Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet – världens kulturupplevelse!

Under några av 2017 års allra sista dagar besökte vi Göteborg och Världskulturmuseet där. Vi älskar ju resor, äventyr och museer och detta var en spännande resa genom många av världens kulturer!

Tillsammans – en utställning om att leva tillsammans

Den stora avdelningen för barn, unga och familjer innehåller utställningen Tillsammans. Den tar upp en mängd olika frågor vi kan samlas kring och som har med att leva tillsammans att göra. Den handlar om berättelser vi tillsammans låter leva vidare. Den handlar om att tillsammans skapa musik, dans och konst. Den handlar om att spela, leka, bråka och utvecklas tillsammans.

Grått, mulet och blött – en perfekt museiedag

De hängande träpinnarna skapade fina toner när de gungades och slog mot varandra.

Göteborg kanske inte är så känd för att ha fint väder men vad gör det när de ha flera fina museer att upptäcka? Vi besökte den fina men något röriga utställningen Tillsammans och kunde roa oss en lång stund med att gå runt och kika, känna och leka.

Bakom de grå luckorna till vänster fanns en av de tre bilderna på raden. Leken gick ut på att härma det som var på bilden med sin kropp och den andra skulle sen gissa vilken av bilderna man härmade.
En stor hängande säng med en stjärnhimmelliknande skärm ovanför – väldigt rogivande!
Fantasifigurer rörde sig sakta över skärmen som vi kikade upp på.

En riktig hands-on-utställning

Väldigt mycket i utställningen är gjort för att upplevas, sånt älskar jag! Musik, dans, spel, klätterställen och mer undanskymda ställen att dra sig tillbaka till för att fundera, pyssla, prata och kika på saker i taket finns.

Berättelser från hela världen fyller museet.
Efter ca 10 försök syntes jag i bild, hej hej!
En av de lugnare och mysiga hörnorna.

Mycket av allt

Det enda jag inte gillade var att jag upplevde helheten rätt så plottrigt. Det var enormt mycket att se, överallt, så en del barn sprang runt och visste inte riktigt var de skulle börja. Jag förstår dem för det var ganska överväldigande att komma in i den fina utställningen men MASSOR att göra.

Ett träd av rörisolering, nät och ljusslingor – en fin installation kring träds betydelse i olika kulturer.
Man kunde rita teckningar på en IPad och skicka elektroniskt till trädet. Vi satt en lång stund och ritade många bilder.
Lite plottrigt och rörigt men väldigt spännande!

Ha god tid på dig!

Det var svårt att identifiera någon röd tråd att följa men det kanske inte var meningen att det skulle finnas någon sådan. Alla saker var fint gjorda så det var såklart lockande att vilja se och göra allt.

Summa summarum så råder jag dig alltså att ha riktigt gott om tid om du besöker utställningen så du i lugn och ro kan gå runt och kika, känna och ta in allt som vill berätta något och få dig att känna.

Mer att läsa mer om Världskulturmuseet och utställningen Tillsammans hittar du på deras hemsida

Världskulturmuseet 

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: