Begravda i himlen – en extraordinär berättelse om K2:s dödligaste dag.

På sommaren infaller den absoluta toppen för mångas bokkonsumtion. Därför får ni idag ett hett tips för hängmattan i skuggan eller i soffan undan regnet av mig. Ett ”hett” tips kanske blir fel här förresten, ett ”iskallt” tips får ni istället.

Av någon anledning så dras jag lite till vinterböcker och vinterfilmer på sommaren. Kanske är det kontrasterna jag gillar, jag vet inte. Finns det till exempel något bättre än att kolla på Pettson och Findus Tomtemaskinen när det är 30° varmt ute? Får man inte lite inre, imaginär svalka då? Lite samma känsla blev det när jag läste denna boken.

Begravda i himlen – en extraordinär berättelse om K2:s dödligaste dag av Peter Zuckerman och Amanda Paddan är en dokumentär äventyrsberättelse från de dagar 2008 då elva klättrare omkom på berget. Den spännande (men otroligt sorgliga) berättelsen handlar om hur man tror att dagarna och händelserna kring katastrofen gick till. Det råder nämligen vissa oklarheter kring vad som egentligen hände i detalj och flera av de som har svaret ligger nu begravda i ismassorna på och nedanför berget.

Den handlar även om de sherpor (bärare och ”guider”) som har K2 som arbetsplats. Man får följa två av dessas livshistorier, från deras hembyar i Himalaya till dagen då katastrofen var ett faktum. Dessa får vi i västvärlden aldrig höra så mycket om via media men i boken får de plats med sina livs- och familjehistorier, väldigt intressant.

Boken är otroligt spännande och det är svårt, om inte helt omöjligt, att föreställa sig den miljön som den utspelar sig i. Jag såg den prisbelönta dokumentär som handlar om just dessa dagar på K2 och fick lite hjälp att föreställa mig miljön av den. Dokumentären The Summit är för övrigt otroligt sevärd. Jag älskar dokumentärer och är dessutom berg, natur och friluftsliv (om än i extrem form) med så är det i hamn hos mig. Se den och läs boken!  Om du inte föredrar Tomtemaskinen förstås.

6 kommentarer

  1. Den boken har jag också läst, den är otroligt bra! Såg The Summit förra året och jag kan inte göra annat än att verkligen lida med Cecilie Skog, stackarn. Så otroligt gripande dokumentär! Har du läst Fredrik Sträng’s bok om olyckan?

    1. Ja det är faktiskt lite gråtvarning på The Summit 🙁 Jag har inte läst Fredrik Strängs bok, visst etyvärr inte ens att den fanns! Ska genast kolla om den går att hitta som e-bok någonstans 🙂

    1. Det kanske är Fredrik Strängs bok om olyckan du lat då Helena? Ska försöka hitta den vid tillfälle, det var en spännande och dramatiskt händelse som tål att läsas om ur olika synvinklar.

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: