Sverige möter Bayern på det stora möbelvaruhuset.

I takt med att våra barn förstår mer och mer tyska har det tillkommit fler och fler DVD-filmer i vår samling. Nu har det dock blivit så många filmer att den nuvarande förvaringen för våra filmsamling har svämmat över. Vi åkte därför till ett stort möbelvaruhus för att hitta något som kunde hjälpa oss att ta hand om översvämningen.

Varuhuset vi åkte till är väldigt snarlikt alla andra butiker i samma kedja runtom i världen. Några undantag anade jag dock ha smugit sig in. Trots bekvämligheten med att övergripande känna till butikens sortiment är det ärligt ganska tråkigt med butikskedjor som förutom yttre förutsättningar som byggnad och lokaler, i princip ser exakt likadana ut i alla länder de är etablerade i. Det var därför lite roligt att se att det på t.ex. köksavdelningen fanns lite plats för den lokala personalens personliga kreativitet. För inte kan väll den roliga idén med pappersöl med tillhörande skum varit något en chef på ”kontoret” kommit på? Jag gissar att det är en välutbildad butikskommunikatör eller dekoratör som fått i uppdrag att skapa en bayersk touch på några väl utvalda platser i varuhuset. Hur eller hur, en rolig liten färgklick med personlig prägel.

Nu var det ett bra tag sen jag var i en butik i samma kedja i Sverige men jag har känslan av att det säljs mer svenska matvaror i de kedjans butiker som inte ligger i Sverige. Finns det t.ex. hjorttronsylt, tunnbröd och frysta kanelbullar i de svenska butikerna? Finns det lördagsgodis och lika mycket böcker och saker som bygger på Astrid Lindgrens sagor? I Sverige är det ju så mycket lättare att hitta detta i andra butiker så det finns fler konkurrenter.

2015-05-23 13.25.13Vi är ju trots allt i Bayern.

2015-05-23 13.01.43Känns bra att förstå vad det står utan att förstå tyska så himlans bra.

2015-05-23 12.27.51Vem behöver köttbullar och lingondricka när man kan äta sparris och dricka apfelshorle?

2015-05-23 13.27.48Karlsson och Madickenböcker fanns i långa banor.

2015-05-23 13.34.50
I en B-hylla samsas Die Schwedische Küche och Gränslösa affärer.

2015-05-23 14.32.42Lösviktgodis är ovanligt i Tyskland.

3 kommentarer

  1. Ibland är det inte lätt att vara liten, när det som man tycker bäst om finns på översta hyllan.
    Kram!

  2. IKEA är ett fenomen, känt över hela världen. Kul att det är svenskt, det kan man ju inte undgå att tycka 😉 . Hjortronsylt har jag köpt på IKEA i Sverige, men inte tunnbröd eller kanelbullar. Men jag har ett att det finns. Kram

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: