Adventskalendern, ett tysk påhitt -Lucka 1

Precis som en del andra jultraditioner svenskar ägnar sig åt är adventskalendern ett tyskt påhitt. Det började med kakor på en kartongbit på 1800-talet och idag finns det som ni kanske märkt, ingen hejd på kreativiteten när det gäller att skapa sin egen nedräkning fram till julafton. Här hemma kör vi lite olika varianter i år. Flickscouternas kalender från Sverige och en kombinerad paket- och aktivitetskalender där några luckor är små presenter och några är aktiviteter.

Det var i Tyskland det började.

Det var när den tyska pojken Gerhard Lang var liten som hans mamma ville göra nedräkningen och väntan fram till julafton lite lättare för honom. Hon målade en bit kartong och hängde där upp 24 kakor. Varje dag fram till julafton fick Gerhard äta en kaka och därmed var den första adventskalendern uppfunnen.

Åren gick, Gerhard blev vuxen och delägare i ett tryckeri. Den adventskalender hans mamma hade gjort till honom inspirerade honom att skapa den första tryckta papperskalendern. Den bestod av två pappersark. På det ena arket var en bild av en miljö och på det andra var det bilder som skulle klippas ut. Bilderna skulle sen klistras fast på sin plats på det första så att det tillslut blev en bild full med liv och rörelse. Gerhards kalender blev en oanad succé och runt 1920 utvecklade han sin idé till den kalender vi är mer vana vid idag, den med luckor.

Scouternas adventskalender 2015
Årets adventskalender från svenska Scouterna som vi traditionsenligt fått av min moster.

Adventskalendern i Sverige.

I Sverige gavs den den första adventskalendern ut 1934 och den såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund. Det var efter att flickscouternas ledare Henny Mörner hade fått en tysk adventskalender till sina barn som hon kom på idéen att de skulle sälja en egen. Den var inspirerad av de som fanns Tyskland, trycktes i 10 000 exemplar och hade ritats av Aina Stenberg-MasOlle. Tanken vara att den skulle ritats av Elsa Beskow men hon hade inte tillräckligt med tid så barnboksillustratören och vykortsmålaren Aina Stenberg-MasOlle fick uppdraget. Aina illustrerade Flickscouternas adventskalender ända fram till 1964 när hon var närmare 80 år gammal. Syftet med att sälja adventskalendern var att samla in pengar till flickscoutrörelsen.

Faktan i detta inlägg är hämtat från följande sidor:
Västermalms strand
Nordiska Museet
Resurspoolen

18 kommentarer

 1. Viken spännande historia om adventskalendern.
  Det är nog inte många som känner till dess ursprung.
  Kram!

 2. Varje dag lär man sig något nytt. Intressaant lucka ett, man längtar redan till imorgonbitti! Har delat den bland mina facebookvänner. Kram från Trollmor.

 3. Intressant. Visste inte att adventskalendern härstammade från Tyskland. För nåt år sedan såg jag en adventskalender här i Sverige med chokladbitarna bakom luckorna.

  1. Chokladkalendrarna är otroligt populära både i Sverige och här i Tyskland 🙂 Här finns både barnvarianter med bitar av den lite sötare mjölkchokladen och vuxenvarianter med olika chokladbitar med olika sorters choklad med olika kakaohalt och smaksättningar 🙂

  1. Tack själv för en inspirerande bloggjulkalender om virkning! Har packat ihop en virknål och gult garn i skolväskan och tänkte virka på bussen idag 🙂

  1. Ja det kommer några luckor till med ”roliga” julfakta som alla kanske inte har full koll på 🙂 Kulturhistoria ligger mig varmt om hjärtat så det blir en del sånt blandat med recept, pyssel och lite annat 🙂

 4. Varje år när jag signerar nere i Skåne får jag en ny adventskalender hos bokhandlaren på Gleerups i Lund. Det är gammaldags kalendrar, med vintermotiv, men inte speciellt juliga motiv, vilket gör att jag kan hänga dem som tavlor på väggarna i min skrivarlya. Där hänger de och påminner mig om alla härliga signeringar hos bokhandlaren.
  Kram Kim

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: