5 roliga språklekar för vandringar och resor!

När vi är ute och vandrar, reser eller gör något annat, tex att vänta, brukar vi roa oss med språklekar. För oss är det inte bara ett sätt att hålla humöret uppe och tankarna borta från hur trött i benen man är. Det är lika mycket en del i den hemskolning vi praktiserar. Idag får ni 5 av de lekar vi kör just nu. 

1. Gissa vad jag tänker på!
En av oss väljer ut ett ord att tänka på och de andra får ställa ja-och-nej-frågor för att klura ut ordet. Vi har hittills bara kört substantiv för enkelhetens skull. Här är ofta taktiken att börja med väldigt breda frågor som ”är det utomhus?” eller ”kan man äta det?”. Sen när rätt område hittats ställer man passande smalare frågor för att slutligen ringa in det exakta ordet personen tänker på.

2. Jag ser något som inte du ser.
Detta är en variant av ”Gissa vad jag tänker på!” men är något enklare för barnen eftersom de väljer ett konkret föremål som de ser. Någon av oss väljer en sak som vi har i vår närhet och de andra får ställa ja-och-nej-frågor enligt samma princip som leken ovan för att ta reda på vad personen ser.

3. Ordkedjan
Principen är enkel; någon startar med ett ord och näste person ska komma på ett ord på föregående ords sista bokstav. Det låter ju plättlätt men helst får ett ord inte upprepas i kedjan och vissa ord kräver lite diskussion innan vi reder ut vilka bokstäver som är först i sist i det.

4. Hitta på sagor en mening i taget.
Denna kan vara lite knepig för yngre barn så ibland har barnen bidragit med lite instick i sagan när den väl kommit igång och de får en idé till handlingen. Tanken är att vi hittar på och berättar en saga tillsammans, mening för mening. Alla får säga en mening i taget och turordningen bestäms innan. Principerna med en mening i taget och den där turordningen brukar balla ur efter ett tag när någon får slut på idéer medan någon annan får en pangidé. Då frångås turordningen och den där pangidén får presenteras, ofta med fler meningar än bara en. Syftet är ju att stimulera fantasin och språket på var och ens nivå så vad gör det?

5. Skriva bokstäver eller ord på ryggen med fingret.
Detta brukar vi använda som en avslappningslek för det är väldigt skönt att få bokstäver skrivna på ryggen med en fingertopp. Leken går att göra från enkel till superdupersvår men en förutsättning är att barnet har börjat upptäcka bokstävers former. Som vuxen får man ha i bakhuvudet att barn ibland stavar ord ljudenligt och inte som det ”ska” stavas. Vi kör lite olika varianter, tex dessa:
-En bokstav i taget med versaler eller gemener beroende på svårighetsgrad. Bokstaven skrivs på barnets rygg av en vuxen eller på den vuxna av barnet. Den som får bokstaven skriven på sin rygg ska sen naturligtvis gissa vilken som skrevs. Bokstaven skrivs stort över hela ryggen.
-Enkla ord skrivs av en vuxen på barnets rygg eller tvärtom, en bokstav i taget, som täcker hela ryggen.
Psst … denna lek går även med fördel att göra med geometriska former.

Tanken med dessa lekar är att de ska kunna ”plockas fram” när som helst, inte kosta en krona men ändå vara stimulerande för vår fantasi, abstraktionsförmåga, motorik och förmåga att stava ord, känna intryck på vår hud och koncentrera oss, alltihopa medan vi har roligt. Jag skulle kunna brodera ut syftena långt mer men det blir nog lite väl onödigt pedagogiknörderi.

Har du själv något favoritlek som kan ”plockas fram” under vandringar, resor och andra stunder får du väldigt gärna dela med dig i en kommentar!

12 kommentarer

 1. ”The subject game” – man väljer ett ämne t.ex frukt (beroende på ålder av barnen) så går man i turordning o säger olika frukter, de får inte upprepas. Om någon sagt banan och någon tre turer senare säger banan är den personen ute!
  (bilmärken, städer, länder, färger, filmer osv)

  1. Tack för tipset! Den leken låter också jätterolig! Känner direkt att mitt blygsamma närminne kommer få bekänna färg och få sig en utmaning 😉

 2. Vänner har lärt mig denna fantasi och associationslek som vi nu kör vid tråkiga väntetider etc. Dialogen går hela tiden efter samma mönster men man turas om vem som säger vad.

  ”mamma/pappa, när jag blir stor ska jag bli ___ (exempel en gatlykta)”
  ”Javisst min/mitt lilla ___ (exempel lampa)”

  andra exempel är sjö – damm, buss – bil, Big ben – armbandsur. Bara fantasin sätter gränser och man kan associera rätt långt. Klurigt för alla och det finns inga fel svar. Är man fler än två kan man såklart turas om med att fråga och svara

  1. Tack 🙂 Den låter riktigt roligt och sätter nog igång hjärncellerna ordentligt! Kan tänka mig att den ibland lockar fram ett och annat skrattanfall 🙂

 3. Underbart 🙂 Jag minns när vi skulle roa småttingarna i bilen med både det ena och det andra när vi drog iväg på bilsemester från Luleå till både Sydfrankrike och Skottland … Det gäller att ha fantasi ibland!
  Ha det gott

  1. Lekarna är tänkta att funka även om man som förälder inte har detta som sin starka gren i livet så sug i dig och börja språkleka 🙂

 4. Bra tips! Ska försöka komma ihåg till nästa utflykt 🙂 Eftersom min man är från england brukar han leka ”I spy with my little eye, something that beings with ”T” ” (man ser ett tåg som passerar tex) Man ska gissa ordet och sen är det den personens tur. Perfekt för långa bilresor också

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: