Oceanário de Lisboa -Europas största akvarium i Lissabon.

I Portugals huvudstad Lissabon finns Europas största akvarium, Oceanário de Lisboa. Djurfantaster som vi är stod ett besök där såklart högt på önskelistan när vi var i Lissabon över julen. Vi åkte dit och fick faktiskt se arter vi aldrig sett förut!

oceanario-de-lisboa

Oceanário de Lisboa var över våra förväntningar!

Förväntningarna hos mig inför besöket på Lissabons akvarium var relativt höga. Europas största akvarium måste ju vara något imponerande tänkte jag. Byggnaden ser ut som en fabrik eller något på utsidan men inuti vindlar det av gångar, våningar, rum och miljöer där inte bara fiskar lever, alla möjliga vattenlevande djur går att bekant sig med här. Pingviner, uttrar, fåglar och alla möjliga vattenlevande arter finns att se. De bor dessutom i väldigt fina miljöer som ger oss besökare en bild av hur det kan se ut där deras artfränder i det vilda lever.

clownfisk-Oceanario-de-Lisboa
De klassiska clownfiskarna fanns såklart att se!
maneter-oceanario-de-lisboa
Speciella djur de där, maneterna.
drakfisk-Oceanario-de-Lisboa
Naturen kan det där med att göra levande konst.
miniål-oceanario-de-lisboa
Ena märkliga ålar som stod med rumpan i sanden och gapade efter mat.

Fönster in i en undervattensvärld.

Liksom på många andra akvarier finns här gigantiska glasrutor in till de största tankarna. Där kan man se in till alla de spännande djuren som simmar förbi där inne, på andra sidan det jättetjocka glaset. Det är en lite mäktig känsla att se en haj simma rakt emot en med stirrande blick för att precis vid glaset vika av. Skräckblandad förtjusning och lite spännande. Rockorna är också alltid speciella. De flaxar sakta förbi, vänder upp vid glaset, visar magen, gälarna och den lustiga munnen och seglar sen vidare med ytterligare några långsamma flax. Vackra och fascinerande djur det där.

Platserna därifrån man kan se in i de större tankarna är väldigt genomtänkta. Några är stora, med stora glasrutor och stor plats för besökare. Eftersom dessa ger en stor bild av livet inne i det gigantiska akvariet är det fantastiskt att sitta där och bara titta sig omkring. Även alla de andra, mindre ”gluggarna” där man kan kika in på livet i akvariet är väldigt välplacerade och snyggt gjorda. De finns väldigt många av dem så är det upptaget vid en är det bara att gå en bit till så hittar man en där man kan stå och kika ifred.

fishtank-oceanario-de-lisboa
En av de större samlingsplatserna där man ser hajarna, rockorna o deras kompisar segla förbi.
familj-oceanario-de-lisboa
Här satt vi en bra stund och kikade, pekade och pratade om djuren.
piraja-oceanario-de-lisboa
En av de andra, lite mindre fönstergluggarna där man kunde få stå mer ifred.
haj-oceanario-de-lisboa
Kan detta vara Bruce?

Inte bara fiskar.

Oceanário de Lisboa handlar om världens hav, alla världens hav och allt som hör haven till, mer eller mindre. I dessa hav bor det enormt mycket djur och många av dem är ju inte fiskar. Därför finns såklart även många andra djur att se på Oceanário de Lisboa. Både däggdjur, fåglar, kräftdjur och annat spännande. En ny bekantskap för oss var sjödrakarna. De såg ut som små drakar i sjöhäststil, väldigt häftiga men väldigt svårfotograferade tyvärr.

Andra djur var desto lättare att fånga på bild. Ser ni vad första bilden här nedanför föreställer? Det är en utter (simmandes på rygg) som leker och lattjar runt med en fiskbit. Den såg ut att ha riktigt kul och bjöd besökarna på en liten show samtidigt.

utter-oceanario-de-lisboa
Den ryggsimmande uttern som showade med en fiskbit.
fågel-Oceanario-de-Lisboa
Minns tyvärr inte namnet på denna fågeln men vackra var de!
Lunnefågel-Oceanario-de-Lisboa
En av fåglarna i Lunnefågelkolonin.

Vad tyckte vi om Oceanário de Lisboa?

Oceanário de Lisboa överraskade i alla fall mig positivt. Jag har besökt både några riktigt bra och riktigt dåliga akvarier i världen och denna ligger på listan för de bästa. Besökarvänligt, mycket att se, rent, snyggt och välordnat. Djuren såg ut att ha det bra och trots många besökare kunde man hitta en plats att stå och titta på djuren på.

Kanske hade jag önskat mig mer interagering med besökarna för att engagera de som inte kan läsa. Men eftersom det finns galet mycket djur att titta på så kanske det hade blivit för mycket. Trevligt hade det ändå varit, för de som vill fördjupa sig lite och kanske inte känner att den behöver se prick vartenda djur.

Är du i Lissabon och gillar djur är Oceanário de Lisboa
alltså ett hett tips från oss!

Oceanario-de-lisboa2
Låt dig inte luras av den gråa fabriksliknande byggnaden. Inuti den öppnar sig en värld av akvarier, djur och små äventyr.

9 kommentarer

 1. SÅÅÅÅÅÅÅ läckert och SÅÅÅÅÅÅÅÅ vackra bilder! En fröjd för ögat även tvådimensionellt. Där hade nog även jag stannat upp i ren häpnad över de vackra färgerna, rörelserna och alla andra märkligheter innanför glasrutorna.
  Kram

  1. Ja det var verkligen fint!
   De allra flesta djur var i så svårt ljus som att kameran inte riktigt klarade av att ta bra bilder men några av dem blev bra 🙂 De där stora tankarna med stora djur var riktigt coola, det kändes nästan som att sitta inuti akvariet eftersom glaset var böjt och gick ända ner till golvet.

 2. Vi var där för tre år sedan på resan då vi köpte huset. Också positivt överraskade! Tjejernas skola ska dit i februari – hoppas hoppas att jag får följa! Visste du att man kan ha barnkalas där och övernatta vid hajrutan? Det ska vi inte göra…

  1. Ja jag läste om flera roliga aktiviteter på deras hemsida! Hoppas du får följa med, det var verkligen fint (och lärorikt). Man har ju varit på ett antal liknande ställen genom åren men denna hade flera arter jag faktiskt aldrig varken sett eller hört talas om, jätteroligt! 🙂

 3. Jag tycker att vårt Universeum är fantastiskt, men det här verkar vara många gånger bättre! Något att göra om vi kommer till Lissabon! 🙂

  1. Ja detta akvarium tycker jag verkligen ni sk besöka om ni är i krokarna. Menar du Universum i Göteborg går det inte heller av för hackor men detta var som sagt större och mer inriktat på endast havslevande djur 🙂

 4. Vackra bilder och trevlig blogg! Var själv i Lissabon och besökte akvariet för några år sedan. Väldigt vacker stad och ett fantastiskt akvarium!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: