Dimcaygrottan – med spännande droppstensformationer från golv till tak

När vi besökte Turkiet under höstlovet åkte vi till en droppstensgrotta som heter Dimcaygrottan. Den ligger i ett berg en bit från Alanya i sydvästra turkiet och har helt otroliga droppstensformationer!

Svalt på sommaren – varmt på vintern

Nu var vi och besökte Dimcaygrottan i början på november så någon turkisk sommarhetta upplevde vi aldrig. Men jag kan förstå de besökare som är där under sommaren och får en svalkande stund i grottan medan de beundrar dess vackra droppstensformationer.

Grottor vi varit i tidigare har varit betydligt svalare så vi var beredda med koftor så vi inte skulle frysa där inne. Det visade sig knappt behövas, temperaturen i grottan var nämligen helt ok att gå i shorts och t-shirt i. Det var snarare att man blev lite klibbig av svett och den otroligt fuktiga luften där inne.

Naturkonst utan tillgänglighetsperspektiv

Eftersom naturen sällan formar sig med ett mänskligt tillgänglighetsperspektiv i åtanke är det trappor och spångar som leder en in och genom grottan. Golv, väggar och tak är nämligen helt täckta med kalkstensformationer som gör det i princip omöjligt att gå där utan dessa spångar och trappor.

Vid ingången, i början på grottan, är det en riktigt brant trappa med lågt i tak men några meter ner öppnar det upp sig och man kommer in där grottans takhöjd är mångdubbel.

360 meter med 360° naturlig konst

Vi har gått i droppstensgrottor innan men det är ändå alltid lika fascinerande hur naturen kan skapa så vackra saker. Dimcaygrottan hittades så sent som 1999 och är en 360 meter lång droppstensgrotta full med fantastiska kalkstensformationer. Att grottans formationer har fått skapas av naturen millimeter för millimeter, år efter år utan att någon upptäckt den är helt otroligt.

Omringad av droppstensformationer

Till stor del står man helt omringad av dessa fantastiska formationer som hänger ned från tak och väggar inne i grottan, så häftigt! Att de dessutom är belysta så att skuggor och ljus förstärker det hela gör det än mer vackert. En magnifik konstutställning i 360° med naturen som hyllad konstnären bakom verken.

Bergsvy!

Ingången till Dimcaygrottan ligger upp på ett berg. Det betydde att utsikten och vyerna därifrån var något jag uppskattade nästan lika mycket som att förundras av droppstensformationerna inne i grottan. Det är något särskilt med berg och den natur som finns på dem, ofta är den väldigt vacker. Kanske är det att bergen ändå ser ganska små ut på avstånd men man vet hur gigantiska de är när man står precis nedanför dem.

 

4 kommentarer

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: