Oktoberfest i München – inifrån Hofbräutältet.

Oktoberfest, Oktoberfest och så lite mer Oktoberfest. Vad är det med Oktoberfest som är så speciellt? Jag har tyvärr inget tydligt svar men kanske att det är ett megagigantisk kalas med så många tusen personer på en gång?

Oktoberfest är sen flera veckor över och jag är fortfarande proppmätt på det. Jag känner mig nästan lite otacksam faktiskt. Här bor jag utanför München, kunde ta pendeltåget hemifrån in till festen varje dag om jag hade velat och så blir jag mätt på det efter en enda kväll. Tänk vad många i världen som hade velat byta med mig några veckor i september varje år.

Tidigare år har jag hoppat över spektaklet då vi inte har haft barnvakt men i år var min mamma och hälsade på oss och vi passade då på att göra en kväll på festivalen. Varken jag eller min man är några krogmänniskor som gillar röj och hålligång men Oktoberfest kände jag nog att jag var tvungen att prova faktiskt. Inte för att röja loss utan mer få känna på stämningen och försöka förstå vad alla dillar om när de pratar om Oktoberfest med något drömskt i blicken.

Jag kan inte lova att jag kommer att prata om Oktoberfest i München med ett drömskt skimmer över ögonen i framtiden men det var utan tvekan någon speciellt med den där festen. Jag gissar att det mest är storleken på evenemanget som gör det så … stort. Jag blir galet imponerad över hur mycket folk det är som jobbar med att servera och hålla ordning och reda på tusen och åter tusen gäster.

Hur kan till exempel alla servitriser få rätt saker, till rätt bord, i rätt antal bland alla hundratals och hur orkar ordningsvakterna säga till person nummer 205 671 att den inte får gå utanför tältet med sin ölsejdel? Hur hinner de hålla toaletterna relativt fräscha och tröttnar inte kockarna på att laga ”halv kyckling med knödel” efter portion 31 926? Det är nog Oktoberfests olösta mysterier.

Bara Hofbräu som vi satt i har cirka 10 000 sittplatser och det blev ett jädrans tryck, milt utryckt, när solen gick ner och feststämningen drogs upp några nivåer. Herre min ge, vilken fest, kalajs och party! Alla var dessutom glada, ingen slogs, var otrevliga eller dumma. Några behövde visserligen hålla i staketet så att det inte skulle flyga iväg men blev inte arga på någon för det. Sånt tål jag bara inte, då hade jag åkt hem.

Tyvärr var det inte läge att intervjua någon av de som kunde svara på mina nyfikna frågor så jag får kanske köra ett nytt Oktofesfestrace ett annat år. Just nu är jag dock nöjd med min festdos för ett bra tag framöver. Det var trevligt att ha upplevt det och ha sett hur det var på riktigt men nu drar jag mig tillbaka till lugnet i bergen och våra vandringar i stället.

I ett av mina tidigare inlägg om Oktoberfest (Oktoberfest i München – vad finns att äta och dricka?) fick ni se bilder på lite av dem mat och dryck som serverades i Hofbräutältet, det öltält som vi satt i. Idag ska ni få se några av de sista bilderna från vår eftermiddag och kväll inne på Oktoberfest i München. Enjoy!

oktoberfest-ingolstadt-hbf
Barnen lämnade med mormor och vi väntar på tåget in till München!
oktoberfest-ingolstadt-hbf-docht
Lederhosen är på och humöret på topp!
oktoberfest-gatupil
Ingen kan missa i hur man hittar till Oktoberfest.
oktoberfest-wiesen-skylt
Festwiese = festäng = Oktoberfest.
oktoberfest-hastslap-docht
Två söta pojkar framför ölsläpet som drogs av bryggerihästarna.
oktoberfest-hofbrau-zelt
Hofbraus festtält som mer ser ut som en permanent festhangar.
oktoberfest-maibaum
Hofbräus Maibaum.
oktobefest-blockskylt
Som på vilken megafest som helst så är borden indelade i kvarter, såklart. Allt för att igen ska villa bort sig i havet av bord, bänkar och människor.
oktoberfest-gang
Det ser ju ganska ordningsamt ut eller vad säger ni? Vänta några timmar så sitter folk inte lika prydligt längre.
oktoberfest-groupie
Några tusen groupies och selfies togs det med säkerhet i det kalasande folkhavet under kvällen.
oktoberfest-hattforsaljare
Paus i hattförsäljningen.
oktoberfest-takdekorationer
Humlekransar i storlek XXXL dekorerar taken i många av öltälten.
oktoberfest-orkester
Kvällens band.
oktoberfest-duoselfie
Kvällens suddigaste bild men lika glada är vi för det!
oktoberfest-filmteam
Vissa asiater tar det här med att dokumentera till en egen nivå.
oktoberfest-vip
VIP-båsen i Hofbräutältet. Lite lugnare men inte samma stämning som ute i folkhavet.
oktoberfest-rokforbod
Jag gillar tanken med att föreslå vad man ska göra istället för det som är förbjudet. Pedagog-Linnea gör tummen upp.
oktoberfest-svampbob
Lite creapy men Svampbob Fyrkant vakade över oss en stor del av kvällen.
oktoberfest-underifran
Min utsikt då och då när jag inte orkade stå på bänken jag också.
oktoberfest-paulaner-zelt
Vi gick även en runda ute på Wiesen för att kolla in området. Här är ett Paulanertält …
oktoberfest-pfshorr
… och ett Pschorrtält …
oktoberfest-augustiner
…och ett Augustinertält …
oktoberfest-bierzelt
… och ett okänt tält, eller så var det en resturang.
oktoberfest-dubbelselfie
Party partaj!
oktoberfest-souvenirknalle
Hattar, t-shirts och heliumballonger har man verkligen chansen att shoppa på Oktoberfest om man vill.
oktoberfest-valkommen-ater
Auf Wiedersehen, god natt och schlaf gut!

Vill du se fler bilder och läsa mina andra inlägg om Oktoberfest i München hittar du dem här:

Oktoberfest i München. 

10 kommentarer

  1. Roligt att få se bilderna och läsa om hur du upplevde oktoberfesten. Ni ser ut att ha trevligt! Jag trodde inte att det var så STORT med så mycket folk. Men kanske har det blivit större med åren. Någon gång på 50-talet var jag i Köln på någon slags oktoberfest, men det går inte att jämföra med detta. Vi hade roligt i alla fall! Man var ju ung!

    Kram
    Birgitta

  2. Vi hade en lugn och skön fredagsmysig kväll tillsammans med Jack Sparrow och var inte ett dugg avundsjuka på er stackare som måste in och festa 😉 Kram

  3. Oj,oj vilken fest. Det är full hålligång. Roligt att ni fick barnvakt så ni fick vara med och se på nära håll. Kram!

    1. Ja det var verkligen en hejdundrandes fest! Nu såhär direkt efter säger jag ”en gång räcker” men i framtiden kanske jag säger något annat 🙂

  4. Vad fint att ni hade det så kul! Ang. personalen, så är betalningen en jättestor motivation. En bra servitris (som ofta tar semester från sitt vanliga jobb för att servera på oktoberfesten) kan tjäna en förmögenhet på två veckor. En kompis till min dotter kunde finansiera sina studier genom att ha egen pannkaksförsäljning (kaiserschmarrn) bara på oktoberfesten. Så pengarna rullar där.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: