Om att få prata friluftsliv på svenska – en utlandssvensk Skogsmulles dröm.

Något av det roligaste jag vet är att träffa personer som vill lära sig saker. Både tillsammans med och av mig som ledare. När jag tänker efter behöver jag nog inte ens själv vara ledare. Att möta människa som vill utvecklas och lära sig saker är fantastiskt roligt vilket som!

grundutbildning-barn-friluftsframjandet-havrefras
Utan A-fil och Havrefras kan man inte utvecklas som ledare, det är sen gammalt.

Innan jag flyttade till Bayern var jag aktiv i Friluftsfrämjandet som barnledare och satt också med i Växjö lokalavdelnings styrelse under några år. Jag utbildades även till kursledare för region öst för att hålla barnledarutbildingar och utbilda nya ledare till de barngrupper Friluftsfrämjandet har runtom i Sverige. Det är ett så himla viktigt uppdrag och roligt till på köpet!

Jag är fortfarande aktiv i Friluftsfrämjandet i Sverige men numera mest som kursledare för barnledarutbildningar. Det var en av dessa jag var i Sverige och höll för en tid sen. Det var något jag sett framemot väldigt mycket och såklart var det precis så roligt, givande och intressant som det brukar. Kanske blir det extra roligt nu när jag inte har möjlighet att prata svenska till vardags. Att då komma upp till de småländska skogarna, få umgås med ett helt gäng friluftsintresserade människor och dessutom prata om utomhuspedagogik, ledarskap och föreningsliv på svenska, det är en riktig högpoängare.

grundutbildning-barn-friluftsframjandet-dass
Sverige bjöd på riktigt höstväder.

Det är alltid lite pirrigt att i förväg tänka på vilka som kommer att komma till utbildningarna. Kanske kommer det ett gäng besserwissrar, tysta möss, pratkvarnar, noviser eller en salig blandning. Oftast är det just salig blandning av engagerade personer som kommer vilket är himla roligt. Gemensamt för dem alla har dock alltid varit att de är snälla, trevliga och hjälpsamma vilket är guld värt när man ska umgås, sova och äta tillsammans som grupp två dygn i streck.

Deras anledningar till att komma till utbildningarna är ju ofta väldigt lika. De vill lära sig mer om Friluftsfrämjandet, våra barnverksamheter och bli säkrare i sin roll som barnledare. Det är därför vi utbildningsteam finns runtom i Sverige, för att utbilda och stödja dem som vill engagera sig som barnledare i lokalavdelningarna och ge fler barn chansen att komma ut i naturen. Heja alla ideella barnledare runtom i landet!

grundutbildning-barn-friluftsframjandet-stensamling
Kursdeltagare med spetsade öron.

Eftersom att jag innan flytten till Bayern tillhörde Växjö, har koll på omgivningarna, skogarna och kurslokalen där så är jag i team med en av mina föreningskollegor där. Att återvända till Växjö för de här barnledarutbildningarna ser jag alltid väldigt mycket framemot. Inte minst för att återse mina fina, engagerade, eldsjälar till Friluftsfrämjarkollegor från tiden i Växjö, det är lika roligt varje gång. Antagligen tycker de nog att det är rätt trevligt att få skymten av mig ibland också för att höra hur jag har det.

Jag ser framemot många fler barnledarutbildningar i Friluftsfrämjandets regi i framtiden och här kommer några bilder från den senaste. De 11 duktiga, engagerade och kunskapstörstiga barnledarna som var med på utbildningen har nu fått sina diplom och är förhoppningsvis ännu mer pepp på att visa barnen i sina grupper Mullskogens förtrollade värld. Kanske får jag träffa dig som läsare på någon av mina utbildningar i framtiden?

grundutbildning-barn-friluftsframjandet-lovtrad-himmel
Blå himmel och höstfärgade träd, så himla fint.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-allemansratten-tipsfraga
Ett moment under utbildningen är allemansrätten. Här i form av en tipspromenad.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-allemansratt-tipspromenad
Deltagare i full action i den lilla tipspromenaden om allemansrätten.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-fika
Fika är viktigt! Både för att pausa och få i sig något varmt.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-knutleken
Skogsmulle är med och leker ”knutleken”.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-lagereld
Eld är vackert, värmande och fascinerande – mer lägereldar åt folket. 
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-vegogryta
Vi lagade Vegetarisk gryta över öppen eld tillsammans, himlans mumsig.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-mullekoja
Taket på grillkåtan som kallas Mullekojan i Växjö har ett fint sedumtak.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-mullelektion
Genomgång av lite Skogsmullemetodik.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-mullesamling
Min kollega Ursula berättar sagan om hur Skogsmulle föddes.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-sagan-om-skogsmulle
Skogsmulle föddes i ett oväder och hälsar genom att säga kolikokk!
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-mulles-brevlada
Såhär kan en brevlåda se ut om man vill skicka brev till Mulle.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-ryggsack
Många fina tygmärken från Friluftsfrämjandets verksamheter.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-eld
Även på kvällen lagades det mat över eld.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-matlagning
Grillspett i långa banor.
grundutbildning-barn-friluftsframjandet-linnea-mulle
Tack och hej säger jag och Skogsmulle för den roliga utbildningshelgen!

Detta var en grundutbildning för ledare som ska ha grupper i Friluftsfrämjandets barnverksamheter Knopp-, Knytt-, och/eller Mulle. Då jag själv var mer aktiv under Knopp- och Knyttpassen blev det dock mest bilder från Mullpasset som min kollega ansvarade mer för. 


Är du nyfiken på Friluftsfrämjandet och dess verksamhet runtom i Sverige ska du gå in på organisationens hemsida.

Friluftsfrämjandet

2 kommentarer

  1. Friluftsfrämjandet har en lokalavdelning i Gullspång så det går säkert! Det kan ju tex finnas vandringsgrupp eller stavgångsgrupp men de små lokalavdelningarna brukar inte ha så snäva målgrupper som 60+, det finns det inte deltagare till. Lycka till! 🙂

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: