Skidskola på hemmaplan – en riktig höjdarjulklapp!

Ni som lyssnar på Friluftspodden hörde kanske i avsnitt 7 om Daniels braiga friluftsjulklapp till mig. Det va inte bara jag som fick fina friluftsupplevelser i julklapp, även barnen fick, av sin mormor.

Presentregeln

Vi har en regel när det kommer till presenter som ges till våra barn vid jul, födelsedagar och andra sådana tillfällen. Max ett paket per person får ges om man vill gratulera med en gåva. Vill man väldigt gärna ge mer än ett paket får det vara en slant, presentkort, upplevelse eller liknande. Den här regeln bestämde vi när vi fick vårt första barn för 9 år sedan och det har fungerat, hyfsat. Våra barn får ofta riktigt användbara, långsiktiga och utvecklande presenter, utöver att de är roliga förstås.

Ibland glöms dock den där regeln bort och det slinker med ett och annat ”extrapaket” men ingen blir bannad av oss, kanske bara påmind om vad som gäller. Det är ju trots allt av högsta välmening som presenter till våra barn köps men vi vill hålla detta nere på ett minimum av flera anledningar. Några av dem listar jag längst ner i det här inlägget.

Men nu … över till barnens upplevelsejulklapp, skidskolan!

Redo för skidskola!
Koncentrationen är hög.

På sparad snö från förra året

Att skidskolan kunde hållas såhär lång söderut som i Kinda var mycket tack vare den sparade snön från förra året. När förra säsongen var slut las snön i en hög (modell stor) och har sedan legat under bark och något speciellt överdrag i väntan på denna säsong. Då kläddes den av och las ut i en av nedfarterna som grund och toppades med snö från snökanonerna, såå smart.

Genomgång uppe i backen och de nyfikna föräldrarna tjuvkikar nerifrån.
Små grupper och duktiga skidlärare, vi är helnöjda!

Duktiga skidlärare

Från att det från början var helt och totalt tvärstopp inför att gå på skidskola lyckades jag genom att frambringa alla mina pedagog- och lågaffektivt bemötande-knep få två barn åka dit och prova. Ibland får jag användning av alla mina år som pedagog men det räcker ju inte om ingen tar över när de väl kommer till skidskolan.

Nu var det i ju och för sig inget som oroade mig ett dugg, att skidskollärarna inte skulle vara bra. Skidskollärare känns nämligen generellt ha ett megastort tålamod med skidor åt alla håll, barn med dålig hörsel pga hjälminbäddade öron och överpeppade dito som tränger sig i liftköer. För mina barn slutade det såklart med att de älskade skidskolan och ville mer än gärna åka i riktiga berg.

Liten formationsåkning av skidlärarna på avslutningsdagen.
På avslutningen fick man klä ut sig om man ville, även skidlärarna.

Skidskoj i 5 dagar

Under 1,5 timme 5 dagar i rad under jullovet fick alla barnen i skidskolan lära sig att åka knapplift, ploga, svänga, åka i bana, stanna och mycket mer. De allra flesta barn såg ut att älska det, trots att det till och med regnade en av dagarna. Barn utomhus i rörelseglädje är alltid en fröjd att se.

När man kollade upp i backen såg man ett myller av reflexvästförsedda barn men allt var väldigt välorganiserat med små grupper efter ålder och nivå på åkningen. Trots att jag själv arbetar i liknande verksamheter imponerar det på mig. Stor eloge till alla de kompetenta, pedagogiska och tålmodiga skidskollärarna!

Ett myller av skidskolebarn i hejdå-samlingen.

Från alperna till Tolvmannabacken i Kisa – eller kanske tvärtom?

Vi bodde relativt nära alperna och alla de skidorter som finns där i tre år. En gång var vi nere och åkte skidor, EN gång. Det är ju knappt så man vågar skriva det. Det har dock sin naturliga förklaring i att det bara är jag som kan åka ordentligt. Barnen och Daniel gick en dag i skidskolan den gången vi var nere men att sen ta med sig tre nybörjare ut i alpernas vindlande liftsystem kändes övermäktigt för mig.

Men nu bor vi i södra Sverige igen och här är ligger skidbackarna på små kullar i jämförelse, perfekt för att lära sig att åka utför! Vi ser nu vår ”hemmabacke” Tolvmannabacken i Kisa som en finfin möjlighet att öva upp åkningen för eventuella framtida åk i våra forna hemmabackar i alperna, de vi aldrig åkte i. Det ser vi fram emot!

Vår skidåkande drake hämtar sitt diplom.
Skobyte och mellisfika vid backluckan hann bli en liten tradition.

Jag – en fan av upplevelsepresenter

En övernattning med popcornmys, en trerätters middag vid lägerelden, startavgift eller deltagaravgift till en workshop, kurs, tävling, konsertbiljetter eller varför inte skidskola är så himla himla bra presenter, jag älskar sånt. Det är som jag skriver i listan här nedanför, saker som kanske annars inte blir av för att man själv inte har möjlighet att prioritera det ekonomiskt.

Bra friluftstips till barnfamiljer

Att önska sig, familjen eller barnen upplevelser är så smart, bra, miljövänligt och berikande på så många olika sätt, för fler än den som får presenten. Anledningarna till det förträffliga i att få och ge upplevelser som presenter är många, här några;

  • Det blir ett (ev gemensamt) minne för livet (eller mysig stund i nuet) istället för en pryl som är bortglömd, sönder, förbrukad, tröttnad på om några år.
  • Att någon fixar en upplevelse man gärna vill göra men själv inte prioritera ekonomiskt sätter onekligen guldkant på livet.
  • Att som barnfamilj få en deltagaravgift, assistans vid aktiviteter eller låta barnen få ensamtid med en vuxen i present betyder nog mer än vad de utan små barn kan ana. Inte ens de som någon gång haft små barn, för man glömmer.
  • Vad kan vara mer värdefullt än att ge av sin tid och göra något som båda gillar att göra? Man får dessutom en ”spark i baken” att boka in en tid, träffas och umgås.
  • Strösslet av prylar minskar i våra hem, konsumtionshetsen jagas inte på, påvekan på miljön minskar, pengar kan sparas och bli till tid som spenderas tillsammans. Amen.

3 kommentarer

  1. Så bra du satt ord på filosofin kring presenter som upplevelser! Inser att vi haft något liknande men utan att uttala det – coolt att omgivningen fattat ändå 😂😇😂😇

    1. Tack! 😊 Vi är som sagt väldigt förtjusta i upplevelsepresenter och gissar att ni också är det. Det är så himla bra på så många sätt!

Lämna gärna en kommentar!

%d bloggare gillar detta: