Vaccinationer, visum och sommarkläder – snart åker jag till Uganda!

Min resa till Uganda blir den första längre resan jag gör på väldigt väldigt länge. Jag har varit i många länder i Europa de senaste åren men övriga världsdelar, nej. Det blev därför lite nya grejer att tänka på inför årets decemberresa.

Vaccinationer

Jag valde att ta de första vaccinationssprutorna i Sverige för att vara helt säker på att förstå all information. Jag är inte kass på tyska men detta ville jag kunna förstå till 100%. Vaccinationerna jag valde att ta är mot Gula febern (obligatorisk om jag vill bli insläppt i Uganda), hepatit A och B, en ”påfyllningsspruta” mot stelkramp, difteri och kikhosta och sen en mot polio.

Några av sprutorna fick jag i Sverige tidigare i höstas och resten har jag fått här i Tyskland. I efterhand kan jag säga att jag kanske skulle tagit allt här i Tyskland men gjort är gjort. Att vaccinationer kan göras utan att blanda in en läkare (i Sverige) gjorde nämligen personalen på min tyska vårdcentral förbryllad. De vände och vred på mitt gula vaccinationhäfte, frågade vilken läkare som gett mig rådgivning, letade efter stämplar (som fanns där de skulle) och frågade vad som stod här och var eftersom mitt häfte är på engelska/franska och inte tyska, suck.

Efter några om och men, en extra obligatorisk rådgivningsstund för 25€, några rundor till apoteket för att hämta ut sprutorna är jag nu tillräckligt vaccinerad, enligt mig själv i alla fall. Läkaren ville gärna ge mig några sprutor till men nu har jag lärt mig hur det tyska systemet funkar och tänker inte utsätta mig eller min plånbok för onödigheter, punkt.

Visum

Jag hade nästan glömt bort hur smidigt det är att resa inom Europa. Det är ju bara att boka sin flygbiljett, köra lite bil eller åka med en båt så vips är man i ett annat land. En resa till Uganda kräver lite mer administration men det var rätt simpelt. Efter att ha fyllt i ett ganska detaljerat formulär på berörd Ugandisk myndighets hemsida med alla möjliga uppgifter fick jag mitt ”visum” på mail några timmar senare.

Jag som var förbered på att det i alla fall skulle krångla lite eftersom att jag inte bor i det land jag är medborgare i och har ett svenskt pass som inte är utfärdat i Sverige men nepp, smidigt och snabbt gick det. Det måste ha varit att mitt bifogade passfoto är så himla snyggt, eller motivet snarare. Eller så var jag inne på någon fakesida och har inte alls ansökt om något visum till Uganda, vi får se.

Sommarkläder

Jag räknar med att det kommer att vara ungefär som svensk standardsommar i Uganda nu. Det betyder att jag får rota fram lite tunna långbyxor, shorts, linnen, tunna koftor, sandaler, regn-vindjacka och gympadojor igen. Inte mig emot, jag pausar gärna från underställ, buffar, vantar och mössor.

När det kommer till kalajskläder till bröllopet så har en långklänning från Desigual och ett par sandaler från Teva klickats hem. Klänningen var lite risky att inte prova innan men Teva-sandaler har jag beställt så många att jag lärt mig ungefär hur olika modeller är och vilken storlek jag borde ha. Båda köpen funkade fint, behöver inte strykas, funkar bra till många andra tillfällen i framtiden ock kostade inte skjortan. Jag är nöjd och redo för bröllopskalajs helt enkelt!uganda-kalajsskor-teva uganda-klanning

9 kommentarer

  1. Då bli vi iaf två som har långklänning. Din klänning är jättefin. Kommer att sita som en smäck! Jag kommer att ha samma klänning som 2012, då jag var på 3 bröllop; Sebastians, Susannes och Selins.
    Kram

    1. Det tycker jag också 🙂 Det blir ingen direktrapportering men när jul och nyårshelgerna är över kommer jag att börja skriva. Kanske kan jag rapportera via Lanclins facebooksida och Instagram, vi får se hur det funkar med internet 😉

  2. Det är knepigt många gånger med det där med visum. Jag tycker att det gick snabbt och smidigt i alla fall. När vi har åkt till Indien är det också väldigt många formulär, fotot ska vara en viss storlek, passet skickas iväg i rekomenderat brev, dyrt, det tar minst 14 dagar innan allt är klart. Det var en jättefin klänning du köpt och skorna verkar så sköna.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: