Trädgårdar på Södermalm i Stockholm – letar man så finner man dem.

Just nu är det få saker jag längtar efter så mycket som en trädgård att sätta tände… jag menar spaden i. Därför blev jag själaglad när jag upptäckte att Södermalm i Stockholm vimlade av små fina trädgårdar, om man bara letade lite.

Någon eller några kloka personer har sett till att spara en hel del gröna lungor och oaser i Sveriges huvudstad – Södermalm är definitivt inget undantag. Jag kan föreställa mig att det ligger en hel del lobbyarbete, diskussioner och förhandlingar bakom dessa kloka beslut och vi är många som är tacksamma. Att bygga bostäder och butiksfastigheter var helst det finns plats ligger nämligen många varmt om hjärtat. I mitt förra inlägg om de vackra trähusen på södermalm visar jag fler bilder från min lilla vandring på söders höjder. Du hittar inlägget HÄR.

Min plan att uppleva de äldre delarna av Stockholm med fokus på Södermalm fick till viss del en lite annan vinkel när jag upptäckte allt det gröna i stadsdelen. Att det finns stora och fina parker i Stockholm visste jag men alla dessa trädgårdar har jag aldrig ens lagt märke till faktiskt. Människors vilja och drivkraft att odla och omge sig av växter blir ju inte obefintlig för att de råkar vilja bo inne i en stad såklart. Kanske blir behovet då ännu större, som kontrast till allt det livliga och snabba i en stad?

Som i vilken stadsdel som helst är det en härlig och salig blandning av välklippta och vildvuxna trädgårdar man kan hitta på Södermalm. Några trädgårdar såg ut att skötas på heltid av välutbildad personal, vissa såg ut  att skötas som vilken villaträdgård som helst, alltså på de får lediga stunder ägarna har över. Jag gillar kontraster så att gå från de välklippta, färgkoordinerade trädgårdarna till de mer vildvuxna exemplaren gjorde det hela ännu bättre.

En del trädgårdar var dock lite knepiga att se in i utan att bryta sig genom höga plank och vackra portar, så det undvek jag. Det gick dock att se vad som hade vuxit sig över, under och genom planket ur en del trädgårdar. Såklart kunde jag inte låta bli att fantisera om vad som odlades och lektes i alla dessa olika trädgårdar för 100 år sen.

Mitt nördiga intresse för svensk kultur- stads- och trädgårdshistoria växer och blir kanske något jag fortsätter att odla i framtiden, vi får se. Eftersom jag inte ens bor i Sverige just nu så lever jag en stund på mitt besök på Söders höjder med sina vackra hus, gränder och trädgårdar. När den stunden är över tar jag kanske fram mina inlägg från Skansen och Gamla Linköping. 

Gillar du också att tjuvkika på folks trädgårdar rekommenderar jag absolut att du går en runda i Södermalms gamla kvarter nästa gång tillfälle ges. Det är ett helt pärlband med små fina trädgårdar du kommer att få se.

tradgardar-pa-soder-utsikt
Garden with a view, big time.
tradgardar-pa-soder-pelargon
Trevliga blommor och fruktträd är ett smart sätt att dölja ett inte lika trevligt inbrottsskydd.
tradgardar-pa-soder-kyrktradgard
En ljuvlig liten trädgård vid Sofia kyrka.
tradgardar-pa-soder-i-stockholm-sofia-kyrka
Det var tydligen en kyrkträdgård som tillhör församlingen.
tradgardar-pa-soder-i-stockholm-lila-blommor-med-fjaril
Magnifika blommor och många vackra fjärilar fick jag se.
tradgardar-pa-soder-i-stockholm-gula-blommor
Inga staket kan stoppa livskraftiga blommor.
tradgardar-pa-soder-fjarilstradgard
En miniträdgård till ett minihus.
soders-hojder-tradgard-vildvuxen
En härligt lagom vildvuxen trädgård.
soders-hojder-stupror
Som sagt … inga staket stoppar livskraftiga växter.
tradgardar-pa-soder-i-stockholm-familjeinnergard
Från en stig i Vitabergsparken fick jag syn på denna urmysigt lilla familjeträdgård.

6 kommentarer

  1. Det var länge sen jag ”kostade på mig” att ströva omkring på Söder. Det verkar som om det är dags snart igen. Vi får vara glada så länge det här får finnas kvar, vårdas och vara tillgängligt (iaf med ögonen) för oss som inte har möjlighet att bo så fint.
    Kram

    1. Jag tycker absolut att du ska ta dig en runda bland de gamla husen! De ligger lite utspridda så det blir många steg men oj så värt det är 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: