Månandens blogg i april -BORTUGAL.SE

En gång i månaden kommer jag att utse ”Månadens blogg”. De bloggar jag väljer ut är sådana som jag av vilt skilda anledningar tycker mycket om att läsa och titta i och vill dela med mig av som blogtips till mina egna läsare. Det kommer att vara bloggar från olika kategorier, skrivna från olika länder men alltid på svenska.

541457_10151864293013183_1704258619_nFörst ut är en jättefin blogg som skrivs av Åsa Winald som bor i Portugal med sin familj. Innan de flyttade till Portugal bodde de i en av grannkommunerna till den jag är uppvuxen i, världen är liten ibland. Hennes blogg heter Bortugal och där har hon bloggat sen augusti 2014. Hon skriver om hur det känns att vara förälder i ett nytt land och jag känner igen mig väldigt mycket i det hon skriver som utlandssvensk förälder. Bland annat i hennes inlägg ”Hur ska det gå för barnen?”sätter hon ord på många av de tankar och känslor jag också precis haft och håller på att avsluta. I bloggen skriver Åsa även om hur familjens nya liv ser ut, hur det känns att skola in sina barn där de inte förstår ett smack och hur det sen känns när barnen kör om en i sin utveckling av det nya språket. Klicka in på Bortugal.se, läs och titta på många fina bilder från vackra Portugal!

Här kommer en minintervju med Åsa:
Hur kom bloggens namn Bortugal till?
Namnet är en ordvits vi kom på när vi bokat en resa till Portugal som vi gick och såg fram emot i snö och kyla i Sverige: Vi längtade Bortugal! .. och nu är Bortugal hemma!

Varför började du blogga?
Anledningen till att jag började blogga..Kände plötsligt att jag hade både tid och lust att skriva om vår resa hit och vårt nya liv här. Om Bortugal. Mest för min egen skull, som en sorts hjärngymnastik, för att bloggandet gör mig extra uppmärksam på saker i min omgivning, får mig att fånga upp och sortera mina intryck och erfarenheter av vårt nya liv här, och utttrycka mina tankar och reflektioner kring alltihop. I viss mån skriver jag också för familj och vänner därhemma som är nyfikna på hur vi har det och för folk som eventuellt är nyfikna på Portugal eller hur det är att flytta utomlands med familj. För att berätta att det går!

Vad handlar Bortugal om?
Min blogg handlar om vår flytt till Portugal, ibland lite i tillbakablickar om vägen hit via en massa års husbygge och drömmande, med mest om vårt nya liv här, hur vi anpassat oss och vad vi lär oss. Vi är jag, f d språklärarinna som flyttat runt i många länder i yngre år och hade svårt att acceptera den grå medelåldersvardagen, min händige man som surfar och våra två tjejer som är 7 och 9 och nu går i portugisisk skola. Det här är vår dröm som gått i uppfyllelse.

Vad är roligast med att blogga?
Det roligaste med att blogga är när man får en idé till ett kul eller intressant inlägg, lyckas få till bilder som passar och när det flyter att skriva och man får till några småroliga formuleringar eller någon sorts poäng, tycker man, OCH när man sedan får någon sorts respons på det man skrivit. Det behöver inte vara 100 pers som gillar inlägget,det räcker bra om någon skriver att den fick ett gott skratt eller tyckte det var spännande att läsa. Att någon överhuvudtaget gett sig tid att läsa det man skrivit och sedan hör av sig till en är kul och uppmuntrande.

Vilka bloggar läser du själv? Har du några att tipsa om?
Jag läser själv gärna bloggar skrivna av andra svenskar utomlands, för att deras erfarenheter angår mig och för att jag är nyfiken på hur saker funkar i andra länder, och för att jag tycker mötet med en annan kultur är spännande att läsa om. Jag läser också en del resebloggar och ibland också bloggar om småbarnsåren, om det är skrivet med humor (jag håller fortfarnade på att bearbeta den tiden, och att den är över) Jag följer bland annat Mammas Machete, Colombialiv, Freedomtravel, Rebecka Åhlund, Hej hej vardag (för att nämna en om småbarnsåren), Casa Annika och så Lanclin!
11103887_10152963702948183_349259924_nPåsklov-3-2015-043-1024x719
Oktober 2014 surf m m 118

3 kommentarer

  1. Kul med Månadens blogg! Då kanske man plötsligt får upp ögonen för nån ny intressant blogg 🙂 Bortugal följer jag, en av mina favoritbloggar! Dessutom hade vi ju förmånen att träffa Åsa, Sverker och tjejerna när vi reste genom Portugal 🙂

    1. Ska försöka tipsa om bloggar som inte ligger högst på topplistorna, skrivs av ”kändisar” eller är allmänt välkända. Dessa bloggar hittar man ändå. Min tanke är att uppmärksamma mindre kända bloggar som skrivs (och fotas) med stort engagemang och som förtjänar att bli uppmärksammade så fler får ta del av deras fina bloggar och allt arbete de lägger ner 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: