Med anledning av översvämningarna i Bayern.

Vi har fått lite frågor angående de kraftiga översvämningarna som just nu är i Bayern och Frankrike. Därför tänkte jag bara lite kort skriva att vi har det bra.

Vi är inga flitiga tv-tittare och läser inga dagstidningar så att fråga oss om nyheter är i de allra flesta fall lönlöst. Jag brukar klicka fram något svenskt eller tyskt lunchnyhetsprogram att kolla på medan jag äter lunch till vardags men mer än så är det inte. Jag tänker att det kan vara bra att veta med om det blir världskrig, Tyskland går ur EU så vi måste skaffa uppehållstillstånd eller något annat akut problem. Hittills verkar inget av det ha varit så jätteaktuellt så min uppmärksamhet har varit tämligen låg.

De senaste dagarna har jag dock lite i förbifarten noterat på de korta nyhetssändningarna att det verkar ha regnat något ofantligt på sina håll i södra Europa, speciellt i Frankrike. När vi sedan fick frågorna om hur det ser ut hos oss såg vi nog ut som frågetecken. Översvämningar, här? Eh … nä.

Här har det visserligen regnat lite men bara en stund på några eftermiddagar och inte i värre mängd än en genomsnittlig svensk midsommar. Jag gjorde en snabb googling på ”översvämningar i Bayern” och kom till Dagens Nyheter webbsida som informerade om stora översvämmningsproblem och det inte alls långtifrån oss. Snacka om att leva i en egen liten bubbla. Kanske lite pinsamt men jag är å andra sidan inte världsberömd för att ha stenkoll.

Hur som helst, vi mår bra och har här i Ingolstadt inte fått mer regn än vad vi anser normalt. Värre är det definitivt för de i de mer sydöstra delarna av Bayern, i Simbach am Inn till exempel som ligger ca 20 mil härifrån. Bilden här ovanför är från Simbach och visar en av de skador som vattnet orsakat förutom att stänga inne människor i sina lägenheter och skolor till exempel. Flera personer har omkommit och skadorna är enorma. Hua!

10 kommentarer

 1. Så bra att ni mår bra.

  Jag är som du, fast antagligen ännu värre. Jag tittar inte ens på några lunchnyheter, lever helt i min lilla bubbla. Mannen min hänger dock med så jag tänker att han berättar väl om det är något. Och sonen får info på skolan, de brukar titta på Lilla Aktuellt. Han har mycket bättre koll än vad jag har.

  Så det är skönt att höra att man inte är ensam i bubblan. Eller snarare så sitter vi väl i varsin. 😀

  1. Det är 9,5 fall av 10 väldans skönt att vara i sin egna bubbla 🙂 Jag litar som du på att någon informerar mig om det är något jag absolut måste veta. Förvånande mycket av all information är det som man faktiskt inte alls behöver se flimra förbi i nyhetsflödet 😉

 2. Ja TV4 intervjuade lokalbefolkningen i en bayersk by. Det är dock mer Nordeuropa vill jag säga. I Paris skulle min kollega varit på möte idag men ingen kan ta sig dit från orterna runt omkring. En f.d. kollega skickar hemska bilder från Antwerpen och en tysk kompis visar ett översvämmat Ahrtal nära Bonn där vi var på vinprovning en gång. Helt översvämmat. 🙁 Jag tror årets extrema El Niño är medskyldig och att Sydeuropa får det till hösten.

  1. Det känns så himla märkligt att det kommit så ”lokalt”. Vi i Ingolstadt har inte ens haft mycket regn, än mindre häftigt ihållande regn. Jag lider med dem som är drabbade och hoppas att vattnet rinner av och sjunker undran så problemen lättar och skadorna kan börja repareras 🙁

 3. Översvämningarna har gått mig förbi också. Vi har ingen tv just nu och tidningen läser jag bara när jag är på jobbet (just nu föräldraledig).
  Men ändå, fint att ni har det bra och fy vad det kan vara olika, bara en kort bit bort…
  Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: