar om alternativa livsstilar med dowshifting som ledord. Något svenskt ord för downshifting kommer jag inte på men det handlar i stora drag om att frivilligt skala bort saker i livet, leva enklare och få mer tid och energi över, till det man innerst inne vill göra. Ungefär så som jag vill leva mitt liv alltså.

Gemensamma intressen.
Patrik intervjuar olika personer som har valt ett liv som mer eller mindre inte riktigt följer samhällets alla rådande normer för hur ett liv ”ska” levas i dagens samhälle. Flera av dem har jag faktiskt, innan jag började lyssna på podden, haft som månadens bloggare här på Lanclin. Det är Maria Österåker som skriver bloggen Lev mer på mindre och Angeliqa Mejstedt som skriver Vandringsbloggen. Vill du läsa mina egna intervjuer med dem hittar du dem här nedanför.

Månadens blogg i oktober 2015 – VANDRINGSBLOGGEN.
Månadens blogg i juni 2015 – LEV MER PÅ MINDRE.

Här kommer min intervju med Patrik Andersson som gör podden Andra sätt.

Hur kom du på idén att göra en podcast?

När jag själv för ca två år sedan arbetade heltid på kontor slukade jag allt material jag hittade på nätet om människor som hade styrt bort från ”standardvägen” då jag själv kände att jag var på väg in i en ny del av livet. Men kruxet var att det mesta som fanns var bloggar och kanske någon youtube-dokumentär. Jag ville ha en podcast att lyssna på som rörde de frågor jag själv sökte svaren på. Men hittade inget. Ofta tycker jag att amerikanska poddar ofta låter alldeles för kommersiellt, även de som på något sätt ställer sig emot kommersialismen. När jag väl tog steget och frigjorde massa tid tänkte jag att det var dags att prova något helt nytt och samtidigt göra den podd jag själv sökte.

Vad skulle du säga att din podd Andra sätt handlar om?

Det är alltid en gäst med som berättar om sitt sätt att leva på. Oftast är det människor som har gjort ett aktivt val med sitt liv. Eller som på något sätt bryter mot rådande normer gällande karriär och konsumtion. Det är en intervjupodd.

IMG_2069

Vilka vill du ska lyssna på Andra sätt?

De människor söker inspiration att förändra sina liv, om de känner att de är missnöjda med dem. De människor som känner att sättet de lever på inte är riktigt hållbart för dem, men som inte vet var de ska börja. Enligt tidsforskaren Jörgen Larsson (avsnitt 20) är det ca 10-15% av befolkningen som gärna skulle vilja jobba lite mindre, men inte gör det. Många av dem vet nog inte riktigt vart de ska börja, hur mycket de kan gå ner i tid. Många får nog inte etc. För några av dem kanske det finns lite inspiration i min podd.

Har du några egna poddtips till Lanclins läsare?

  • Odlarna gillar jag. Den påminner mycket om min podcast, men handlar mest om odling. Trots att vi tangerar ämnen lite då och då.
  • Lilla Drevet ”utLASade” P3-människor som snackar om kultur och politik.
  • Inte rasist men….  

 

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: