Frilufsig mors dag på Askersund Outdoor Festival!

Förra helgen tillbringade vi till stor del i Askersund. Det vankades friluftsfestival och vi körde dit med äventyrsbilen!

Klättring – en av helgens favoriter

På festivalområdet fanns ett flertal olika prova-på-aktiviteter och den först vi fick syn på var klättringen. Det blev en av helgens favoritaktiviteter och något barnen nog gärna skulle fortsätta med. Det va svårt och inte helt lätta leder men de va duktiga och kämpade på helt fantastiskt. Hade min axel varit helt stabil hade jag nog provat jag med men jag vågade inte riktigt så det får vänta.

Mot kajakbryggan!

Sen kom vi till nästa höjdpunkt som barnen sett framemot – kajakerna. Vår lokalavdelning i Friluftsfrämjandet har kajaker som medlemmar får låna vilket våra barn gjort vid några tillfällen. Både på superkorta prova-på-turer och längre turer så de visste att de tyckte att det va roligt.

Det är dock stora kajaker som är betydligt tyngre och större än i alla fall den barnkajaken som fanns att prova under helgen. Hade våra barn varit några år yngre hade vi nog övervägt att köpa en barnkajak att ha hemma men nu är det inte lönt då de nästan hade vuxit ur den under sommaren. Vi satsar på att hyra istället, det funkar ju fint det också!

För roligt var det, att prova en kajak som glider fram på första paddeltaget, som går lätt att svänga med och inte kräver stor muskelkraft för att få att glida framåt. Barnkajaker till barn var en riktigt bra grej alltså.

De där hängande tälten i träden

De hängande tälten var coola. Men tyvärr inte tillåtna att gå in i för att kika. Det va synd. Jag kände mig ärligt lite snopen när vi möttes av skyltar på stegarna upp till de julgranskuleformade tälten. Skyltar som meddelade att de va bokade och därmed inte tillåtna att besökas. Väldigt tråkigt såklart men givetvis vill man ha in hyresintäkter även under festivalen, det förstår jag.

Men coola va de som sagt och jag hade gärna bokat och bott där en natt bara för att prova på att sova på ett coolt ställe.

Utställarområdet

Ute på ön där stor del av aktiviteterna och föreläsningarna hölls fanns ett gäng utställare på plats. Det var bland annat Naturkompaniet, Fjällräven, Morakniv och 24 Meals.

Vi provsmakade mjukkonserver hos 24 Meals, täljde en liten stund hos Morakniv och kramade på en känning i Fjällrävens monter innan vi gick vidare till Packraft Sveriges monter nere vid vattnet. Det lockade mer med vattenaktiviteter i den sommarvärmen som var kan jag lova.

Medan några i familjen gick ner mot vattnet hoppade jag in på Sören Kjellqvists föreläsning om Äventyrliga dagen. Det är ett projekt där han tar med sig barn och ungdomar med psykiskt ohälsa ut i naturen för att uppfylla delas önskan om någon frilufsig aktivitet. Riktigt intressant att lyssna på för mig som själv har fokus på friluftsliv med barn och ungdomar.

Nere vid vattnet träffade jag sedan på Linda och Dan från Vätternkajak. Linda och Dag bodde tydligen i en av de där hängande tälten så kanske kommer det en mer utförlig beskrivning av minst en av dem på hennes blogg om vi har tur. Håll utkik på Lindastaaf.se

Packraft – en blandning av gummibåt och kajak

Att paddla Packraft hade jag gärna provat på men vågade inte då jag inte litar på att musklerna runt min axeln som gick ur led för några veckor sedan håller styr på den. Det såg helt enkelt väldigt roligt ut att paddla runt i de där uppblåsbara små båtarna! Lite som när man paddlade runt i en sån där upplåsbar lekgummijolle när man va yngre. Men denna är betydligt gedignare och tål väldigt mycket mer.

Det verkade dock inte helt lätt att paddla på blåsig sjö med dem. De är väldigt lätta och har rätt bra vindfång så man blåser lätt åt ett håll man inte tänkt sig, speciellt som man är barn och inte har så stor paddelkraft. Daniel var med och kunde bogsera när det drog iväg lite väl lång åt fel håll så inget barn behövde hämtas på andra sidan sjön.

Mulleloppet

När det hade klättrats, täljts, provsmakats och paddlats var det dags för Skogsmulleloppet. Efter uppvärmning tillsammans med Skogsmulle och hans vän Laxe gick loppet genom skogen på en mysig liten slingrig stig. Alla som genomförde loppet fick en fin medlalj i trä med Skogsmulle på, jättefin!

Morsdagsglass fick avsluta

Som avslutning på årets riktigt lyckade mors dag slog vi på stort och fikade glass i stora lass innan vi styrde äventyrsbilen hemåt Rimforsa igen. Jag valde chilli och lakrits och lakrits och hallon, gudomligt gott!

Jag kan till stor del på grund av glassen och det fina läget vid vattnet absolut tänka mig att åka tillbaka till Askersund. Vi får se när men tillbaka kommer vi. Tack för den här gången Askersund!

8 kommentarer

  1. Vilken härlig dag! Och lakritsglass på det 🙂 Åh, fattar – vad synd med tälten – de ser ju chuuuur coola ut som helst!

    Ska förresten testa havskajak för första ngn idag – ser dra emot!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: