Boktips – Överlevarna – tre unga mödrar och deras otroliga historia om mod och överlevnad

Ni som har läst mina inlägg om det före detta koncentrationslägret Dachau som ligger här i våra trakter utanför München känner kanske igen boktiteln. Detta är boken som fick mig att ta tag i det där besöket i ett koncentrationsläger.

Boken handlar som ni kanske anar om tre unga kvinnor och deras barn som överlever andra världskriget. De var och är judar vilket naturligtvis innebar att de inte behandlades som människor av nazisterna. Boken är dokumentär och baseras på berättelser från kvinnorna själva, brev, anteckningar, arkivmaterial och personliga foton. Här undanhålls inga av de vidrigheter som judar, homosexuella, kommunister, liberaler, vapenvägrare, handikappade, aristokrater med många flera utsattes för i ghettona och koncentrationslägrena. Många detaljer i texten som beskriver lidandet är fruktansvärda men jag kunde inte sluta läsa.

Författaren Wendy Holden berättar de tre kvinnornas hela livshistorier som länge är helt skilda från varandra. Sakta sakta närmar de sig varandra för att sedan korsas och deras barn som föddes under dessa fruktansvärda omständigheter har än idag kontakt med varandra. Att veta det medan man läser om hemskheterna som de genomlever hjälpte mig att orka läsa.

Boken handlar till stor del även om tiden innan de tre kvinnorna kom till lägrena. Hur de fann sina kärlekar, hur studierna gick, vad de drömde om och vad de planerade att ta sig för i livet. Boken beskriver även mycket om livet och tiden i ghettona och hur dessa fungerade. Det skrivs det generellt inte så mycket om i jämförelse med lägrena så det var intressant att lära sig mer om.

Trots att boken på ett sätt är helt fruktansvärd, hemsk och sorglig så var den otroligt bra. Jag visste ju från början att de tre kvinnorna och deras bebisar skulle överleva, det hjälpte nog till att hålla modet uppe boken igenom. Författaren har lyckats vinkla beskrivningen av det som hände judarna och många andra under andra världskriget till väldigt personliga porträtt och beskrivningar av människornas känslor, tankar och öden. Läs boken så förstår du!

8 kommentarer

 1. Tack för tips! Det låter som en bok helt i min smak. Just nu har jag för lite ro att läsa och har några böcker på kö, men den här ska jag försöka komma ihåg!

  1. Varsågod 🙂 Den är en perfekt blandning av historia, dokumentär, kärlek, drama och skräck. Låter kanske som en märklig kombo men du förstår när du läst den.

 2. Man kan liksom inte fatta …….. Jag förstår att det var nödvändigt att ha slutet klart för sig, så du orkade läsa vidare. För min del har jag svårt för böcker, filmer och artiklar som handlar om 2:a världskriget, ur alla aspekter. Hur kunde det få gå så långt innan någon reagerade? Samma sak med Balkankriget och Jugoslaviens fall. Hur kunde det få fortgå så länge? Etisk rensning är vidrigt, men det är nog tyvärr inte slut med det i världen än.
  Kram

  1. Jag har inte så svårt för sånt här trots allt, det är vansinnigt intressant i all sin hemskhet. Nu letar jag efter någon eller några böcker som handlar om tiden som ledde fram till andra världskriget för att försöka förstå hur snöbollen började rulla.

 3. Den boken ska jag läsa. Tack för tipset. Jag har kommit in i en period då jag vill läsa om verkligheten, alltså sådant som har hänt eller samhällsskildringar över huvud taget.

  Överlevarna skriver jag upp i min lilla bok… 😉

  1. Ja det tycker jag absolut att du ska göra! Detta är en väldigt målande beskrivning av hur verkligheten såg ut för judar och alla andra som nazisterna ville utrota. Visst är årtal och viss fakta med men den har nästan fullt fokus på människornas känslor och upplevelser av det som hände dem.

 4. Den boken ser ut som om jag ville läsa! Får skriva upp, kan bli sommarläsning.
  Jag vill gärna läsa om verkligheten, men min läsning går i vågor beroende på vad jag har för mig för övrigt. 😀

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: