Boktips: Anna Tizianna på viktigt uppdrag i New York.

För en tid sen fick kom det ett paket till Lanclins bloggredaktion. Det var ifrån Idus förlag som gärna ville att vi skulle läsa och recensera boken Anna Tizianna -På viktigt uppdrag i New York av Emma Fäldt och Josefine Nicander. Aj aj kapten! sa vi och och gav oss in i böckernas värld. Här kommer vår recension av boken.

Anna Tizianna -På viktigt uppdrag i New York utspelar sig i ett vintrigt Sverige och New York i december då huvudpersonen Anna 8år reser till New York med sin familj. Innan avresedagen hinner det dock hända saker som kommer att få stor betydelse för Anna och resan till andra sidan Atlanten. Efter den långa och händelserika flygresan över det stora havet kommer de fram till staden med de oändligt höga husen, blinkande skyltarna och gatorna fulla med bilar och människor trots att det var sent. Allt är stort och spännande och Anna har fått ett viktigt uppdrag att genomföra i New York.

Med sig till den stora staden på andra sidan Altlanten har Anna ett brev som skrevs för 60 år sedan. Brevet har hon fått i uppdrag att leverera till en person. Men hur ska hon hitta rätt person och hur ska hon kunna lämna brevet utan att mamma och pappa får reda på det?

Anna Tizianna på riktigt uppdrag i New York

Anna Tizianna -På viktigt uppdrag i New York är en bok om vänskap mellan generationer, kärlek, att resa till en stor och spännande stad och att våga göra det som är lite läskigt. Det är en kapitelbok med svartvita illustrationer i varierande storlek på många av sidorna, det gillade vi. Med tanke på textens storlek och mängden på varje sida passar den utmärkt att läsa själv för de barn som kunnat läsa i några år.

Vi som läste boken är 32, 6 och 7 år och läste den som högläsningsbok. Storebror gillar berättelser med både lite kärlek och spänning så han gillade berättelsen om Anna och hennes uppdrag i New York. Lillebror tyckte att den var lite lång men han var kanske inte heller i den huvudsakliga målgruppsåldern. Jag tyckte att berättelsen var fin och spännande men ska barnen läsa den själv bör de som sagt ha kunnat läsa i några år då det då och då dyker upp lite knepiga ord.

Som pedagog gillar jag att det i boken då och då helt naturligt dyker upp situationer där lärande samtal blir naturligt. Dessa situationer i boken kan handla om allt ifrån att det är bra att stå för vad man gjort och hur det känns av vara kär till varför klockan inte visar samma tid i Sverige och New York och hur många trappsteg det är upp till kronan på Frihetsgudinnan. Toppen säger pedagogen Linnea!

Vi gillade boken Anna Tizianna -På viktigt uppdrag i New York och skulle säga att berättelsen passar barn mellan 6 och 13 år. Språket, textstorleken och textmängden passar nog barn närmre 9 år uppåt om de läser boken själva. Vi vill absolut rekommendera den, som julklappstips kanske?

2 kommentarer

    1. Ja kanske 🙂 Barn- och ungdomsböcker är faktiskt inte helt fel att läsa om man vill få lite inblick och förståelse för barn och ungdomars tankar, intressen och liv.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: