Mina sju första jobb – säger de något om mig som person?

För ett tag sen så var det många på Twitter som listade sina 7 första jobb de hade haft i sin ungdom. Vilka jobb man har haft skulle tydligen ge en hint om vem man är som person och det var rätt kul att läsa faktiskt. Idag får ni min lista, i bloggformat.

Det där med att vilka jobb man har haft säger en del om en som person tycker jag lät spännande så jag började fundera på vad jag själv har pysslat med på mina arbeten egentligen. Först hade jag svårt att komma på vilka olika ställen jag har jobbat på, är det verkligen 7 olika jobb jag har haft?

När jag satte mig och funderade på vad jag hittills har jobbat med så kunde jag konstatera att den linje i livet som jag faktiskt valde redan på högstadiet har hållit i sig. Jag har alltid velat arbeta med djur, barn och pedagogik. När jag ser tillbaka på allt som hänt sen jag tog mitt första jobb så syns verkligen det. Jag fick mitt första sommarjobb som djurlägerledare på en fritidsgård i Täby där jag växte upp och sen rullade det på genom gymnasietiden, universitetstiden, tiden som färdigutbildad och nu som utlandssvensk.

Just djur, barn och pedagogik har varit tre röda trådar som mina yrkesdrömmar har vävts av, även mina framtidsdrömmar som har med jobb att göra är på samma tema. Att få jobba med frågor som rör djur och natur, barn och ungdomar samt utbildning och kunskapsspridning är liksom det enda jag verkligen kan tänka mig att jobba med.

Jag har nämnt flera gånger här på bloggen att jag drömmer om att arbeta som zoolärare i framtiden. Den drömmen är väldigt levande och ger mig motivation att hela tiden ta små steg mot mitt mål. Jag är säker på att jag innan min pensionering kommer att ha nått mitt mål.

linnea-och-wallaby
En 6-årig Linnea i Australien 1990. Kan yrkesplaner ha smidits redan då?

Men framtiden är framtiden, nu ska det handla om dåtiden.
Här kommer min lista på mina 7 första jobb!

1. Lägerledare på smådjursläger.
På mitt allra första jobb jag fick lön skulle jag leda och instruera barn i hur man sköter kaniner, marsvin, hönor, får, hästar och hönor. Jag födde på den tiden upp kaniner och höll på med kaninhoppning så hoppträningarna med med barnen och lägrets kaniner var en av mina uppgifter. Det var ett jätteroligt sommarjobb för 14-åriga Linnea och minnena av de supertama och fjunmjuka dvärgsilkeshönsen som somnade i barnens famnar kvalar in på topplistan över mina finaste sommarlovsminnen.

2. Lägerledare på 4H-Lantgårdsläger.
När jag gick på gymnasiet var jag ideell ledare på 4H-gården i Växjö. Jag ledde både småbarnsgrupper och grupper i samarbete med kommunens handikappomsorg, det var himla kul! En sommar arbetade jag även på ett lantgårdsläger där barn i mellanstadieåldern kom och fick uppleva livet på en gård under en vecka. På dagarna skulle gårdens alla djur skötas tillsammans med barnen och i lägergårdens stora trädgård spelade vi kubb på kvällarna.

3. Djurvårdare.
Eftersom jag gick på ett naturbruksgymnasium med en massa djur som behövde omsorg även under helger och lov hade jag möjlighet att jobba där. Låter kanske konstigt att vilja jobba på skolan när man är skolledig men att arbeta med att ta han om skolans djur när ordinarie personal var ledig var det perfekta jobbet för mig. Jag bodde i byn och kunde i lammnigstider cykla upp till fårhuset för att kolla så att allt var lugnt innan jag gick och la mig. Det var tider det…

4. Simskollärarassistent.
När jag hade tagit studenten och flyttat från byn som mitt gymnasium låg i letade jag efter ett nytt extrajobb. Som gammal tävlingssimmare sökte jag då jobb som simlärarassistent. Innan man får utbilda sig till simlärare måste man gå som assistent en viss tid men i praktiken gjorde jag samma sak som de simlärare jag gick ”bredvid”. Det berodde mest på att deras ledaregenskaper i vissa fall var rätt kassa och mina var några snäpp bättre.

Min karriär som simlärare tog dock aldrig riktigt fart då jag var tvungen att skaffa ett bättre betalt jobb för att kunna betala hyran. Jag skulle dock mycket väl kunna återuppta det i framtiden då jag anser att simning är så himla dundersuperviktigt att barn lär sig.

simskola-kroatien
Jag och en av mina egenavlade simskolelever.

5. Outbildad springvikarie på olika förskolor.
Under mina år på universitetet då jag studerade till förskollärare och lärare (samma program på den tiden så jag har dubbel legitimation) jobbade jag som springvikarie på den förskola som låg i bottenvåningen i det hus jag bodde. Jag bodde i en by på landet och förskolan var ett jättetrevligt föräldrakooperativ med superengagerade föräldrar. När jag sen träffade Daniel (som sen blev min man) flyttade vi till andra sidan stan och jag började som timvikarie på de kommunala förskolorna istället.

6. Vikarierande förskollärare.
Då jag redan då hade både körkort och bil så kunde jag välja att ta de vikariaten jag ville ha på landsbygden, det var så jag ”fastnade” på den förskolan jag sen blev kvar på i flera år. När jag
hade varit där i mer än 5 år var det ingen som längre visste att jag inte hade en egen tjänst där utan lyckats få vikariat efter vikariat för föräldralediga kollegor. Tillslut fick jag en egen tjänst men då dröjde det inte länge tills jag sa upp mig och flyttade utomlands. Så kan det gå.

7. Förskollärare på Waldkindergarten.
Att jag skulle kunna jobba med något där jag behövde öppna munnen här i Tyskland fanns länge inte på min karta faktiskt. MEN, jag är en jäkel på att lära mig saker och nu arbetar jag som förskollärare igen, på tyska. Där är 1000 gånger svårare än att göra det på svenska men va sjutton, vem behöver vara bäst? Hur det gick till när jag fick det jobbet skrev jag om i våras i
inlägget Jag har fått jobb på en friluftsförskola.

Dessa sju jobb var faktiskt de enda jag kommer på som jag verkligen haft som arbeten, fått lön för alltså. Sen har jag varit väldigt aktiva som ledare, funktionär och styrelsemedlem i flera föreningar när jag bodde i Sverige. Jag var till och med ordförande i en av dem ett tag. Dessa föreningar, 4H-gården, Växjö Hundungdom och Friluftsfrämjandet har alla några saker gemensamt. Deras verksamhet går i mångt och mycket ut på att leda barn och ungdomar samt lära dem om, och tillsammans med dem, upptäcka djur och natur, känns de röda trådarna igen?

Jag fortsätter alltså att konsekvent följa mina röda trådar för att hålla mig på den banan jag trivs bäst på. I helgen åker jag till Sverige för att återigen få känna den underbara känslan av att leda en grupp i naturen som vill lära sig av det jag kan. Lite svensk barrskogsdoft på det så kan det knappast bli bättre hörrni!

skogsselfie

4 kommentarer

  1. Djur verkar vara ett genomgående tema. Detta stämmer inte på mej.
    Pedagogik också genomgående och det stämmer på mej också.
    Kul att få veta mer om dej.
    Ha det bra!

    1. När jag läste många av de ledande politikernas listor blev jag överraskad. Vissa hade verkligen gjort allt mellan himmel och jord 🙂 så på alla stämmer det såklart inte. Inte på ett medvetet plan i alla fall 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: