Resa till Island med barn – vattenfallet Gullfoss.

När vi var på Island med våra barn valde vi att besöka de stora, klassiska sevärdheterna. I det första inläggen i denna lilla serie skrev jag om geysrarna Strokkur och Geysir, idag handlar det om vattenfallet Gullfoss.

Förälder och barn tittar på en skylt vid Gullfoss vattenfall på Island.

Vattenfallet Gullfoss ligger i floden Hvítá och har sin källa i glaciärsjön Hvítávatn på glaciären Lángjökull som ligger ungefär 4 mil norr om vattenfallet. Namnet Gullfoss betyder Guldfallet och det speciella med detta vattenfall är att det faller flera gånger, i olika vinklar.

Gullfoss har en historia av att utländska investerare har velat utnyttja naturkrafterna i vattenfallet för att generera elektricitet. De ville på början av 1900-talet bygga anläggningar för produktion av elektricitet på området men det satte Sigríður Tómasdóttir, dottern till markägaren Tómas Tomasson stopp för. Hon protesterade och processade sig fram till ett bevarande av området och det är tack vare henne vi idag kan besöka vattenfallet och njuta av de naturupplevelser det ger. Tack för det Sigríður!

Barn som tittar på en informationsskylt vid Gullfoss vattenfall på Island.

Besöksområdet kring Gullfoss är välordnat med breda spångar, skyltar och trappor där det behövs. Då vattenfallet är en av Islands största sevärdheter är det även välordnat med parkeringar, resturang, toaletter och en shop i det besökscentra som finns. Inte på något turistigt och opersonligt sätt där allt sker på löpande band utan ändå med kvalité och service, trots det stora antalet besökare varje år. Här är det naturen som står i centrum och det tycker jag märks även om besökarnas pengar ska betala bland annat personalens löner.

Barn som tittar på Gullfoss vattenfall på Island.

Det ser ju fullkomligt livsfarligt ut att ta med sig barn så nära ett så gigantiskt vattenfall med bara två små ynkliga rep som skydd. Riktigt så illa är det inte. Gullfoss är ett väldigt stort vattenfall och tex på bilden här ovan står vi långt ifrån det och nedanför det som ser ut som ett stup kommer ytterligare avsatser med gräs. Det är ju såklart inte helt ofarligt att gå där eller ned till vattenfallet, så visst höll vi extra hårt i barnen. Eftersom Gullfoss är så stort och området gör det väldigt lätt att se och uppleva det ur flera olika vinklar behöver man faktiskt inte gå så nära det, om man inte vill.

Linnea framför Gullfoss vattenfall på Island.

stenavsats-gullfoss-vattenfall-island

Folk som tittar pa Gullfoss vattenfall på Island.

Mycket vatten yr omkring en när man står i området kring Gullfoss. Det är enorma mängder vatten som kastas ut i och faller ner i det fascinerande och vackra vattenfallet. En liten del av vattnet blir till dimma som virvlar runt i luften innan det fortsätter sin färd nedför floden. Vid sol Vill du ha många bra bilder med dig därifrån rekommenderar jag något att torka linsen med då och då, det hade inte jag.

Mer om Gullfoss, fler bilder och information om besökscentrat hittar du på Gullfoss officiella turistsida.


Vill du läsa mer om att resa till Island med barn?

 

7 kommentarer

  1. Island är himlans finfint! Har inte rest där med barn, men kan tänka mig att det fungerar hur bra som helst! Kolla vattenfall, bada i varma bad och kanske rida lite islandshäst är väl inte fel för barn heller!? 🙂

    1. Ja, jag skulle absolut rekommendera att åka till Island om en familj som gillar att vara ute frågar vart de ska åka på semester! 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: