Energibollar – nyttiga chokladbollar med frukt och nötter

Dessa chokladbollar, som vi i vår familj kallar energibollar, är något jag undrar hur jag inte har kunnat anamma tidigare. Hur kan jag ha missat dessa i den stora rawfoodtrenden? Ingen idé att vara bitter över det, jag tar igen det nu för gu så goda de är!

Nyttiga chokladbollar – är det möjligt?

Ja, jag tror det. Det här med nyttigt är ju något relativ men dessa energibollar funkar bättre som mellanmål än traditionella chokladbollar då de inte innehåller socker. Och galet goda är de också. Enligt mig mycket godare än de traditonella där det kan knastra mellan tänderna av sockret, jag gillar inte den känslan.

Ingredienser

  • Nötter – Vi kör med cashewnötter då smulorna inte blir lika ”vassa” när man mixar dem. Funkar såklart med andra sorter eller varför inte en blandning?
  • Torkad frukt – Jag älskar dadlar så det har vi ofta hemma men det går bra med all torkad frukt som går att mixa och är relativt mjuk.
  • Kakao – Kakaon gör energibollarna snarlika traditionella chokladbollar men jag är sugen på att experimentera med andra kryddor. Typ lakritspulver, saffran, kardemumma, ingefära, kanel och andra mumsiga kryddor som jag tror skulle passa.
  • Kokosolja – Oljan gör energibollarna ännu energitätare och hjälper till att göra degen lite kladdigare så bollarna håller ihop.

Såhär gör du energibollarna av frukt och nötter

  • Mixa ungefär lika mycket torkad frukt som nötter. Eventuellt lite mer frukt än nötter så det inte blir för torrt.
  • Tillsätt kakao efter behag. Jag brukar tänka 1-2msk per 4dl deg på ett ungefär.
  • Ta upp ungefär 2 msk deg i taget och kläm eller rulla ihop till bollar.
  • Förvara i kylskåp eller frys. Då de är fria från mejerivaror håller de länge, de torkar snarare. Så vi brukar ha slukat våra inom några dagar för säkerhetsskull.

2 kommentarer

    1. Varsågod 😊 De är ju så vansinnigt goda att det egentligen är bra att man glömmer bort dem ibland. Annars kanske man föräter sig på dem och då är det roliga slut 😉

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: