Saltgruvan Salzwelten i Hallein utanför Salzburg.

Efter ett tips från en arbetskollega som inte bor så långt ifrån Salzburg har vi varit tittat på saltgruva Salzwelten i Hallein som ligger lite utanför Salzburg i Österrike. Gruvor är lite läskiga men samtidigt spännande så det ville vi såklart uppleva! När vi läste att den guidade turen var 70 min blev vi tveksamma om våra barn skulle tycka att det var så spännande, men så fel vi hade!

Den angivna tiden 70 min innefattar påklädning, lite köande, tågåkning mm så tiden flöt på ganska snabbt. Det är inte tillåtet att gå runt i gruvorna på egen hand så när man köper sin biljett står där ett nummer på den grupp man kommer att tillhöra under guidingen. På en elektronisk tavla står sen vilken grupp som står på tur och vilken tid den går iväg. När vi köpte våra biljetter var det två grupper framför oss i kö så vi hann äta lunch i serveringen innan vi fick gå in. Serveringen sålde både enkel lunchmat, fika och glass.

När det blev vår tur att gå ner till gruvan fick vi ta på oss enkla men tjocka bomullskläder. Jag är osäker på om det var för att skydda våra egna kläder eller för att det var lite kyligt nere långt under jorden. Hur eller hur så blev vi vansinnigt läckra! Transporten in och ner i berget bestod av ett tåg i samma modell som de forna gruvarbetarna fick åka in till jobbet med. Tåget bestod av ett litet lok och vagnar med en bred bräda som satt monterad i längsgående riktnig på varje. Den fick man sätta sig på med ett ben på varje sida så man hade näsan i färdriktningen. Av säkerhetsskäl satt man tätt ihop med den bakom och framför så man satt fast lite. Vi höll dock lite extra i våra barns kläder för att undvika att de ploppade ur det sittande ledet när de lutade sig åt sidan för att kika på gud vet vad man kan kika på i en mörk tunnel. Är det någons barn som skulle lyckas med en sån sak så är det något av våra, speciellt ett av dem.

Väl nere i gruvan berättade guiden om arbetet där nere förr i tiden, om berget, om metrar, kilometrar och volymer. Det var inga långa föreläsningar som tröttade ut och vid fler stationer var det filmvisning. Det hela verkade välarbetat och välproducerat för en bred publik i olika åldrar. Han pratade lite, visade lite och så fick vi promenera mellan stationerna. Vid två tillfällen fick vi prova på att åka på ett av gruvarbetarnas ”transportmedel”. Jättelånga rutchkanor förband olika gruvshakt och två av dem var iordninggjorda för transport av besökare. Detta var nog höjdpunkten på hela dagen! Man satt två eller tre i tåg och susade ner till nästa shakt. Vi fick även åka över en underjordisk liten sjö på en flotte medan en ljusshow till musik spelades inne i grottan. Spännande och stämningsfullt men efter att ha fått uppleva ett smakprov av ljud- och ljusshowen i Schulerloch, Kelheims droppstensgrotta var den lite blek. Det allmänna intrycket av anläggningen och organisationen i och kring saltgruvan i Hallein var dock väldigt bra. Rent, snyggt, välskyltat på flera språk, tydligt och väl organiserat med gruppinsläpp, tidsangivelser plus en trevlig souvenirshop. Kanske åker vi tillbaka en dag, mest då kanske mest för att åka de roliga rutschkanorna.

För vem? Ett besök i Halleins saltgruva rekommenderas definitivt för alla som kan gå hyfsat obehindrat själva, är över 4 år (åldergräns för att få komma in) och som gillar lite spännande historia.
Pris? Köper man biljetter online kostar det 46,50 € för en familj med 2 vuxna + 2 barn. Biljetter och priser.
Parkering? Gratis parkering ca 100 meter från ingången.

Mat? Liten lunchservering med kiosk finns i vänthallen där turerna börjar. T.ex. Wienerschnitzel med pommes kottar 9.50€.
Toaletter? Fräscha toaletter och skötbord finns i vänthallen där turerna börjar. Inga toaletter nere i gruvan.

salzwelten-hallein-salzburg-skyddsklader
Alla i lika tjusiga och vita kostymer.
salzwelten-hallein-salzburg-skyddskladda
Såhär tjusiga var vi!
salzwelten-salzburg-tag
Tåget som transporterade oss in i berget.
salzwelten-hallein-salzburg-gruvarbetare
På flera ställen visade museidockor hur arbetet i gruvan kunde sett ut förr.
salzwelten-hallein-salzburg-mumie
Ibland skedde det ras så gruvarbetare blev instängda…
salzwelten-hallein-salzburg-saltvattenprovning
Vid en liten station fick man provsmaka vattnet som rann i berget.
salzwelten-hallein-salzburg-saltvatten
Detta var det saltaste vatten jag någonsin smakat.
salzwelten-hallein-salzburg-statsgrans
Under rundvandringen gick gick vi över gränsen mellan Tyskland och Österrike flera gånger.
salzwelten-hallein-salzburg-tunnel
Knepigt ljus att fota i men man ser lite hur gruvgångarna vi gick i såg ut.
salzwelten-hallein-salzburg-familj
Det gällde att inte få tunnelseende.

6 kommentarer

  1. Oj, vad spännande!! Vilken upplevelse! Rutschkanorna måste ha varit hissnande att åka utför, om de var branta, och tåget måste ha varit som spöktåget på Gröna Lund, om du kommer i håg? Kram

  2. Vilken spänning och vilka upplevelser ni får vara med om, samtidigt som ni får lära er massvis.
    Går det bra att hänga med guiderna när de berättar? Ni ser lite roliga ut i era vita kläder.
    Kram!

    1. Det var en spännande upplevelse! Både ”tåget” in och ner i berget, rutchkanorna och turen över sjön i berget 🙂 Klart värt lite väntetid tycker jag.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: