Plupp reser till Island – en spännande bok om ett spännande land.

Förutom att resa och upptäcka nya platser älskar vi att läsa i vår familj. Eftersom att det numera bara är vi föräldrar som läser för våra barn på svenska till vardags känns det nu ännu viktigare att läsa, fantisera  och prata om berättelser på svenska. Även flera av mina bloggläsare är utlandssvenska föräldrar så här kommer ett boktips från oss som berör många saker vi gillar. Natur, djur, äventyr och resa för att upptäcka nya platser! 

2015-05-18 11.35.03

Vi vill tipsa om en av våra fina barnböcker som handlar om att resa, Plupp reser till Island. En bok jag hittade på loppis några veckor innan vi själva reste just till Island för exakt två år sen. Då var den lite för svår för våra barn, texten var för lång och med för svårt språk. Vi tittade vi mest på bilderna och pratade om hur det skulle se ut på Island när vi kom dit. Skulle vi få se några Lunnefåglar, korpar och islandshästar? Var det sant att det sprutade hett vatten från hål i marken och kunde man bada utomhus fastän det var så kallt ute? Kan man flyga på en fågel dit?, ska vi åka båt? eller måste vi åka flygplan? Alla våra frågor fick vi svar på under vår vecka på den sagolika ön och nu kan vi läsa boken och minnas allt vi fick vara med om på Island.

Böckerna om Plupp är skrivna och illustrerade av Inga Borg och utgivna på Norstedts förlag. Det finns 26 böcker om det lilla sagoväsenet med blått hår som heter Plupp och bor i en torvkåta någonstans i svenska Lappland. Den första Pluppboken utkom 1955 och den senaste kom ut 2005. Alla böckerna om Plupp handlar om den nordiska naturen och framför allt den svenska fjällvärlden. Jag älskade Plupp när jag var liten och gör fortfarande, skulle kanske vilja vara som han ibland. Att leva ensam på fjället tillsammans med djuren som vänner låter otroligt lockande stundvis i livet.

2015-05-18 11.36.52I boken om när Plupp reser till Island ger han sig ut på vårvandring. Han vandrar över fjället in i Norge och kommer fram till Atlanten där han av misstag hamnar på en båt som far till Island. Genom berättelsen träffar han sedan olika djur och lär känna Islands speciella natur. Han träffar islandshästar som strövar fritt men ägs av människor, ”precis som renarna hemma i fjällen” konstaterar Plupp. Han träffar även bland annat korpen Hrafn som berättar om Geiysrar, isberg och glaciärer innan han får hemlängtan och får lift av en sångsvan som ska flytta söderut. Varje uppslag är illustrerad med jättefina bilder som förstärker berättelsen och hjälper till att skapa en bild av hur det ser ut på Island.

2015-05-18 11.37.23

Boken om när Plupp reser till Island är till skillnad mot många av de andra fina böckerna om Plupp större, med mer text och fler och större bilder. Bilderna är väldigt fina så visst kan man nöja sig med att titta på och prata om dem med yngre barn men vill man läsa boken kanske man får ta en sida i taget. Jag skulle säga att den passar barn mellan 4 och 8 år ungefär. Det verkar dessvärre inte att gå att beställa eller köpa i bokhandeln längre. Biblioteken har den säkert och som sagt hittade jag vårt exemplar på loppis. Trevlig läsning önskar Lanclin!

IMG_9718Min fina familj vid Gullfoss på Island.

1 kommentar

  1. Jag tror jag lämnade mitt ex sist jag var nere och hälsade på. Jag kom inte i håg att ni redan hade den boken, utan jag tog med den för att jag också tycker att det är en så trevlig bok(serie). Dessutom kul att läsa när man har varit på Island och sett lite själv. Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: