Murchison falls i Uganda – ett fall för regnbågsälskare.

Nu du, ska du få följa med på safari i Uganda! Följ med till regnbågarna i Murchison falls, röda grusvägar, skuttande giraffer, nyfikna vårtsvin, gigantiska maraboustorkar och en och annan elefant, krokodil, noshörning och solnedgång.

Ett stopp.

Stoppet här var ett av många under vår safari och idag får du följa till Murchison Falls som var mäktigt, högljutt och vackert. Naturkrafter i sitt esse. Myggsprayade och redo hoppade vi ur minibussen för att titta på vattenfall. Floden och vattenfallet hördes ända upp till parkeringen och det lät stort. Det var stort, och dånande, och vackert!

Ett av de mer forsande partierna av Nilen.
Jag och mina safarivänner – och så början på vattenfallet såklart.
Sand, jord och stenar hade en väldigt vacker färg med ”glitter” i sig.

300 kubikmeter vatten i sekunden.

Murchison Falls ligger i nationalparken med samma namn och är en del av Nilen som flyter från Viktoria sjön genom Uganda. Vattenfallet bildar övergången mellan Lake Kyoga och Lake Albert som är två sjöar Nilen rinner genom. Öppningen i klippan som skapar vattenfallet bildades vid en jordbävning och är 7 meter bred.

På mina bilder ser vattenfallet förhållandevis litet och ”snällt” ut men de 300 kubikmeter vatten som ramlar ut över det 43 meter höga stupet varje sekunden är naturkrafter som inte ska underskattas. Ljudet av vattnet som forsade ut mellan klipporna och vidare ut över fallet dånade ordentligt. När jag har klippt och redigerat färdigt filmen om safarin ska ni får höra.

Hör ni dånet och känner vattendropparna i luften?
En stycken Linnea med vind och vattendroppar i håret.
Nedför fallet.

En dubbelregnbåge!

Jag vet inte riktigt vad men det är något magiskt med regnbågar. Kanske har jag gått på hela grejen med skatten som ligger vid dess början eller så är det för att jag älskar färger, jag vet inte. Kanske är det för att jag kommer från ett land där regnbågar ändå är ganska ovanliga.

Hur eller hur så blev jag himla glad över regnbågarna som syntes i vattenfallet. Det var en stor och tydlig dubbelregnbåge! Sol som skiner och vattendroppar som flyger runt måste ju betyda att det är nästintill regnbågssäkert i Murchison Falls vilket jag ju kunnat räkna ut med lilltån. Men jag blev ändå glatt överraskad, de var så himlens vackra.

Flygande vattendroppar och sol – bästa regnbågsförutsättningarna!
Dubbelregnbåge – så himla fint!
Vår suveräna guide Moses ville gärna vara med på bild.

9 kommentarer

  1. Vilken upplevelse det måste ha varit! Vatten i alla former är fantastiskt och vattenfall är nog det mest fantastiska. Det påminner mig om vattenfallet vi var och tittade på på Island. Det var mäktigt det med.
    Kram

    1. Gullfoss på Island är enormt mycket bredare så det var lättare att se helheten men detta var coolt just för att vattenfallet liksom var i den brutna klippan 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: